1. června 2019 • 22:56

SESTŘIH LM: Tottenham – Liverpool 0:2. Sporná penalta a červená euforie

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Liverpoolu jsou novým evropským králem. Ve finále Ligy mistrů zvítězili nad Tottenhamem 2:0 a pošesté v klubové historii slaví triumf v milionářské soutěži. Rozhodli o něm svými trefami Mohamed Salah a Divock Origi. Svěřenci Jürgena Kloppa si spravili chuť po loňské prohře 1:3 s Realem Madrid.



Góly

Domácí:

Hosté: 2. M. Salah, 87. Origi

Sestavy

Domácí: Lloris (C) – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Moussa Sissoko (74. Dier), Winks (66. Lucas Moura) – Alli (81. F. Llorente), Eriksen, Son Hung-min – Kane.

Hosté: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, V. van Dijk, Robertson – Henderson (C), Fabinho, Wijnaldum (62. Milner) – M. Salah, Firmino (58. Origi), Mané (90. Joe Gomez).

Náhradníci

Domácí: Vorm, Gazzaniga, Sánchez, Lamela, Wanyama, Dier, Walker-Peters, Llorente, Foyth, Aurier, Moura, Davies

Hosté: Mignolet, Kelleher, Lovren, Milner, Gomez, Sturridge, Moreno, Lallana, Oxlade-Chamberlain, Shaqiri, Brewster, Origi

Rozhodčí

Damir Skomina – Jure Praprotnik, Robert Vukan (všichni Slovinsko)

Stadion

Wanda Metropolitano, Madrid

Návštěva

52 212 diváků

Skóre utkání otevřel už ve druhé minutě Muhammad Salah z penalty, v 87. minutě přidal pojistku střídající Divock Origi. "Reds" v elitní soutěži navázali na triumfy z let 1977, 1978, 1981, 1984 a 2005, kdy byli v týmu i čeští hráči Milan Baroš s Vladimírem Šmicerem.

Klopp ve finále Ligy mistrů uspěl na třetí pokus a ukončil svou sérii finálových pohárových porážek, které od roku 2002 utrpěl čtyřikrát s Dortmundem a třikrát s Liverpoolem. Německý kouč také získal premiérovou trofej během necelých čtyř let v anglickém klubu.

Zápasu předcházela minuta potlesku na počest bývalého španělského útočníka Atlética Madrid, Sevilly či Arsenalu Josého Antonia Reyese, který dnes zemřel v 35 letech při autonehodě.

Do sestavy Tottenhamu se vrátil útočník Kane. Kapitán anglické reprezentace nehrál od začátku dubna, kdy si zranil kotník v úvodním čtvrtfinále s Manchesterem City. Autor hattricku z odvetného semifinále s Ajaxem Amsterodam Lucas začal jen na lavičce Spurs. Liverpool nastoupil v plné síle i s elitním ofenzivním triem Salah, Firmino, Mané.

Liverpoolu dokonale vyšel začátek. Mané po necelých 30 vteřinách trefil v šestnáctce ruku Sissoka a nařízenou penaltu ve druhé minutě proměnil Salah. Egyptský útočník se prosadil v čase 01:48 a zaznamenal druhý nejrychlejší gól ve finále Ligy mistrů. Dříve skóroval pouze obránce AC Milán Maldini, jenž v roce 2005 překonal obranu Liverpoolu už v 50. vteřině.

Mimořádná radost hráčů Liverpoolu v čele s Jordanem Hendersonem po vítězství v Lize mistrů
Mimořádná radost hráčů Liverpoolu v čele s Jordanem Hendersonem po vítězství v Lize mistrů

Jinak toho však první poločas moc nenabídl. Angličtí vicemistři bezchybně bránili a vůbec nepouštěli Tottenham ke své brance, ale sami se do šancí také moc nedostávali. Jen ve 38. minutě bek Robertson z dálky protáhnul gólmana Llorise.

Druhé dějství pokračovalo v podobném duchu do 69. minuty, kdy po rychlé akci Maného zakončoval střídající Milner pohotovou ranou těsně vedle Llorisovy branky.

Tottenham až v závěrečné desetiminutovce anglického rivala na delší dobu zatlačil. Alli nejprve hlavou minul, pak brankář Alisson zlikvidoval střelu Son Hung-mina, dorážku střídajícího Lucase a Eriksenův přímý kop.

Hráči Liverpoolu se z náporu Spurs oklepali a v 87. minutě přidali druhý gól. Po rohovém kopu Matip přiťukl míč volnému Origimu a belgický náhradník se trefil křížnou střelou k tyči. Origi navázal na své dvě branky v domácí semifinálové odvetě s Barcelonou (4:0).

Tottenham ani na sedmý pokus nevyhrál ve Španělsku a prodlouží si čekání na první trofej od roku 2008, kdy ovládl anglický Ligový pohár.

SESTŘIH LM: Liverpool - Barcelona 4:0. Finále Reds zajistil chyták při rohu
Video se připravuje ...
SESTŘIH LM: Barcelona - Liverpool 3:0. Messi vstřelil 600. gól z krásného přímáku
Video se připravuje ...
SESTŘIH LM: Ajax - Tottenham 2:3. Snový obrat, finále ukradl Lucas
Video se připravuje ...
SESTŘIH LM: Tottenham - Ajax 0:1. Jízda pokračuje, rozhodl Van de Beek
Video se připravuje ...
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud