Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výbuchy v továrně na zbraně zranily 43 lidí. Další exploze nehrozí, uklidňují úřady

Aktualizováno -
1. června 2019
18:25
Autor: ČTK - 
1. června 2019
13:10

Dvě exploze v závodě na výrobu trhavin ve městě Dzeržinsk v centrální části Ruska dnes zranily podle nejnovějších údajů 43 lidí, stav čtyř z nich je velmi vážný. Nejméně dva další lidé se pohřešují, řekl v televizi Rossija 24 náměstek gubernátora Nižegorodské oblasti Dmitrij Krasnov. Většina zraněných byla ošetřena po lehčích až těžkých zásazích úlomky munice, 11 bylo propuštěno do domácího ošetření, uvedlo regionální ministerstvo zdravotnictví. Rozsáhlý požár, který výbuchy způsobily, už se podařilo uhasit, napsala agentura Interfax.

Exploze v závodě Kristall nastaly dnes před polednem místního času, a to v provozu, kde se vyráběla trhavina TNT, uvedla agentura DPA. Podle agentury Interfax se v dotčené části továrny vyráběly letecké pumy a skladovalo střelivo. Po explozích vypukl silný požár, který zachvátil plochu 100 metrů čtverečních a rozšířil se i na sousední budovu, uvedla agentura TASS.

Nad areálem se vzápětí ukázal sloup černého kouře způsobeného požárem, záběry z místa neštěstí zveřejnila řada ruských médií. Tlaková vlna vysklila okna ve 185 budovách v tříkilometrovém okruhu kolem místa výbuchu.

Gubernátor Nižegorodské oblasti Gleb Nikitin zřídil mimořádný štáb, na místo neštěstí vyjely záchranné složky. Příčina explozí není zatím známa. Zdroj agentury TASS řekl, že nepominula hrozba dalších výbuchů. Evakuace obyvatel z okolí závodu ale není podle operačního štábu potřebná, protože nehrozí toxické znečištění vzduchu v důsledku explozí. Později odpoledne pak obyvatele uklidnily, že už nehrozí ani riziko dalších případných výbuchů.

Státní vědecko-výzkumný ústav Kristall byl zprovozněn v 50. letech minulého století. Specializuje se na vývoj výbušných látek, testování, přepravu a použití trhavin, informoval TASS. Podle ruských médií se v závodě vyrábějí trhaviny pro vojenské i civilní použití.

Město Dzeržinsk leží asi 400 kilometrů východně od Moskvy a má 200 tisíc obyvatel. V srpnu 2018 zemřelo v jiném tamním zbrojním závodě kvůli explozi pět lidí, šest dalších utrpělo zranění.

Zobrazit celou diskusi