Bylinky

Vše o pažitce – v čem je tak zdravá a proč byste si ji měli dávat?

Pažitku zná každé malé dítě. A jsou to také děti, u kterých je tato bylinka oblíbená. Právě to je důvod, proč byste ji měli pěstovat. Zatímco cibule a česnek dětem nevoní, pažitka je skvělým způsobem, jak je obohatit o důležité živiny. Pažitku lze použít velice jednoduše. Děti si ji mohou sami nasekat (popřípadě nastříhat) a použít na chleba s máslem. Právě na tomto pokrmu je znát, jak jej bylinky dokážou obohatit.

Pažitka je známým členem stejného rodu jako cibule a je také nejkrásnější ze všech cibulí. Tato bylina pochází z Británie, severní Evropy a Severní Ameriky. Jedná se o bylinku, která je snad nejjednodušší na pěstování. Používá se zejména do kuchyně, a to čerstvá. Pažitka je základem mnoha anglických, francouzských a německých zahrad. Proč by tedy neměla být součástí i té vaší?

Pažitka a její historie

Pažitka se původně nacházela v Asii a Evropě. Byla používána po staletí, ale až do středověku ji lidé (pravděpodobně) v Evropě nepěstovali účelně. Patří do čeledi česnekovité (Alliaceaé), kam patří také cibule, česnek a pórek.

Popis rostliny

Pažitku si můžete s klidem vysadit i do zahrady, protože snáší teploty až do mínus 35 stupňů. Pažitka není nijak náročná na půdu, vděčná bude v téměř všech půdních podmínkách. Tato bylina má duté, tenké, travnaté stonky, které rostou v shlucích a dorůstají do výšky cca 25 cm. U pažitky nenajdeme typickou cibulku, jako má například česnek nebo cibule. Když pažitka kvete (brzy na jaře), produkuje fialové květiny. V kuchyni plní dekorativní funkci – je ale také velmi chutná.

Pěstování pažitky

Pro pažitku vyberte místo na plném slunci (může ale tolerovat i částečný stín). Půdní směs by měla být lehká. Pažitka je tolerantní k široké škále půd, ale nejlépe roste v půdě s vysokým obsahem organických látek. Každých několik let rozdělte shluky, čímž zvýšíte úrodu pažitky. Při vysazování na zahradě si dejte pozor – pažitka je schopna převzít vaši zahradu a rozšiřovat se téměř jako plevel. Proto ji pěstujte raději v květináčích nebo odstraňte její květy dříve, než zmizí. Pažitka se nejčastěji šíří dělením shluků na jaře. Shluky by měly obsahovat asi 4-6 cibulek. Můžete ji ale pěstovat také ze semen, které je vhodné zasít na jaře. Rostliny pěstované ze semen produkují variace ve struktuře a velikosti listů.

Sklízení pažitky

Při sklízení odstřihněte stonky několikrát za sezónu (aby stonky neztvrdly) blízko země. Sklizenou pažitku můžete skladovat po dobu několika dní v plastových sáčcích v lednici. Není vhodné je zmrazovat, i když jste se s tím mohli setkat v různých obchodech. Pažitka můžeme sklízet, když dosáhne výšky aspoň 15 cm. Taktéž květy můžeme sklízet – jsou jedlé a poslouží nám jako dekorace různých pokrmů. Po sklizni je vhodné přidat doplňkové hnojivo.

Foto: Pažitka

Pažitka v kuchyni

Pažitka se vyznačuje jemnou cibulovou chutí, která se může lišit od mírné až po velmi ostrou. Použít ji můžete v různých omáčkách, čerstvých salátech, ve smetanových sýrech či s oblohou, jako jsou například brambory. Pažitka tvoří skvělou kombinaci s vejci, použijte ji k vajíčkům vařeným, smaženým, na omelety atd. přidat ji můžete také do polévek. Smíchejte pažitku se změklým máslem a můžete si připravit bylinkové máslo, tolik dobré na steaky z letního grilování. Nakrájená pažitka může být ozdobou různých dipů a dresinků, které ke svému grilování přidáváte.

Léčivé účinky pažitky

Pažitka, která má vysoký obsah vitamínu C, draslíku a kyseliny listové, je dobrým doplňkem k moderním receptům na obnovu životně důležitých živin, které se ztrácejí při vaření. Je známo, že podporuje trávení; usnadňuje žaludeční nevolnost a zabraňuje špatnému dechu. Má diuretický účinek, který snížuje vysoký krevní tlak.

Květ pažitky

Léčí zažívací problémy

Allylsulfidy a další unikátní organické sloučeniny obsažené v pažitce přinášejí tělu podobné přínosy jako česnek a mohou účinně zmírnit zažívací potíže. Kromě toho mají přirozené antibakteriální vlastnosti, které mohou eliminovat širokou škálu bakterií, zejména těch, které se vyskytují v rodu salmonel.

