Máte doma puberťáka? Takhle mu usnadníte život!

  • Máte doma puberťáka? Takhle mu usnadníte život!
    ...
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    1. června  2019 
     06:00
    Vzpomenete si ještě, jak těžké a vyčerpávající bylo období dospívání? A nyní tímto náročným procesem proměny dítěte v teenagera prochází vaše vlastní ratolest. A je to někdy divoká jízda. S trochou trpělivosti a empatie jí to dokážete usnadnit. A upřímně – i sami sobě. Jak?
  • Jízda na horské dráze!

    Ostré střety mezi dospívajícími a rodiči jsou vlastně nezbytné
    Ostré střety mezi dospívajícími a rodiči jsou vlastně nezbytné
    Autor: istock.cz

    Náladový, drzý, věčně rozladěný, naštvaný na celý svět, lítostivý, úzkostný, vznětlivý, uzavřený, rozčílí ho každá maličkost, ignoruje vaše dotazy i úkoly, tříská dveřmi, uráží se a v jednom kuse někde trucuje, protáčí oči až k nebi (protože rodiče jsou přece ti nejnemožnější lidé na planetě), několik hodin denně tráví před zrcadlem a v koupelně, a když se tam zrovna náhodou nenachází, najdete ho spolehlivě zamčeného ve svém pokoji. Ze školy nosí poznámky, takže pomalu, ale jistě začínáte mít strach ze snížené známky z chování… Jistě, můžete se uklidňovat perspektivou, že vše je jen dočasné a jednoho dne to (snad) skončí. Může to ale ještě chvíli trvat, takže se hodí pár tipů, jak tento nevyzpytatelný čas učinit alespoň trochu příjemnějším nebo – chcete-li – snesitelnějším. Pro všechny zúčastněné.

  • Připravte ho na změny

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nešetřete svého potomka a na rovinu mu vysvětlete, co se s ním právě děje, jakými nevyhnutelnými změnami prochází, na co by se měl připravit – například proč je zničehonic tolik náladový nebo má na tváři protivné akné, a k tomu věčně mastné vlasy. Určitě nevynechte domácí lekci sexuální výchovy a neostýchejte se odpovědět poctivě na zvídavé otázky. Můžete pořídit chytrou knížku, která zábavnou a zároveň poučnou formou pojednává o změnách v životě, které s sebou přináší dospívání. Zcela jistě jde o užitečnou investici.

  • Ukazujte a poučujte

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Přijde chvíle, kdy bude vaše dcera potřebovat vědět, jak používat tampon nebo menstruační vložky, syn se zase bude muset naučit, jak se oholit bez krveprolití a vyrovnat se se všemi tělesnými změnami nebo mutací, tedy změnou hlasu v „mužnou verzi". Buďte dítěti oporou, průvodcem, kterému důvěřuje a který na rovinu odpoví na všetečné otázky, ukáže, popíše, vysvětlí a předvede, co je třeba. Zejména v otázce osobní hygieny to bude nyní trochu oříšek. Teenager potřebuje vědět, že je na místě denně se sprchovat, nejlépe ráno a večer, protože pocení může být kvůli hormonům mnohem intenzivnější než dříve. Naznačte, že je fajn používat deodoranty. Pokud má váš syn staršího bratra nebo dcera starší sestru, máte napůl vyhráno, přirozenou cestou se od nich totiž mnohému přiučí a řadu praktických věcí odkoukají a převezmou.

  • Nervy držte na uzdě

    Některé věty je lepší rovnou spolknout
    Některé věty je lepší rovnou spolknout
    Autor: istock.cz

    Obrňte se trpělivostí. Bezbřehou. Je více než pravděpodobné, že váš hormony zmítaný puberťák bude trpět častými výkyvy nálad a oblažovat své okolí nejrůznějšími emocionálními výbuchy. Zhluboka dýchejte, nenechte se zatáhnout do zbytečných hádek a konfliktů. Raději si v duchu napočítejte do deseti (někdy bude třeba možná spíš do stovky), než vyslovíte nějaký soud, dobrou radu nebo nedejbože kritiku. To se totiž neodpouští. Přesto ale dítě potřebuje vědět, jaké chování už je za hranou a pro vás (ale rovněž pro další život ve společnosti) nepřijatelné. Znáte potomka lépe než kdokoli jiný, takže následujte svůj instinkt a vnitřní pocit, kdykoli chcete zasáhnout do jeho chování, usměrnit ho, promluvit mu do duše. Snažte se mu pomoci s rychle se měnícími emocemi, které jsou jako na houpačce. Jak? Obrovský efekt má třeba sport. Nebo jakákoli fyzická aktivita. Takže? Rozhýbejte ho! A můžete se přidat, je to skvělé rozptýlení a uleví při jakékoli starosti nebo splínu.

  • Neignorujte fyzické změny

    Dostatek pohybu má jen každý desátý dospívající
    Dostatek pohybu má jen každý desátý dospívající
    Autor: istock.cz

    Ratolest rychle roste a v těle se jí odehrává spousta zásadních změn. Některé nejsou úplně příjemné a neobejdou se bez problémů. Kvůli hormonům se více mastí vlasy, objevit se může akné (zejména v obličeji nebo na zádech), teenager se více potí, skokově třeba vyroste… A je z toho všeho dost možná vyděšený, stydí se nebo cítí trapně. Neházejte za hlavu jeho pocity, nepodceňujte potíže, které ho trápí. Naopak nabídněte pomoc. Například se poraďte s pediatrem a zajděte společně ke kožnímu lékaři, který poradí s tím, jak na akné nebo nadměrně potící se nohy. A dítěti opakujte, že všechno se dá zvládnout a jakékoli trable mají své řešení.

  • Nehlídejte veškerý jeho čas

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Puberta a roky dospívání můžou být hodně stresující, a to i za těch nejlepších okolností. Ujistěte se proto, že má dítě „odbytiště“ pro své případné frustrace. Jinak řečeno, má jak ventilovat veškerý tlak emocí i přebytečnou energii. Čemu se věnuje po škole? Má nějaké smysluplné koníčky? Kolik má přátel a jak s nimi tráví čas? Sportuje? Je důležité, aby vedle studijních a domácích povinností měl teenager volný čas jen sám pro sebe, v němž se může věnovat tomu, co ho skutečně baví a naplňuje. Dokonce ho možná potěší, když se občas přidáte a dáte mu tím šanci otevřít se, podělit se o své zážitky a věci, které jsou mu milé a vzácné.

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku