Poslední horská etapa byla zároveň poslední příležitostí pro vrchaře a poslední možností udělat něco velkého v celkovém pořadí. A favorité byli aktivní už na druhé vrchařské prémii Manghen. Jan Hirt (Astana) rozjel ostré tempo a připravil útočnou pozici pro Miguela Angela Lopeze (Astana).  

Lopezův útok dostal do problémů Vincenza Nibaliho (Bahrain Merida) a Primože Rogliče (Jumbo - Visma) a na vrchol stoupání Cima Coppi se sním udrželi jen Mikel Landa (Movistar) a Richard Carapaz (Movistar). Ale Nibali a Roglič se dokázali vrátit zpět ve sjezdu z Passo Manghen.  

Favorité po sjezdu z Manghenu dojeli uprchlíky a opět se začalo závodit o etapu. Zaútočili Pello Bilbao, MIkel Nieve (Mitchelton - Scott), Amanuel Ghebreigzabhier (Dimension Data) a Eddie Dunbar (Ineos), ke kterým se následně přidali Giulio Ciccone (Trek - Segafredo), Valentin Madouas (Groupama - FDJ) a Eros Capecchi (Deceuninck - Quick-Step). tato skupina překonala na čele závodu Passo Rolle a pokračovala k cíli s náskokem třech minut. 

17 kilometrů před cílem nastoupil z první skupiny Valentin Madouas, ale nevypracoval si velký náskok. Na předposledním kopci, 14 kilometrů před cílem, zaútočil Mikel Landa ze skupiny favoritů. Na vrcholu měl pouze 17 sekund náskoku před soupeři. Tuto ztrátu ve sjezdu snadno stáhl Vincenzo Nibali. Udržel se s ním i Richard Carapaz a tato trojice v cílovém stoupání rychle dojela uprchlíky. 

Lopez, Roglič, Pavel Sivakov (Ineos) a Bauke Mollema (Trek - Segafredo) ztráceli po sjezdu několik desítek sekund. Poté přišla další smolná chvíle Miguela Angela Lopeze. Kolumbijce srazil k zemi běžící fanoušek. Rozčilený Lopez uštědřil ležícímu fanouškovi několik facek a pohlavků a pokračoval sám se ztrátou. 

Nibali, Carapaz a Landa spolupracovali na čele závodu, všichni chtěli najet co nejvíce času na Primože Rogliče, ale šlo jim i o etapu. Carapaz pracoval pro Mikela Landu, ale s favority se udrželo hned několik uprchlíků. Landa zaútočil jako první před poslední zatáčkou, ale opět závěr nezvládl ideálně, Pello Bilbao se za ním vyvezl, lépe projel zatáčku a dojel si pro vítězství.

Druhý skončil Landa a třetí Ciccone. Carapaz s Nibalim ztratili 4 sekundy. Primož Roglič ztratil 50 sekund a dalších 10 sekund mu připsali rozhodčí, protože v jednom stoupání byl postrčen diváky. Propadl se na průběžné čtvrté místo za Mikela Landu, ale před závěrečnou časovkou je přesto favoritem na konečné třetí místo, protože na baskického vrchaře ztrácí jen 23 sekundy.


Carapaz má na dosah vítězství na Giru 

Richarda Carapaze připraví o celkové vítězství už jen obrovská smůla. Před 17 kilometrů dlouhou časovkou vede s náskokem 1:54 před Vincenzem Nibalim. Třetí Landa ztrácí 2:53 a čtvrtý Roglič 3:16. Na pódium se pravděpodobně podívají Carapaz, Nibali a Roglič, ale loni na Tour de France slovinský cyklista v závěrečné časovce nepředvedl dobrý výkon, kdyby mu už síly nestačily ani teď mohl by Landa třetí příčku uhájit. Není to pravděpodobné, ale stát se to může. 

I ostatní dresy jsou pevně v držení lídrů soutěží. Miguel Angel Lopez zůstal vedoucím závodníkem soutěže mladých cyklistů, Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) je už jistým vítězem bodovací soutěže, stejně jako Giulio Ciccone vítězem vrchařské soutěže.

Foto Lapresse