InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Piloti armádního stíhacího pluku zavzpomínali v Plané, nad letištěm proletěly Alcy

 Autor: Foto Jana Urbanová

    Autor: Foto Jana Urbanová

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Bývalí piloti a další příslušníci si v sobotu na letišti v Plané u Českých Budějovic připomněli historii 1. stíhacího leteckého pluku Zvolenského. Mezi účastníky vzpomínkové akce dorazil například i velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek nebo kosmonaut Vladimír Remek. Oba byli také členy pluku. Piloti položili květiny k památníku a vyslechli si českou hymnu. Součástí ceremoniálu byl také přelet dvou letounů typu L - 159 Alca.

 

Přibližně 80 bývalých příslušníků českobudějovického stíhacího leteckého pluku se sešlo krátce po 11. hodině u pietního místa u vstupu do areálu českobudějovického letiště. Na akci ale dorazili i lidé z řad veřejnosti, kteří se zajímají o historii létání. Po krátkém proslovu jednotlivých členů přišlo na řadu pokládání květin k památníku a poté zazněla i česká hymna. Zvolenský stíhací pluk měl krátce po válce základnu v pražských Letňanech. V 50. letech se ale přesunul právě na letiště v Plané u Českých Budějovic, kde působil do roku 1994. "Název zvolenský měl proto, že u Zvolena podporoval Slovenské národní povstání. Když skončila armáda v Plané, nástupcem zvolenského pluku se stalo letectvo v Čáslavi," upřesnil velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek. Také on byl jedním z pilotů, kteří v Plané působili. Setkání bývalých členů stíhacího pluku završily v 11.30 dva přelety letounů L - 159 Alca, které zaburácely nad letištěm.

Zvolenský letecký pluk vznikl před 75 lety a téměř 50 let patřil mezi základní složky československé armády. Zasáhl mimo jiné zasáhl i do bojů druhé světové války a v historii vzdušných sil má významné postavení. Za téměř 40 let působení se v 1. leteckém stíhacím pluku vystřídaly stovky pilotů. Posledním výcvikovým leteckým dnem byl pro tento útvar v Českých Budějovicích 11. říjen 1994.

Setkání příslušníků 1. stíhacího leteckého pluku Zvolenského se koná pravidelně vždy po pěti letech.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace