Teď tě něco naučím, já, mami!

Teď tě něco naučím, já, mami! Zdroj: iStock.com

Deset věcí, které může dítě naučit dospělého

Co se na chvíli zastavit a přestat být tím dospělým učitelem dětí, který podléhá pravidlům, povinnostem a systému, a podívat se na svět zase očima dítěte? Děti totiž mohou dospělého naučit spoustu věcí anebo mu jen připomenout to, na co už dávno zapomněl.

„Dítě může naučit dospělého tři věci: být prostě šťastný bez důvodu, být vždy něčím zaneprázdněn a vědět, že zvládne vše, co si přeje,“ kdysi pronesl Paulo Coelho. Těch věcí, které ale dítě může dospělého naučit, je mnohem víc a pro život jsou nesmírně důležité. Tady jsou. Na co jste už zapomněli?

1. Neřeší tolik, jak působí na ostatní

Uspěju? Co když se ostatním můj nápad nebude líbit? Tolik strachů, které nás v dospělosti provází. Zejména strach z odmítnutí a z budoucna. S tímhle si malé děti hlavu rozhodně nedělají a život zvládají. Co to občas zkusit taky?

2. Všechno je pro ně nové

Všimli jste si zájmu v jejich očích, když se dívají kolem sebe? Té jiskry? Spousta věcí je pro ně hodna prozkoumání, obdivu, cokoliv může být zvláštní a jedinečné. Zkuste se tak dívat i vy na svět kolem sebe. Bez předsudků a bez snahy mít hned jasno.

3. Důvěřují své intuici

Poslouchají svůj instinkt, svůj vnitřní hlas bez ohledu na to, co by se mohlo stát nebo co se kdy naučily. „Veškeré učení světa nemůže nahradit váš instinkt.“ Robert Ley.

4. Žijí život naplno

Kdo by to nechtěl? Často trávíme svůj život honbou za štěstím, které definoval někdo jiný, nebo snahou ukázat ostatním, kdo vlastně jsme, ale sami vlastně nevíme. Podívejte se na ty malé tvory, kteří se za ničím takovým nehrnou. Žijí daným okamžikem a to, co v daný okamžik dělají, dělají tak, jako by to byla nejdůležitější věc na světě. Jen je chvilku pozorujte a učte se.

5. Vyjadřují své emoce

Různé výzkumy ukazují, že ženy žijí ve skutečnosti déle než muži, protože se nebojí tolik dávat najevo své emoce. Kolikrát jste slyšeli, že chlapi nebrečí? Nesmysl! Pokud potřebujete plakat, brečte. Kdo se stará o to, co si ostatní myslí? Pokud vám to pomůže, abyste se cítili lépe, a pokud je to to, co se vám líbí a pomáhá, prostě to udělejte. Nepotlačujte své pocity. Pamatujte, že: „Mýdlo je pro tělo, slzy jsou pro duši.“ Židovské přísloví.

6. Milují bezpodmínečně

Naučte se dávat, aniž byste očekávali něco na oplátku, protože to je skutečná a bezpodmínečná láska.

7. Odpouštějí

Děti jsou naštvané, ale za pár minut na svou zlobu zapomínají. Odpouštějí, a tak snadno zapomínají. Co to vyzkoušet? Možná to konečně prolomí ledy a urovná letitý svár.

8. Jsou upřímné

Umí říct, že je něco štve, a neřeší, že by se to někomu nemuselo líbit. Umí říct, že se jim něco líbí, a neřeší, že se ztrapní. Většinou v sobě emoce nedusí a neotravují si život. Jak často to děláte vy?

9. Využívají svou představivost

Díky současné technické revoluci máme přístup ke spoustě informací. Ale to není všechno. Už Albert Einstein věděl, že představivost je důležitější než znalosti. "Znalosti jsou omezené, zatímco představivost obsahuje celý svět. Povzbuzuje pokrok a rodí evoluci. “

10. Nebojí se zítřka

Proč se zítřku obávat, když tu ještě není? Teď je teď. Stačí otevřít oči a opravdu vidět, co je kolem vás. Všímat si krásy, zaměřit se na to, co je. „Když se podívám zpět na všechny tyto starosti, vzpomínám si na příběh starého muže, který na svém smrtelném loži řekl, že měl ve svém životě spoustu problémů, z nichž většina se nikdy nestala.“ Winston Churchill.