I Vietnam má své Zakázané město a protéká jím Parfémová řeka

Není tak starobylé jako to čínské. Vždyť císařským sídlem se stalo teprve v 19. století. Zato jím však protéká Parfémová řeka, která si své jméno vskutku zaslouží. A nadšeni budete i jeho velikostí a velkolepostí.

Za myšlenkou jeho vzniku stojí Nguyen Phuc Anh. V roce 1802 se prohlásil za císaře Vietnamu a svůj nástup pojal v opravdu velkolepém stylu. Na doposud prázdném zákrutu Parfémové řeky nechal vybudovat komplex se stovkami budov, zahrnující soukromé komnaty císařské rodiny, audienční místnosti, hospodářství a mnoho dalších. Dnes ho známe jako Hue.

Krása Hue tkví v detailech

Vstoupíte-li do tohoto palácového komplexu, zaujmou vás na první pohled velké barevné fresky, zdobící většinu stěn. Dalším výrazným prvkem jsou brány, jež oddělují jednotlivé části celého komplexu. Každá je jiná a právě díky nim dostalo Hue přezdívku Město bran. Bohužel z vnitřního vybavení se příliš nedochovalo, a to díky bombardování americké armády v roce 1968.

Pokochat se můžete i půvabnými zahradními altánky nebo návštěvou svatostánku The Mieu. U vstupu do něj najdete hned devět bronzových uren, patřících prvním císařům dynastie Nguyen. The Mieu totiž slouží především k uctívání předků.

Císařské zahrady vás okouzlí

Během celé prohlídky vás budou doprovázet domorodí Vietové v tradičních krojích, často hrající na nejrůznější dobové nástroje. A v půvabným altáncích, stojících přímo na hladině četných jezírek, se servíruje zelný čaj provoněný jasmínem.

Na podzim však jeho vůni směle přehluší sama Parfémová řeka. Díky množství květů, které do ní padají, se z ní totiž line opravdu neodolatelné aroma. Okouzlující je zejména večerní prohlídka a procházka okolo řeky za svitu lampionů. A celou návštěvu císařského města Hue můžete zakončit v některé z místních restaurací. Takovou polévku Pho Bo jako tady totiž prý nikde jinde nevaří.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.