Zlepšuje zdraví srdce

Jednou z nejdůležitějších organických sloučenin v pažitce je alicin, který spojujeme se sníženými hladinami LDL („špatného“) cholesterolu. Allicin je také spojen se snížením krevního tlaku. V kombinaci s vazodilatačními účinky draslíku může tato bylina významně ovlivnit snížení kardiovaskulárního napětí. Další organická sloučenina, quercetin, je zodpovědná za snížení hladiny cholesterolu a plaku v tepnách. Proto pažitka dokáže působit jako prevence aterosklerózy a cévní mozkové příhody a infarktu myokardu.

Posiluje imunitu

Vysoká hladina vitaminu C v této bylině pomáhá zvyšovat účinnost imunitního systému tím, že stimuluje produkci bílých krvinek a stimuluje produkci kolagenu, který je nezbytnou složkou tvorby nových krevních cév, buněk a tkání.

Zlepšuje zdraví kostí

V pažitce je široká škála vitamínů a minerálů, ale jedním z nejdůležitějších je jistě vitamin K, nezbytná živina, která se v mnoha běžných potravinách široce nenachází. Vitamín K je velmi důležitý při udržování minerální hustoty kostí a integrity kostí. Jak stárneme, naše kostní minerální hustota začíná klesat, což vede k stavům, jako je osteoporóza a zhoršování zánětlivých stavů, jako je artritida. Vysoká hladina vitamínu K, stejně jako ta, která se nachází v této bylině, může přispět k produkci osteokalcinu, který je klíčovou součástí udržování minerální hustoty v kostech.

Druhy pažitky

Pažitka není jen jednoho druhu. Představme si nyní nejznámější druhy pažitky:

  • Grolau – jedná se o nejznámější druh. Tento švýcarský kmen byl vyvinut pro vnitřní kulturu a skleníkové pěstování. Má extra silnou chuť a silné, tmavé listy. Tato odrůda je méně náchylná k tomu, aby se stala dřevnatou.
  • Nelly – jemně texturované listy s modrozelenou barvou jsou poznávacím znamením této pažitky.
  • Staro – tato pažitka skvěle chutná například na chlebu s máslem. Má extra tlusté tmavé listy.
  • Lesní pažitka – této pažitce se také říká pažitka divoká. To proto, že je možné najít ji v lese. Je stejně tak chutná jako pažitka, kterou si vypěstujete. Její výhodou je ale to, že je zadarmo. Najít ji můžete na jaře, v dubnu nebo květnu.
  • Česneková pažitka (Allium tuberosum) – je také známá jako čínská pažitka. Její listy jsou ploché (ne kulaté) a květy jsou bílé a růžové. Dorůstá výšky 36 až 45 cm. Jsou charakteristické svou výraznou česnekovou příchutí. Jedná se orostlinu, která je vynikající i jako okrasná. Kultivar „Kobold“ je kompaktnější a jednotnější.

Pažitka je skvělá – pěstujte ji i vy!

Pažitka patří mezi nejoblíbenější bylinky v České republice. Může za to její úžasná pikantní chuť a snadné pěstování. Navíc ji můžeme použít téměř do jakéhokoli pokrmu a doplňovat své tělo o velké množství vitamínů. Z těchto důvodů vám doporučujeme, abyste ji začali pěstovat i vy. Můžete ji využít jako první rostlinu, kterou budou pěstovat vaše děti – až tak nenáročná je. Zkuste to tedy i vy!

Zdroje

Pažitka pobřežní – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%BEitka_pob%C5%99e%C5%BEn%C3%AD

[online]. Dostupné z: https://www.ireceptar.cz/zdravi/pazitka-cili-snytlik-chutna-nat-kterou-muzete-snadno-pestovat-po-cely-rok.html

Pažitka pobřežní – Abecedazahrady.cz. Abecedazahrady.cz – Zahrada, rostliny, pěstování [online]. Dostupné z:https://abecedazahrady.dama.cz/katalog-rostlin/pazitka-pobrezni

Pažitka | Šnytlík | Allium schoenoprasum pěstování – ČESKÉSTAVBY.cz. ČESKÉSTAVBY.cz – vše o stavbě, zahradě a bydlení [online]. Dostupné z: https://www.ceskestavby.cz/rostliny/pazitka.html

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Redakce

Snažíme se hledat nejrůznější metody, které zajistí člověku zdraví i bez každodenního braní léků. Některé naše texty jsou kontroverzní svou metodickou odlišností, některé vám pomohou v diagnostice nemoci klasickou cestou. Máme tu spoustu článků pro každého, kterého zajímá zdraví a přírodní léčba.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button