1. června 2019 • 20:28

Úžasná Siniaková zametla v Paříži se světovou jedničkou, Serena končí!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Životní výsledek české tenistky! Kateřina Siniaková vyřadila na Roland Garros světovou jedničku Japonku Naomi Ósakaovou. Vítězku předchozích dvou grandslamů porazila 6:4 a 6:2 a poprvé v životě postoupila do osmifinále grandslamového turnaje. V něm se utká s loňskou semifinalistkou Roland Garros Madison Keysovou z USA, která je nasazenou čtrnáctkou. Američanka Serena Williamsová skončila ve 3. kole. Vítězku 23 grandslamů vyřadila krajanka Sofia Keninová po setech 6:2, 7:5.



První hráčka deblového žebříčku Siniaková ukončila šestnáctizápasovou vítěznou sérii Ósakaové na grandslamech, na lednovém Australian Open Japonka na cestě za titulem porazila i Karolínu Plíškovou a Petru Kvitovou. V osmifinále French Open tak budou dvě české hráčky, už v pátek postoupila Markéta Vondroušová. Ta dnes nenastoupila ke druhému kolu čtyřhry, v které startovala se Slovenkou Magdalenou Rybárikovou.

Ósakaová měla na pařížské antuce velké problémy už v úvodních dvou kolech, ale dnes proti Siniakové začala solidně. Třiadvacetiletá česká tenistka však držela krok a v devátém gamu sebrala favoritce servis. Vzápětí při svém podání prohrávala 0:40, ale kritickou situaci zvládla, odvrátila i čtvrtý brejkbol a naopak sama proměnila druhý setbol.

Japonská hvězda prohrála v Paříži první set potřetí za sebou. Siniaková pokračovala ve vynikajícím výkonu se skvělým pohybem a obranou, ale také patřičnou mírou agresivity a světová jednička začala ztrácet půdu pod nohama. Čím dál více při pokusech o vítězné údery chybovala, zejména z bekhendu. Češka jí dvakrát vzala podání a odskočila na 5:2.

Jednadvacetiletá Ósakaová v minulých dnech předvedla zmrtvýchvstání proti Slovence Anně Karolíně Schmiedlové i Bělorusce Viktorii Azarenkové, ale tentokrát zápas nezvrátila. Siniaková zůstala koncentrovaná, při svém podání nepřipustila žádné komplikace, proměnila hned první mečbol a mohla se radovat z premiérového vítězství nad úřadující světovou jedničkou.

Po vyřazení Ósakaové, která se ani na čtvrtý pokus v Paříži nedostala přes třetí kolo, zbyla v pavouku z šestice nejvýše nasazených tenistek jen obhájkyně titulu Simona Halepová z Rumunska. Šestka Petra Kvitová musela odstoupit kvůli zranění těsně před vstupem do turnaje, čtyřku Kiki Bertensovou zastavila nemoc a dvojka Karolína Plíšková i pětka Angelique Kerberová vypadly.

Kateřina Siniaková zahrála ve 3. kole French Open životní zápas. České tenistce se totiž podařilo postoupit přes světovou jedničku Naomi Ósakaovou
Kateřina Siniaková zahrála ve 3. kole French Open životní zápas. České tenistce se totiž podařilo postoupit přes světovou jedničku Naomi Ósakaovou

Williamsová doplatila na nevynucené chyby

Serena Williamsová opustila některý z turnajů velké čtyřky poprvé po pěti letech. V roce 2014 vypadla ve Wimbledonu rovněž ve třetím kole, předtím se loučila už ve druhém s Roland Garros.

Porážkou přišla sedmatřicetiletá americká hvězda o možnost vyrovnat 24. grandslamovým titulem rekord Australanky Margaret Courtové.

Williamsová před Roland Garros odehrála na antuce jediný zápas. V Římě se představila po dvouměsíční pauze a uspěla v prvním kole. K dalšímu utkání proti sestře Venus už nenastoupila kvůli potížím s kolenem. Po zdravotních problémech byla Williamsová ráda, že vůbec v Paříži mohla hrát. "Jsem ráda, že jsem přijela. Miluji tohle město a tenhle turnaj. Opravdu jsem tady chtěla být," řekla.

V duelu s Keninovou udělala turnajová desítka 34 nevynucených chyb, zatímco 35. hráčka světa jen polovinu. Williamsová ocenila výkon o 17 let mladší soupeřky. "Hrála doslova neuvěřitelně. Prostě tam dneska přišla a hrála skvěle," uvedla na adresu Keninové, která si zahraje osmifinále grandslamu poprvé.

