Scénáře pro válku? Máme. Generál Opata nejen k pozici české armády v NATO

02.06.2019 8:11

Hostem moderátorky Lucie Výborné v pořadu Českého rozhlasu Radiožurnál byl náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata. Podle jeho slov jsme, co se týče vyvážené armády, dobří ve všech disciplínách, které armáda provozuje. „Myslím si, že jsme cenění jako kredibilní vojáci a kredibilní armáda, protože naše účast v operacích, na cvičeních s Aliancí a naše chování v Alianci vůbec je hodnoceno velice dobře,“ zmínil Opata.

Scénáře pro válku? Máme. Generál Opata nejen k pozici české armády v NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník generálního štábu Aleš Opata

„Radostná složka té práce je vždycky v momentě, když se něco podaří. Když se podaří, já nevím, společně se sekcí vyzbrojování uzavřít smlouvu na zbraně nebo dotáhnout, někam posunout, balistickou ochranu. Na druhou stranu asi vždycky největší radost člověk má, když se dostaneme z toho baráku a z té Prahy pryč. Dostaneme se k nějaké jednotce, která cvičí například na Doupově, na Boleticích a zase se vrátíte do toho reálného života a vidíte prostě ty vojáky, jak dělají tu práci a dělají ji dobře,“ pochválil si Opata. 

Anketa

Jste pro vypsání předčasných voleb do sněmovny?

17%
83%
hlasovalo: 27039 lidí

Své pak Opata také řekl ke kybernetickým operacím. „Velitelství kybernetických a informačních operací se v podstatě skládá ze dvou částí. První je ta část té kybernetické obrany, druhá je ta část těch informačních operací. Musím říct, že specialisti na informační operace se hledají jednodušeji než specialisté na kybernetické. Každopádně jsme to rozjeli,“ sdělil Opata s tím, že kybernetická doména je jednou z nových domén, v nichž se vede boj. 

Dle Opaty je důležitou věcí, která Česku chybí, zákon o kybernetické obraně nebo novela zákona o vojenském zpravodajství. „Určitě je to věc, která je důležitá, která nás brzdí a která brzdí především vojenské zpravodajství, jež je garantem této oblasti, a to je kybernetická obrana,“ dodal Opata. 

O scénářích budoucích světových konfliktů nechtěl Opata hovořit. Podle jeho slov však určitě existují, ale nejsou určitě pro tuhle debatu. „Jsou to scénáře, s kterými se prostě pracuje. Pracuje se s tím živě, pracuje se s tím v reálném čase. Ty scénáře se vytvářejí na základě realistických hrozeb.“
 
Opata také zmínil, že mezi vojáky NATO patříme k těm nejlepším, protože se účastníme různých operací a dalších věcí. „Na druhou stranu, já si nemyslím, že jde tady říci, kdo je horší a kdo je lepší. Myslím si, že se nemáme za co stydět,“ dodal.
 
Smysl podle něj pak zcela jistě také mají dobrovolné zálohy. „Aktivní záloha je to jediné, co má armáda reálně k dispozici. Kromě toho, že to je výrazná posila pro nás, je to i takový, já tomu říkám zrcadlo, abychom viděli to, co se děje v té společnosti. Protože ti aktivní záložáci v té společnosti dnes a denně žijou. A ta profesionální armáda žije prostě ve své ulitě, ve své slupce a ten kontakt nemusí být vždycky realistický. Takže za nás je to zásadní posila pro armádu, která je připravena kdykoliv, kdy budeme potřebovat,“ sdělil. 
 
„Celou věc jsme analyzovali, vyhodnotili, informace máme, celou řadu věcí víme. Učinili jsme opatření, abychom to riziko do budoucna minimalizovali, víme jak to proběhlo, víme jakým způsobem, a další podrobnosti si myslím nejsou pro tohle vysílání,“ sdělil k sebevražednému útoku, při němž v loňském roce zemřeli v Afghánistánu čeští vojáci. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…