Začněte žít zero waste

Začněte žít zero waste

Tisk

Bez obalu200V nakladatelství Jota vyšla první česká kniha o životním stylu zero waste, tedy bez odpadu. Biblí tohoto způsobu života je kniha Domácnost bez odpadu od Bei Johnson a je fajn, že máme konečně plnohodnotného českého zástupce.

 

 

Zero waste znamená tedy nulový odpad - žít bez odpadu, udržitelným způsobem a zároveň být šetrný k životnímu prostředí, k místu, kde žijeme a chceme žít i nadále.

Tato kniha je návodem pro ty, kteří si chtějí bezodpadový život vyzkoušet a neví, jak přesně na to. Moc se mi líbí, že hlavním mottem knihy je „zavádějte změny do života tak, abyste z nich měli radost.“ Autorka Barbora Tlustá tak nenutí čtenáře dělat vše stejně jako ona, ale dává návody a představuje možné cesty. „Každý má rád něco jiného, každý potřebuje změny dělat po svém. Někdo to vezme z gruntu a od podlahy (a že se tam toho válí), někomu vyhovují pomalé krůčky. Důležité je, aby vám změny dělaly radost. Těšily vás, bavily vás a dávaly vám smysl,“ píše v úvodu na straně 9.

Úvod knihy je tedy právě o těchto změnách a přístupu k nim a dále představuje autorku Barboru Tlustou a její spolupracovnici Ivu Strnadovou. Následuje kapitola Pár rad na začátek plná praktických rad na úvod, dále Třídím, třídíš, třídíme. Odpadu jsou pak věnované stránky kapitoly nazvané Tajemství plného koše. Jedná se o zajímavý experiment, který mnohým může otevřít oči. Já o něm slyšela už dříve a místo, abychom toto plnění a zkoumání koše vyzkoušeli, jsme domů rovnou pořídili koš třídící. Další kapitoly se zaměřují na nákupy: Startovací balíček aneb příruční zavazadla na vaši bezobalovou cestu a Kam na nákup. O znovu užití věcí běžné potřeby si přečtete více v kapitole o upcyklaci a více zjistíte také o kompostu.

Další část knihy tvoří recepty a konkrétní postupy. Můžete si díky nim připravit sirup proti kašli, fit tyčinky, nebo například raw vegan čokoládu. Pak se pozornost přenáší do koupelny a řeč je o účincích jedlé sody a různé domácí kosmetice. Závěr je pak zaměřený na domácí zvířata, nákupy a cestování, oslavu Vánoc a Velikonoc a také na péči o miminko. Než si v závěru přečtete pohádku o panu Hromadovi od autorčina manžela, čeká vás dvojstránka se shrnutím prakticky celé knihy.

Osobně je mi styl zero waste blízký. Nejsem žádná extrémistka, ale v kabelce nosím tašky i sáčky na ovoce nebo pečivo, snažím se třídit, neplýtvat jídlem i využívám různé věci vícekrát. Proto pro mě v knize nebylo příliš nového, ale přečetla jsem si ji se zájmem a téměř jedním dechem. Opravdu jsem ocenila autorčin entuziasmus, který zároveň nepřeháněla a nic čtenáři nenutila. Věřím, že kniha bude pro mnohé cenným pomocníkem za bezodpadovou domácností a jsem opravdu ráda, že vznikla!

Barbora Tlustá vystudovala herectví na brněnské konzervatoři. Ze zdravotních důvodů vyzkoušela raw stravování, které ji tak nadchlo, že začala s maminkou vyrábět raw dezerty. V roce 2015 si spolu v Brně otevřely cukrárnu RAW with love. Ani ne za rok provozu už přebíraly první místo v soutěži GOURMET Brno v kategorii cukrárny. Postupem času se Barbora začala zajímat i o přírodní kosmetiku a její výrobu a chtěla se tímto směrem vydat. Seznámila se s Ivou Strnadovou, dokumentaristkou, reportérkou a také designérkou šperků z přírodních surovin, kterou zajímal životní styl zero waste. V prosinci 2018 společně za pomoci rodiny a přátel a díky podpoře na serveru HitHit, otevřely obchůdek s bezobalovou drogerií, kosmetikou a mnohým dalším s názvem Friendly Place neboli přátelské místo, kde si kromě kvalitní bezobalové přírodní kosmetiky, drogistických výrobků můžete koupit i přírodní šperky nebo si dát třeba kávu a raw dezert.

Bez obalu

Bez obalu: Jak žít zero waste
Autor: Barbora Tlustá
Ilustrace a fotografie: Eliška Blažek Bártová, fotografie Eva Růžičková.
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 208
Hodnocení: 90 %

https://www.jota.cz/bez-obalu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Pošta: Nejsou pro mne důležité výsledky, ale cesta k nim

martin posta 200Zpěváka Martina Poštu můžete znát nejen z řady muzikálů, ale také například z kapely Laura a její tygři. O tom, které role ho nejvíce baví a jak se dostal z jeviště k profesionálnímu koučování, se doč...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Upečte si nějaký dobrý koláč

kolace 200Koláče Chez Lucie je název nejnovější knihy této známé blogerky. Pojďte se s námi podívat, co v knize najdete.

...


Literatura

Shannarův meč se dočkal nového obalu

shannaruv mec 200Nakladatelství Omega znovu vydalo první díl série o Shannarově meči od amerického spisovatele Terryho Brookse. Připravte se na pořádnou jízdu s lidmi, elfy, trpaslíky či gnómy.

 

...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

„I já jsem vyrostl, ale na Malého Prince jsem nikdy nezapoměl“

maly princHovorí starček z minuloročnej animovanej rozprávky Malý princ, ktorá je veľmi podarenou adaptáciou knihy s rozšíreným príbehom. O tejto knihe sa na strednej škole učilo stále jedno a to isté. Je to kniha, ktorá sa dá interpretovať detskými očami ako...