KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – srubové domy v Inocencově ulici / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na červen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ČERVEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

2. – 9. června


 

Přehled tisku: české děti holdují energetickým nápojům, přibývá pacientů se zeleným zákalem

V Česku roste počet pacientů se zeleným zákalem, píše sobotní Deník. Tématem Lidových novin je, že tuzemské děti vyměnily alkohol a cigarety za energetické drinky. Právo se věnuje novému systému pro odhalování teroristů v letadlech, do kterého se zapojí policisté ze všech unijních států. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 8. června: Polojasno až oblačno, ojediněle, hlavně na severovýchodě, přeháňky. Během odpoledne od západu ubývání oblačnosti, místy až do vyjasnění. Nejvyšší denní teploty 20 °C až 24 °C, na východě až 25 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude k večeru slábnout.

Neděle 9. června: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C, na jihu Moravy až 28 °C. Slabý proměnlivý, postupně mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

Víkendová zubní pohotovost na Prachaticku
08.06.2019 MDDr. Gála Prachatice Na Skalce 1120 388328196
09.06.2019 MDDr. Blašková Volary Tovární 35 384386396

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přívalový déšť a sesuvy bahna zavřely na jihu Čech některé silnice

ižní Čechy – Obyvatelé v řadě míst na jihu Čech prožili “mokrou” noc ze čtvrtka na pátek a čeká je odstraňování následků přívalových dešťů a bouřek. CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: Praha chce rušit stanoviště taxíků, vrací se obytné vozy a ředitel Českých drah má skončit

Praha má v plánu zrušit až třicet stanovišť pro taxíky, například na Václavském či Staroměstském náměstí, píše Deník N. Páteční Hospodářské noviny informují, že šéf Českých drah Miroslav Kupec má skončit ve funkci a například Mf Dnes přináší zprávu o vylidňování českého venkova. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Deště zvedly hladiny potoků, na Vimpersku platí povodňové ohrožení

Silné bouřky provázené přívalovými dešti dorazily do Česka, nejsilnější byly v okolí Prahy. Na Moravě se budou vyskytovat ještě v noci na pátek. Varování Českého hydrometeorologického ústavu se týká zejména Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje. Přívalový déšť zvedá hladiny toků. Volyňka u Sudslavic dosáhla třetí povodňový stupeň a dál stoupá.  CELÝ ČLÁNEK


 

Volyňka u Sudslavic klesla na druhý povodňový stupeň. Na Vimpersku platí povodňové ohrožení

Meteorologové vyhlásili ve čtvrtek pozdě večer pro Vimpersko povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí, které trvá do pátečních 02.00. Jihočeská říčka Volyňka u Sudslavic po velmi silné bouřce s přívalovými dešti dosáhla zhruba hodinu před půlnocí třetího povodňového stupně, později klesla na druhý. Druhý stupeň povodňové aktivity byl i na Blanici ve stanici Podedvory, nyní tam podle aktuálních údajů hydrologů platí bdělost. CELÝ ČLÁNEK


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – AKTUALIZACE

 

Upřesňujeme časovou platnost dříve vydaných výstrah před silnými bouřkami.

Ve čtvrtek bude přes naše území zvolna od jihozápadu postupovat zvlněná studená fronta. Na frontě se vytvoří přeháňky a místy bouřky, i silné, doprovázené zejména přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, ojediněle kroupami. 
Na severovýchod území dorazí srážky až později večer a na západě Čech budou současně přecházet do deště, který bude během noci ustávat.

