Banky.cz Články Pojištění Změna povinného ručení: 5 případů, kdy můžete dát výpověď a změnit pojišťovnu

Změna povinného ručení: 5 případů, kdy můžete dát výpověď a změnit pojišťovnu

31.5.2019 Pojištění

Stovky korun ročně. A tisíce korun za celou dobu trvání pojištění. Tolik vám dokáže ušetřit změna povinného ručení. Přesto na ni spousta motoristů zapomíná. Stačí přitom jen porovnat nabídky a ve správnou chvíli pojišťovnu změnit.

REKLAMA

Právě porovnání nabídek je první krok, který byste měli udělat. A ideálně ho pravidelně opakovat. Podmínky povinného ručení se totiž mění. Že byla loni vaše pojistka nejvýhodnější, neznamená, že je nejlepší i nyní.

Jenže výpověď nemůžete dát kdykoliv. A rozhodně nestačí „jen” přestat platit pojistné.

V takovém případě sice o pojistku přijdete, jenže to nějaký čas potrvá, a celou dobu vám poroste dluh vůči pojišťovně. A s ním i penále za nezaplacené splátky.

Přesto ze zákona existuje několik případů, kdy můžete dát výpověď povinného ručení a pojišťovna ji musí přijmout.

1. Změna povinného ručení u nové smlouvy

Nejjednodušší situace je v případě, kdy jste uzavřeli novou smlouvu. V takovém případě máte 2 měsíce, kdy si můžete své rozhodnutí rozmyslet. A vybrat si jinou pojišťovnu.

Stačí jen poslat výpověď a domluvit se s novým poskytovatelem. Jakmile pojišťovna výpověď dostane, běží osmidenní lhůta, po které pojistka zanikne. Sami si ji musíte pohlídat a uzavřít včas novou smlouvu.

Pokud jste už u bývalé pojišťovny zaplatili pojistné, dostanete ho zpátky. Pojišťovna si nechá jen poměrnou část za dobu, kdy jste u ní povinné ručení měli. Tuto částku zaplatíte i v případě, že jste zatím ještě pojistné neuhradili.

2. Výpověď povinného ručení před koncem pojistného období

Povinné ručení sjednáváte na dobu neurčitou a pojistné se každý rok automaticky prodlužuje. Právě termín tohoto prodloužení můžete ke změně pojišťovny využít.

Výpověď ale musíte poslat nejméně 6 týdnů před koncem pojistného období. Rozhodující přitom je, kdy pojišťovna výpověď dostane. Určitě ji proto nenechávejte na poslední chvíli.

Životní pojištění od expertů

Pokud nevíte, kdy pojistné období končí, podívejte se na zelenou kartu. Jeho termín najdete v levé horní části jako datum platnosti.

3. Změna povinného ručení po nehodě

Příležitostí pro změnu pojišťovny je také pojistná událost. Pokud jste měli nehodu a nejste spokojeni například s tím, jak ji pojišťovna řešila, máte 3 měsíce na podání výpovědi. Lhůta se tentokrát počítá od doby, kdy jste pojišťovně havárii ohlásili.

Pojistné, které jste zaplatili dopředu, dostanete samozřejmě zpátky.

Stejně tak může pojišťovna ukončit smlouvu vám. Stává se to zejména v případech, že řidič boural už poněkolikáté.

4. Změna pojišťovny při zdražení povinného ručení

Změna podmínek a zdražení povinného ručení. To je další případ, kdy můžete podat výpověď. Tentokrát máte na její poslání 1 měsíc od doby, kdy jste informace o změně podmínek dostali. Smlouva v takovém případě končí spolu s ukončením pojistného období.

Pozor ale na jednu věc.

Tato podmínka se nevztahuje na započítání malusu (případně bonusu) za vaši řidičskou historii. Pokud se vám tedy pojištění prodraží kvůli nehodě, nárok na výpověď povinného ručení nezískáte.

5. Prodej, krádež nebo vyřazení auta z provozu

Poslední příležitost pro výpověď povinného ručení vám dává prodej auta, případně jeho krádež nebo vyřazení z provozu. V těchto případech pojišťovna ručení zruší, jakmile jí změnu oznámíte.

Zejména při prodeji auta myslete na to, že smlouva nekončí automaticky, ale musíte prodej pojišťovně oznámit. Obvykle musíte doložit i kupní smlouvu, čestné prohlášení nového majitele o vlastnictví vozu nebo kopii velké technického průkazu, ve kterém je změna majitele zaznamenaná.

Životní pojištění od expertů

Poslední zmíněný doklad potřebujete také v případě, že stahujete auto z provozu.

A pokud vám jej ukradli, pojišťovna bude chtít policejní protokol o odcizení.

Jak podat výpověď povinného ručení

Pamatujte, že většina pojišťoven chce výpověď písemně. V takovém případě ji pošlete doporučeně. A počítejte s tím, že musíte odevzdat i zelenou kartu.

Někteří poskytovatelé nabízí také možnost vypovědět smlouvu on-line. Raději se ale přesvědčte, jestli je to případ i vaší pojišťovny.

Pokud už jste výpověď poslali, nezapomeňte, že bez povinného ručení auto na silnici nesmí. Je proto potřeba, aby nové pojištění navazovalo na to, které rušíte.

A pro přehlednost se ještě jednou podívejte na možnosti, kdy a jak povinné ručení změnit.

povinne-ruceni.png


REKLAMA

ANKETA k článku Změna povinného ručení: 5 případů, kdy můžete dát výpověď a změnit pojišťovnu

Uvažuji o změně pojišťovny?

Počet odpovědí: 221

KOMENTÁŘE k článku Změna povinného ručení: 5 případů, kdy můžete dát výpověď a změnit pojišťovnu

Přidejte nový komentář

změna pojištovny, Komentoval(a): Stanislav Voříšek

18.10.2020 17:25:02

Dobrý den, mám vůz KIA Venga r. výroby 2011, najeto 90 tis. km, platím na povinném ručení před 4 tis. Nyní jsem jako invalida doma, jezdím jen k lékaři, od počátku roku jsem ujel 300 km. V budoucnu to bude stejné. Je možné nějaké levnější povinné ručení? A jak mám postupovat? Děkuji Voříšek

RE: Levnější povinné ručení, Komentoval(a): Petr Jermář

19.10.2020 08:40:35

Dobrý den, ano, některé pojišťovny zohledňují roční nájezd do 5 000 km/rok nabízejí výrazně levnější povinné ručení. Prosím vyplňte poptávku v sekci povinné ručení a naši specialisté s Vámi vše proberou a navrhnou výrazně levnější řešení.

, Komentoval(a):

14.8.2021 23:03:16
Dobrý den.
Mam auto pojištěné u jedné nejmenované pojišťovny ale každý rok mi zvedají částku kterou mam zaplatit. Žádnou nehodu jsem neudělala a i tak mi to každý rok navýší cca o 300-500 dá se tomu nějak zabránit?

RE: Levnější povinné ručení, Komentoval(a): Petr Jermář

16.8.2021 09:51:35

Dobrý den, zadejte prosím poptávku na levnější pojištění přes náš formulář povinné ručení. Naši specialisté se Vám ozvou a společně s Vámi ověří, zda byste dosáhl na levnější povinné ručení u jiné pojišťovny.

zmena priezviska, Komentoval(a): BOHUSLAV DOVEC

13.9.2021 07:43:39
manzelka vlasnila auto pred nasim sobasom teraz ma nove priezvisko a chce zmenit poistovnu ako to riesit

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena