Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kloppovi to napotřetí vyšlo. Liverpool zvládl finále Ligy mistrů, které nenadchlo

Německý trenér Liverpoolu Jürgen Klopp měl před tímto velkým dnem nálepku kouče, který se svými týmy nezvládá finále Ligy mistrů. Na třetí pokus byl už ale úspěšný a The Reds si spravili chuť po loňském ročníku. Tottenham udolali po organizovaném výkonu 2:0. Hned ve druhé minutě otevřel skóre z penalty Mohamed Salah a v závěru uzavřel skóre Divock Origi.

Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp slaví vytoužený triumf v Lize mistrů
zdroj: Reuters autor: Toby Melville

Klopp navíc ukončil svou sérii šesti finálových pohárových porážek, které od roku 2012 utrpěl třikrát s Dortmundem a třikrát s Liverpoolem. "Zažil jsem tolik finále a prohrál je. Tohle je pro mou rodinu a fanoušky. Museli kvůli mně dlouho trpět a zasloužili si to víc než kdokoliv jiný," řekl Klopp.

Kdo by tušil, že jeho svěřence významně nasměruje k trofeji už moment v čase 1:48. Červená část hlediště stadionu Wanda Metropolitano se radovala poté, co Salah propálil brankáře Huga Llorise z penaltového puntíku.

Nastoupíte proti papírovému favoritovi s cílem - hlavně si pohlídat začátek, popřípadě dát první gól, jenže přijde opak. Co vedlo k hrůznému startu Spurs? Moussa Sissoko ukazoval kamsi do vápna, koho si mají spoluhráči obsadit. Jenže Sadio Mané centrem trefil ruku francouzského středopolaře a sudí Damir Skomina měl jasno.

Šestadvacetiletý Egypťan pak zaznamenal druhý nejrychlejší gól v historii finálových bitev Ligy mistrů. Dříve to stihla jen ikona AC Milán v roce 2005 Paolo Maldini, a to už v 50. vteřině. "Všichni jsme šťastní. Sice tam z naší strany nebyly žádné skvělé individuální výkony, ale týmově to bylo neuvěřitelné," prohlásil Salah po triumfu.

Do sestavy Tottenhamu se vrátil útočník Harry Kane, který nehrál od začátku dubna kvůli zranění kotníku. Dlouhá pauza se na něm projevila a s ním i londýnský celek byl až do konce prvního poločasu bezradný, kdežto Liverpool působil konsolidovaně.

Vědom si důležitosti utkání nehrál druhý celek uplynulého ročníku Premier League fotbal, na který jsme u něj zvyklí, tedy dynamický a ofenzivní. I přesto měli po penaltě Kloppovi svěřenci při bídné kvalitě utkání větší šance. Jako například bek Andrew Robertson, jenž prověřil gólmana Llorise střelou pod břevno.

Spurs byli bez pohybu a nápadu, soupeřovu defenzivu tedy nezaměstnávali. Vlastně až v první minutě nastavení z nadějné pozice zpoza vápna vypálil Christian Eriksen, ale hrubě nepřesně.

Mohamed Salah slaví první gól Liverpoolu ve finále Ligy mistrů
zdroj: Reuters autor: Susana Vera

Prvních pětačtyřicet minut nebavilo. A tak co naplat, fanoušky, především dle aktivity na sociálních sítích, zaujala spíš blondýna v plavkách, která během první půle naklusala do hřiště.

Druhý poločas ze strany Kohoutů vypadal nadějněji, jenže do větších šancí se dostával soupeř. Na druhém konci hřiště střídající James Milner levačkou zpoza vápna jen těsně minul tyč.

Do 75. minuty vystřelil Tottenham na branku Alissona pouze jednou. Pak se sice připomněl Son a Eriksen z přímého kopu, ale s jejich střelami si brazilský reprezentant poradil. S takovým výkonem se těžko vyhrává.

"Dlouho jsme nebyli nebezpeční a pro Liverpool bylo docela snadné nás bránit. Až na posledních patnáct minut, kdy jsme vsadili všechno na jednu kartu, ale nevytvořili si dostatek gólových příležitostí," uvedl kapitán Tottenhamu Lloris.

Origi tedy přidal tečku na vítězství The Reds. Po standardce si k němu našel balon cestu a belgický forvard levačkou v 87. minutě uklidil míč k tyčce Llorisovy branky. Hotovo, Liverpool získal šestý triumf v Lize mistrů.

Finále fotbalové Ligy mistrů v Madridu:

Tottenham Hotspur - Liverpool FC 0:2 (0:1)

Branky: 2. Salah z pen., 87. Origi. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.) - Makkelie (video, Niz.). Bez karet. Diváci: 52.212.

Sestavy:

Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Sissoko (74. Dier), Winks (66. Lucas) - Alli (82. Llorente), Eriksen, Son Hung-min - Kane. Trenér: Pochettino.

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum (62. Milner) - Salah, Firmino (58. Origi), Mané (90. Gomez). Trenér: Klopp.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články