🔽Detaily k výstraze na webu ČHMÚ🔽http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Přehled tisku: sucho trápí i podnikatele, církev je proti klimatickým změnám a zubaři budou levnější

Ve čtvrtečních novinách se dočtete, že problémy se suchem řeší také podnikatelé. Píší o tom Hospodářské noviny. České církve se podle Lidových novin angažují v boji proti klimatickým změnám. A péče zubařů bude pro pacienty finančně dostupnější, informuje Mf Dnes. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Zážitková výstava Dobrodružství s technikou 2019 bude vaše děti bavit

V rámci 5. ročníku interaktivní výstavy Dobrodružství s technikou 2019, která se bude konat 13. června v pavilonu T1 na českobudějovickém Výstavišti, se tento rok představí kolem 60 vystavovatelů, letos nově i z oboru zemědělství. Na více než 270 stanovištích vystavovatelé zábavnou formou představí technické i vědecké exponáty s cílem zaujmout děti i žáky škol a zvýšit tak zájem o techniku a studium řemeslných oborů. Nad akcí převzala záštitu hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

„Letos připravujeme již pátý ročník této unikátní výstavy. Její smysl je nasměrovat příchozí generaci na technické a řemeslné vzdělávání, a to zábavnou formou skrz vlastní zážitek. Právě skutečnost, že si děti všechny exponáty a stanoviště vyzkouší na vlastní kůži, v nich může vyvolat nadšení a chuť věnovat se v dnešní době tolik důležitým oborům,“ představuje Dobrodružství s technikou jeho organizátorka, Lenka Vohradníková z Jihočeské hospodářské komory (Jhk). Také dodává, že: „Výstava je plánovaná do období školních výletů, aby dopolední čas k návštěvě využily právě mateřské i základní školy. Odpoledne je cíleno na rodiny s dětmi, aby mohli rodiče po práci dorazit se svými ratolestmi a při provádění rozličných úkolů přemýšlet, jaká střední škola či učiliště bude pro jejich dítko nejvhodnější. Mimo jiné je pro všechny návštěvníky výstava přehlídkou těch nejvýznamnějších zaměstnavatelů a vyspělých, aktivních škol,“ uvádí další výhody interaktivní výstavy Lenka Vohradníková.

Letošní ročník Dobrodružství s technikou je rozšířen o nový obor, a to zemědělskou techniku, kde se rovněž prolínají technologie či řemesla. V rámci více než 270 stanovišť s technickými, elektrotechnickými i vědeckými exponáty se bude prezentovat 60 vystavovatelů, kteří představí novinky a zajímavé technologie ze svého oboru. „Na výstavě nebudou chybět roboti, kteří umí spolupracovat s člověkem, drony, technické simulátory, funkční modely zemědělských strojů, 3D tisk, práce s infra kamerou nebo virtuální realita. Vyzkoušíte si i základy programování pomocí BBC:microbitu, digitální bankovnictví nebo veřejností oblíbené laser games,“ vyjmenovává některé z aktivit Lenka Vohradníková a dodává, že na své si přijdou jak předškoláci, tak i starší žáci a jejich rodiče či pedagogové, protože akce není nijak věkově omezena a díky partnerům je vstup pro všechny zdarma.

Návštěvníci se také mohou těšit na spoustu soutěží, zážitková představení, science show s vědeckými pokusy, projekt Matematech, který zábavnou formou přiblíží výuku matematiky a techniky, a interaktivní ukázky řemesel z oblasti kovářství, textilního, zemědělského či stavebního oboru. Celý program bude ve čtvrtek 13. června 2019 probíhat od 10:00 do 18:00 hodin v pavilonu T1 na českobudějovickém Výstavišti. Výstava se koná s finančním přispěním Jihočeského kraje. (tzjč)


 

První náměstek hejtmanky Josef Knot se setkal s velvyslancem Norského království J. E. Robertem Kvilem

Během své historicky první návštěvy Jihočeského kraje se velvyslanec Norského království J. E. Robert Kvile setkal s prvním náměstkem hejtmanky Josefem Knotem. V rámci setkání hovořili o konceptu Smart cities a velmi dobře fungující spolupráci mezi norským Trondheimem a jihočeským Pískem. Velvyslanec pak přiblížil podmínky podpory elektromobilů a snaze Norska o maximální využití obnovitelných zdrojů energie. Závěrem pohovořili o možnosti čerpání z fondů EHP a Norska 2014-2021.  (tzjč)


 

Radnice ve Vimperku informuje:

Městský úřad Vimperk, odbor dopravy a silničního hospodářství upozorňuje občany na výrazné omezení provozu odbavovacích míst pro registraci vozidel, pouze na jedno odbavovací místo a to ve středu 12.06.2019, z provozních důvodů. Tento den bude odbaven pouze omezený počet žadatelů, proto žádáme občany, aby pokud je to možné, odložili vyřízení svých záležitostí na registru vozidel na jiný den. Děkujeme za pochopení. (vimperk.cz)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 6. června: Zpočátku polojasno, během dne od jihozápadu oblačno až zataženo a postupně na většině území přeháňky, déšť, místy bouřky. Ojediněle silné bouřky s přívalovým deštěm. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s se bude v Čechách od západu měnit na západní až severozápadní, v bouřkách přechodně zesílí.

Pátek 7. června: Oblačno až polojasno, na severovýchodě a východě zpočátku až zataženo a místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Odpoledne a večer další ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C. Proměnlivý, postupně východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Dnes: Před zvlněnou studenou frontou k nám proudí teplý vzduch od jihozápadu. Teplota v dolním Polabí, v Poohří a na Plzeňsku vystoupí na 30 až 33 °C.

Zítra: Ve čtvrtek (6. 6.) během dne bude zvlněná studená fronta postupovat přes naše území zvolna k severovýchodu. Na frontě se vytvoří přeháňky a místy bouřky, i silné, doprovázené zejména přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, ojediněle kroupami. Večer budou bouřky místy přecházet do deště.

Detaily k výstraze na webu ČHMÚ:
http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Přehled tisku: drahá česká data, seškrtání černých duší ve státní správě a větrolamy bez daně

Remízky, větrolamy a jiné krajinné prvky, které přispívají k biodiverzitě a zadržování vody zřejmě stát osvobodí od daně, píše deník E15. Česká data stále patří mezi nejdražší v Evropě, téma pro Hospodářské noviny. Rekreační areál na Slapech odsouzeného zakladatele H-Systemu Petra Smetky definitivně připadne státu, uvádí Právo. Více v přehledu tisku Radiožurnálu. CELÝ ČLÁNEK


 

Jako mávnutím proutku. Vzrostlý strom na Lipně změnil stanoviště

Unikátní podívanou měli v pondělí návštěvníci Lipna. Vzrostlá bříza zde během několika hodin změnila své stanoviště. Od parkoviště Skiareálu Lipno se přesunula do jeden a půl kilometru vzdáleného kempu Modřín. Pomohla jí k tomu ojedinělá technologie.

Nákladní automobil se stromem na korbě mohli v pondělí zahlédnout lidé v Lipně nad Vltavou. Nevšední představení bylo součástí přesunu vzrostlé břízy. Z původního stanoviště jí vyzvednul speciální stroj i s kořenovým balem a přesadil jí do připravené jámy v nedalekém kempu Modřín. „Na strom jsme koukali z kanceláře, byl to nálet, který se před lety uchytil na místě, kde bude nyní vznikat nové zázemí Skiareálu Lipno. Řekli jsme si, že mu zkusíme dát druhou šanci,“ říká k akci mluvčí Lipna Vojen Smíšek.

Přesun provedla pražská společnost, která disponuje americkým strojem s příznačným názvem Big John. Ten obejme kmen stromu a obřími hydraulickými rýči vyzvedne kořenový bal. „Nyní musíme zalévat a doufat, že se strom na novém místě uchytí. Jistotu nemáme, břízy jsou v tomto ohledu nevyzpytatelné, ale přišlo nám tohle řešení lepší než brát rovnou pilu do ruky,“ dodává Smíšek. Pokud se vše podaří, strom bude vytvářet příjemný stín pro stanaře v kempu přímo na břehu lipenské přehrady.

Na místě, kde strom rostl, bude postupně vznikat nové zázemí Skiareálu Lipno. „Jedná se o nové ubytování, prostory půjčovny, prodejny sportovního vybavení a dalších provozů v rámci rozvoje areálu,“ uvádí Vojen Smíšek. Spuštění dlouhodobě plánované investice ve výši 350 milionů korun avizovalo Lipno již na jaře tohoto roku. Na jejím konci se má areál rozšířit také o novou sjezdovku, návštěvnický terminál s infocentrem i zázemí pro personál. Text a foto: (vs)


 

Oficiální stanovisko Nemocnice České Budějovice k pořadu České televize Obchod se svědomím z cyklu Infiltrace, odvysílaného dne 3. 6. 2019

Dne 3. 6. 2019 Česká televize odvysílala pořad Obchod se svědomím z cyklu Infiltrace, ve kterém jsou popisovány tři různé příběhy z nemocničního prostředí. Jeden z nich se týká Nemocnice České Budějovice, přičemž je založen na jednostranném vyjádření osoby blízké pacientky, která byla v péči naší nemocnice.

Nemocnice České Budějovice v případě řešení jakýchkoliv podnětů ze strany pacientů postupuje podle platné legislativy. Zároveň si plně uvědomujeme, že se vždy jedná o osobní a citlivé události, které jsou spojeny s velkým emočním vypětím na straně pacientů a jejich blízkých. Proto takové podněty řešíme pečlivě, transparentně a s ohledem na individualitu jednotlivých případů. V některých situacích je však pro blízké osoby pacientů obtížné plně přijmout poskytnuté informace, stejně jako skutečnost samotnou. To bohužel nejsme schopni žádným způsobem ovlivnit.

Tento konkrétní případ byl podrobně a opakovaně přezkoumáván, jak ostatně bylo uvedeno i v odvysílaném pořadu, a dle odborných posudků byl postup našich lékařů shledán z medicínského hlediska lege artis a nebylo konstatováno pochybení, které by vedlo k úmrtí pacientky. Rádi bychom zdůraznili, že Nemocnice České Budějovice ve svých vyjádřeních projevila lítost nad úmrtím pacientky, ačkoliv jej nezavinila, a na podněty dcery pacientky řádně reagovala. V situaci, kdy při řešení podnětů nejsou již k dispozici žádné nové skutečnosti, opakované projednávání nepřináší žádné nové výstupy a není tedy racionální.

Skutečnost není taková, že by Nemocnice České Budějovice nekomunikovala či cokoliv tajila. S dcerou pacientky jsme naopak opakovaně komunikovali a veškeré dostupné informace jí byly poskytnuty. Pokud však probíhá šetření podnětu, je standardním postupem, že se v jeho průběhu nemocnice ze zjevných důvodů nevyjadřuje. V poskytování podrobnějších vyjádření nám zároveň brání povinnost mlčenlivosti vyplývající ze zákona. Naše možnost veřejné komunikace je tak omezená. Domníváme se však, že pro objektivní posouzení předkládaných informací je vždy důležité mít k dispozici stanoviska všech zúčastněných. Věříme, že toto naše oficiální stanovisko uvedlo odvysílané informace na pravou míru. (tz)


 

Předpověď počasí

Středa 5. června: Jasno až polojasno, během dne až oblačno a ojediněle, na Moravě a ve Slezsku místy, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, v Čechách až 31 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Čtvrtek 6. června: Zpočátku polojasno, během dne od jihozápadu oblačno až zataženo a postupně na většině území přeháňky nebo bouřky. Ojediněle silné bouřky. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s se bude od západu měnit na západní až severozápadní, v bouřkách přechodně zesílí.