Do druhého týdne v Paříži prošla i teprve sedmnáctiletá Američanka Amanda Anisimovová po vítězství nad Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou. S Markétou Vondroušovou a Polkou Igou Šwiatekovou jsou v osmifinále Roland Garros tři teenagerky, což se stalo naposledy v roce 2008. Anisimovová je dokonce nejmladší osmifinalistkou za posledních 21 let.

Mezi nejlepší šestnáctkou žen nechybí obhájkyně titulu Simona Halepová. Třetí nasazená Rumunka zdolala ukrajinskou tenistku Lesju Curenkovou jednoznačně 6:2, 6:1. Jejich zápas trval jen 53 minut a Curenková v něm ani jednou nedokázala vyhrát svůj servis.

V prvním i ve druhém kole na pařížské antuce přitom musela Halepová o postup bojovat ve třech setech. Tentokrát v úvodní sadě dvakrát ztratila podání, jenže soupeřce ho sebrala čtyřikrát. Ani ve druhém setu si 27. hráčka světového žebříčku Curenková nepočínala na servisu lépe a hrozícího kanára odvrátila až brejkem za stavu 0:5.

Wawrinka jde dál po třech tiebreacích

Další pětisetový zápas odehrál pátý nasazený Alexander Zverev. Německý tenista po více než třech hodinách udolal Srba Dušana Lajoviče 6:4, 6:2, 4:6, 1:6, 6:2. "Ve čtvrtém setu jsem nehrál dobře a pak to jde rychle. V pátém jsem začal hrát znovu agresivně a už to šlo," řekl Zverev, který pět setů absolvoval už v prvním kole s Australanem Johnem Millmanem. Dalším soupeřem německého hráče bude italský antukář Fabio Fognini.

Po 83 letech se v osmifinále Roland Garros objeví řecký tenista. Šestý nasazený Stefanos Tsitsipas porazil ve čtyřech setech Srba Filipa Krajinoviče a může dál myslet na minimálně zopakování svého grandslamového maxima z letošního Australian Open, kde překvapil postupem do semifinále.

O čtvrtfinále bude dvacetiletý Řek hrát se švýcarským matadorem Stanem Wawrinkou. Vítěz Roland Garros z roku 2015 vyřadil ve třech tie-breacích Bulhara Grigora Dimitrova, kterému v posledních týdnech pomáhal s přípravou Radek Štěpánek.

Bez ztráty setu je v osmifinále světová jednička Novak Djokovič. Favorizovaný Srb se ve třetím kole příliš nezapotil s italským kvalifikantem Salvatorem Carusem a 147. hráče žebříčku za dvě hodiny porazil 6:3, 6:3, 6:2. "Cítím motivaci, cítím se jako doma," řekl po zápase Djokovič, jenž usiluje o šestnáctý grandslamový titul.

Výsledky tenisového French Open

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:

Tsitsipas (6-Řec.) - Krajinovič (Srb.) 7:5, 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (8:6),
A. Zverev (5-Něm.) - Lajovič (30-Srb.) 6:4, 6:2, 4:6, 1:6, 6:2,
Fognini (9-It.) - Bautista (18-Šp.) 7:6 (7:5), 6:4, 4:6, 6:1,
Wawrinka (24-Švýc.) - Dimitrov (Bulh.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:4), 7:6 (10:8),
Djokovič (1-Srb.) - Caruso (It.) 6:3, 6:3, 6:2,
Struff (Něm.) - Čorič (13-Chorv.) 4:6, 6:1, 4:6, 7:6 (7:1), 11:9.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo:

Halepová (3-Rum.) - Curenková (27-Ukr.) 6:2, 6:1,
Siniaková (ČR) - Ósakaová (1-Jap.) 6:4, 6:2.
Keysová (14-USA) - Blinkovová (Rus.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:4,
Šwiateková (Pol.) - Puigová (Portor.) 0:6, 6:3, 6:3,
Bartyová (8-Austr.) - Petkovicová (Něm.) 6:3, 6:1,
Keninová (USA) - S. Williamsová (10-USA) 6:2, 7:5,
Bolsovová (Šp.) - Alexandrovová (Rus.) 6:2, 7:5,
Anisimovová (USA) - Beguová (Rum.) 7:6 (8:6), 6:4.

Čtyřhra - 2. kolo:

L. Kičenoková, Ostapenková (Ukr./Lot.) - Vondroušová, Rybáriková (ČR/SR) bez boje.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud