Giro očekává bouři ve své závěrečné horské etapě

nabor

194 kilometrů, pět horských prémií, čtyři sjezdy, šest hodin v sedle. Tak daleko je do Verony. A sami cyklisté cítí, že včera jí možná byli blíž. Teď už není čas na zaváhání. Ztráty větší než pár desítek vteřin nepůjde napravit. Dolomity zvou na svou finální show.

Giro v červnu. Zas po pěti letech – a počasí bude datu odpovídat. Mokrý bílý pruh se nestane bohem výsledkové listiny. Vrchařský maraton začne druhá kategorie Cima Campo: 18,7 km do 5,9 %. Tady by se nemuselo dít nic zásadního – a doufejme, že nebude, přímé přenosy se prémie netýkají. Začnou až během výjezdu na Passo Manghen, po zrušení Gavie Cima Coppi, nejvyšší bod Gira. Stoupání měří 18,9 kilometrů, průměr je 7,6 %, posledních šest kilometrů však má rovných 10 %. Vrabci si na střechách týmových autobusů cvrlikají, že tady se útočit bude. Naposledy se přes Manghen jelo v roce 2012. Vyhrál Roman Kreuziger. Vzpomínáte?

Passo Manghen - profil stoupání 20. etapy Giro d'Italia 2019Šestnáctikilometrový sjezd vystřídají tři kilometry do 6 %, rovinatá pasáž a „dvojka“ Passo Rolle. Začne 5,7 km do 6,3 %, na 9 kilometrů zvolní a posledních 6 kilometrů půjde opět nad 6 %. Čtvrtá prémie dne Croce d’Aune nabídne potenciál k útokům pod vrcholem: 4,1 km do 8,3 %. Zbyde jen sjezd a rytmických 6,9 km do 7,3 % cílového Monte Avena.

20. etapa Giro 201925. května 2008 se ujal poprvé vedení Gira Alberto Contador. O 10 let později Chris Froome. A rok po něm 25. květen oblékl do růžové Richarda Carapaze. Uhájí, tak jako předchůdci? Vyhraje jako první ekvádorský cyklista Grand Tour? Proti jsou Vincenzo Nibali a Primož Roglič. Oba potřebují pro realistickou naději stáhnout alespoň minutu, ale radši víc.

Miguel Ángel López je coby rodilý útočník a z top favoritů nejhorší časovkář s největší ztrátou jasným černým koněm. Mikel Landa chce na pódium, Movistar ovšem upřednostní jeho zájmy, jen pokud se Carapaz dostane do tuhé krize. Carthy, Ciccone (jistý král hor), Nieve či Yates vstupují do etapy jako neřízené střely, schopné zazářit.

Dvacátá etapa Giro d’Italia 2019 začíná v 11:20. Přenosy o necelé dvě hodiny později. Možná klíčové okamžiky minou, možná akorát stihnout. Možností zůstává i relativně klidný přejezd Passo Manghen. Etapové finále od 16:30.

Soutěž