 

Přehled tisku: lodě znečišťující Vltavu, možné zvýšení úrokových sazeb a populární stará auta

V úterních novinách se dočtete, že velké množství výletních lodí se zřejmě podílí na znečištění řeky Vltavy, píšou Lidové noviny. Česká národní banka možná podle Deníku E15 opět zvedne úrokové sazby. O stará vozidla je v Česku zájem, informuje Mf Dnes. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Muzejní noc v Prachatickém muzeu

Prachatické muzeum vás zve v pátek 7. června od 17 do 22 hodin na Muzejní noc.Zahájíme ji otevřením výstavy Třicetiletá válka a polní opevnění. Můžete se těšit na komentované prohlídky, vystoupení spolku historického šermu Berit a jejich ohňovou show, dále na písně třicetileté války Theatrum mundi v podání souboru Chairé z Příbrami. (iŠUMAVA)


 

Den s Integrovaným záchranným systémem v Táboře navštíví i Martin Šonka

V sobotu 8. června se od 10 hodin uskuteční v odpočinkové zóně Komora v Táboře 3. ročník akce s názvem Den s Integrovaným záchranným systémem. Program zahrnuje ukázku výcviku služebních psů Policie ČR, zákrok pořádkové jednotky Policie ČR, koordinovaný zásah složek IZS při dopravní nehodě, zákrok Speciální jednotky Temelín Policie ČR proti nebezpečným pachatelům, záchrana osob ve výškách lezeckým družstvem Hasičského záchranného sboru Jčk ÚO Tábor, ukázka výcviku služebních psů Vojenské policie a prezentaci činností útvarů Policie ČR, Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje ÚO Tábor, Zdravotnické záchranné služby, Městské policie Tábor, Vojenské policie Tábor a Oblastního spolku Českého červeného kříže Tábor. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet nárazový simulátor a simulátor otočení vozidla při dopravní nehodě BESIP MD ČR. Největším lákadlem je nepochybně vystoupení mistra světa v akrobatickém létání Martina Šonky. Podrobnější informace naleznete na www.taborcz.eu  (tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 4. června: Jasno až polojasno, hlavně odpoledne ojediněle přeháňky nebo bouřky, hlavně západě a východě Česka. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C. Slabý východní až jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Středa 5. června: Jasno až polojasno, během dne až oblačno a ojediněle, na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech místy, přeháňky nebo bouřky. Ojediněle silné bouřky. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, v Čechách ojediněle až 32 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách přechodně zesílí.


 

Opětovné varování před šmejdy vydávajícími se za Českou poštu

Česká pošta varuje před fiktivní soutěží o mobilní telefony, za jejíhož autora je vydávána. Formou reklamy v barvách České pošty se tento podvod v posledních dnech opět zobrazuje uživatelům sociální sítě Facebook a aplikací FB Messenger či WhatsApp. Podvodná hra se nově projevuje i formou SMS.

Nyní se podvodníci zaměřili na jednu z nejcitlivějších skupin populace, na seniory. V minulém týdnu zaměstnance České pošty kontaktoval klient, který obdržel podvodnou SMS se sdělením, že jako stálý zákazník vyhrává mobilní telefon. Následně bohužel volal na číslo uvedené v SMS a po té mu bylo strženo 1 600,- Kč za hovor.

Česká pošta nemá k dispozici všechny klony této podvodné akce, ale může jít i o vylákání přístupových údajů k platebním kartám. Je třeba zdůraznit, že Česká pošta není organizátorem této soutěže, její logo je použito neoprávněně. V tuto chvíli podniká veškeré kroky, aby zabránila dalšímu šíření této fiktivní soutěže spojené s jejím jménem. Zároveň dlouhodobě situaci řeší s orgány činnými v trestním řízení.

