Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Konec neregulované turistiky. Český Krumlov zpoplatnil vjezd zájezdových autobusů do města

Česko

  8:06aktualizováno  12:35
Český Krumlov - Český Krumlov od soboty zpoplatnil vjezd zájezdových autobusů do města. Za příjezd a odjezd z takzvaného bus stopu zaplatí jeden autobus 1250 korun. Dosud dopravci neplatili nic. Český Krumlov čeká, že letos bude mít z tohoto placeného systému příjmy osm milionů korun. Cestovní kanceláře si již místa rezervují na webu. Řekla to mluvčí radnice Petra Nestávalová.

Český Krumlov od soboty zpoplatnil vjezd zájezdových autobusů do města. Za příjezd a odjezd z takzvaného bus stopu zaplatí jeden autobus 1250 korun. Dosud dopravci neplatili nic. foto: David Peltán, MAFRA

Navštívit Benátky? Od roku 2022 s rezervací, město tak plánuje regulovat počet turistů

V systému je nyní 3000 rezervací, což znamená 1500 autobusů. Každý autobus musí mít rezervaci pro příjezd i pro odjezd. Systém první den funguje, jen na bus stopu ve Chvalšinské ulici není teď v provozu terminál na platební karty. „Čekáme na technika, bude mimo provoz ještě tak hodinku. Jinak odbavování funguje, jezdí nám 95 procent autobusů s rezervacemi. Na sobotní den máme něco málo přes 150 rezervací, to znamená 75 autobusů máme v systému,“ řekl před 12:00 ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu (ČKRF) Petr Troják.

Český Krumlov jako na dlani
Český Krumlov od soboty zpoplatnil vjezd zájezdových autobusů do města. Za...

Bus stopy jsou na parkovišti Jelenka 2 a ve Chvalšinské ulici. Systém je dočasný, na tři roky, než město otevře terminál zájezdových autobusů. V roce 2022 chce zprovoznit terminál pro tyto autobusy za řekou Polečnicí. Město chce placeným systémem regulovat počet krátkodobých návštěvníků a zvýšit příjmy z turismu. Každý rok přijede do Českého Krumlova kolem 16 000 zájezdových autobusů, turistů ročně zhruba dva miliony.

Systém autobusových parkovišť v Českém Krumlově.

Dopravci si mohou terminál rezervovat tři měsíce dopředu. Autobusy mohou přijet i bez rezervace, ale za vyšší poplatek, 1500 korun za příjezd a odjezd. Na bus stopu smí zůstat nejdéle 20 minut a pak odjet na některé z parkovišť. „Cestovní kanceláře byly informované a už si časy rezervují,“ řekla mluvčí.

Turistů ubytovaných v Česku v 1. čtvrtletí přibylo o 1,8 procenta, zahraniční poptávka však klesla

Vjezd zdarma budou mít proti původním plánům autobusy se žáky základních škol, které do města často jezdí na výlety. Zdarma mají terminál i autobusy, které vozí sportovní týmy na sportoviště v areálu ve Chvalšinské ulici. Autobusy se středoškoláky zaplatí sníženou sazbu 750 korun.

V prvních měsících po spuštění systému budou strážníci víc kontrolovat, aby řidiči, kteří nebudou mít zajištěné výstupy a nástupy turistů, systém neobcházeli. Městská policie vytipovala místa, kde by mohli turisté vystupovat mimo bus stop. Pokuta ve správním řízení může být 2500 korun, uvedl velitel českokrumlovské městské policie Jan Šítal.

ZVĚŘINA: Právo na rozdupání. Turismus se leckde stává hrozbou

Český Krumlov čeká letos příjmy z nového placeného systému pro zájezdové autobusy osm milionů korun. Pro rok 2020 plánuje Českokrumlovský rozvojový fond (ČKRF), městem vlastněná firma, která systém provozuje, příjmy z těchto autobusů až 15 milionů. Náklady na vybudování dvou nástupních a výstupních míst byly zhruba pět milionů korun.

V Českém Krumlově žije asi 13 000 lidí. Letos má rozpočet s příjmy 390 milionů a výdaji 365 milionů. Město letos investuje 61 milionů korun.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!