Česká pošta upozorňuje všechny své zákazníky a všechny uživatele výše uvedených komunikačních kanálů, aby na danou reklamu nereagovali, neodpovídali a nepokoušeli se spouštět jakýkoli vnitřní komunikační dialog. V opačném případě se mohou stát obětí podvodu nebo jejich mobilní zařízení může být napadeno nebezpečnou virovou infekcí typu MALWARE. Dojít může ke ztrátě a zneužití dat, v případě volání na nabízené telefonní číslo pak k naúčtování vysokých částek právě za toto volání. (tz)


 

Přehled tisku: Havlíčkova podnikatelská minulost, infekce v nemocnicích a problémy s kůrovcem

V pondělním tisku se dočtete o bonusových výplatách pro akcionáře společnosti ČEZ. Tématu se věnuje deník E15. Lidové noviny píšou o lidech, kteří se v nemocnicích nakazí infekcí, se kterou původně nepřišli a měsíčník reportér popisuje podnikatelskou minulost nového ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka za hnutí ANO. Více v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 3. června: Jasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Úterý 4. června: Jasno až polojasno, hlavně odpoledne ojediněle, na severozápadě a severu Čech místy, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Již nejsou mezi námi

ČTĚTE ZDE


 

Kůrovcovou kalamitu je nutné zastavit. Zní z Rakouska, Bavorska i z Vysočiny

Kůrovcová kalamita dosáhla mezinárodních rozměrů a je nutné ji řešit. To je výsledek společného setkání jihočeské hejtmanky Ivany Stráské s čelnými představiteli Horního a Dolního Rakouska, Horní Falce, Bavorska či Kraje Vysočina a s řediteli tamních lesních hospodářství. Setkání se uskutečnilo ve středu 29. května ve Vimperku. Hejtmanka seznámila všechny partnery se současným stavem kůrovcové kalamity na území České republiky, Jihočeského kraje, a především v národním parku Šumava.

Za rakouskou stranu přijali pozvání poslanec zemského sněmu Horního Rakouska Schlägl Georg Ecker, ředitelka lesního hospodářství Elfriede Moserová a lesní hospodář Johannes Wohlmacher.

Z Dolního Bavorska přijeli zástupce vlády a jednatel EUREGIA Kaspar Sammer, Dana Biskupová (EUREGIO), vedoucí odboru lesnictví okresu Regen Stefanie Duarte-Fernandezová a Stefan Schaffner, též z odboru lesnictví okresu Regen. Z Úřadu pro hospodářství a lesnictví okresu Cham, Horní Falc byl přítomen ředitel lesní správy Arthur Bauer.

Za Kraj Vysočina se setkání zúčastnil radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství
a životního prostředí Martin Hyský.

Zástupci Horního Rakouska a Bavorska vyjádřili znepokojení nad skutečností, že na Šumavě leží dosud neodklizené polomy po loňské vichřici, které jsou potenciálním zdrojem kůrovce. Česká strana prý rakouské i bavorské kolegy na dvojstranném jednání ministerstev ujistila, že polomy budou okamžitě po schválení nové zonace národního parku Šumava odstraněny. To se zatím nestalo. Přitom u našich sousedů musí být strom napadený kůrovcem odstraněn do čtyř až šesti týdnů. „Kéž by tomu bylo u nás také tak,“ povzdechla si hejtmanka Stráská.

Všichni zúčastnění chápou kůrovce jako přeshraniční hrozbu. Kůrovec už není jenom český či šumavský. Pokud bude ničit lesy i v sousedních zemích, stává se problematikou přeshraniční a situaci je nutné řešit na mezinárodní úrovni. Rakousko i Německo požadují aktivní kroky k zamezení škodám i šíření kůrovce mimo území Jihočeského kraje a České republiky.

Hejtmanka Stráská a její zahraniční kolegové závěrem jednání přijali usnesení, která doporučují rozšířit dvojstranná jednání na všechny dotčené regiony a státy a podniknout aktivní kroky k zamezení škodám vzniklým šířením kůrovce z území České republiky na území sousedních států.

Pracovní skupina se sejde znovu v polovině července, tentokrát v Bavorsku, a bude diskutovat
o dalším postupu. Všechny strany si také vymění dobré příklady z praxe.

(tzjč)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře