Béčkové žebříčky v Čechách a na Moravě

2.6.2019 Petr Klimpl

Béčkové žebříčky v Čechách a na Moravě

O víkendu proběhly i závody žebříčků B. V Čechách se běželo u Doks (západ) a ve Větrném Jeníkově (východ), na Moravě pak v Otaslavicích.

Čechy západ

http://www.orientacnibeh.cz/novinky-sekce-ob/horcickova-a-nykodym-vyhrali-kratkou-trat-v-doksech

Čechy východ

Dva úvodní závody žebříčku B-Čechy východ (a dva závody Ligy Vysočiny) uspořádal o víkendu velmi pěkně OK Jihlava. Závody měly centrum na fotbalovém hřišti ve Větrném Jeníkově. Skoro 600 závodníků čekal zvlněný vysočinský les, který byl porostově velmi různorodý (hustníky, paseky). Běželo se na mapě Roháč (Roháček), kterou připravil hlavní kartograf Zdeněk Rajnošek.

V sobotu byla klasická trať, zajímavé tratě připravil Aleš Petráček. Běželo se za teplého jarního počasí. V ženách na osmikilometrové trati s obrovským náskokem vyhrála Jitka Jeřábková (TZL), která za sebou nechala druhou Petru Palasovou (SJC) a třetí Pavlínu Mátlovou (TJN) o 19 resp. o 22 minut. V mužích (trať o délce 13 km) vyhrál Jan Palas (SJC), také jeho vítězství bylo více než přesvědčivé, druhého Jana Krejsu porazil o 10 minut, třetí Radomír Tichý za ním zaostal 12 minut.

V neděli byla krátká trať, kterou postavil Jaroslav Zeman. Tratě byly velmi rychlé ve vysokém lese, řada kontrol ale byly v zeleném, dost se hledaly kontroly v rozplizlých hustníčkách. V ženách vyhrála Marta Fenclová (LPU) o jedinou sekundu před sobotní vítězskou Jitkou Jeřábkovou (TZL), třetí byla Petra Palasová (SJC). V mužích zopakoval sobotní vítězství Jan Palas (SJC), dvě minuty na něj ztratil Jakub Hledík (CHT), čtyři minuzy ztráty na vítěze měl další závodník CHT Tomáš Matras.

Podrobnosti o závodech jsou na webu závodu.

Morava

Na Moravě pokračoval žebříček B-Morava dvěma závody (2. a 3. kolo), které připravil TJ Sokol Plumlov v Otaslavicích (louka u koupaliště). Mapu na oba dny mapoval Bohumil Háj, v sobotu měla název Chaloupky, v neděli pak Obrova noha. Po oba dny se běželo ve zvlněném terénu s hlubokými údolími, kde byla pasáž se skalkami a skálami, porostově byl prostor velmi pestrý, byla v něm hustá síť komunikací (terén nebyl doposud použit pro závody v orientačním běhu). Staviteli tratí po oba dny byli Robert Binar a Marek Otruba.

Na sobotní klasické trati (byl to i oblastní závod pro Hanáckou a Jihomoravskou oblast) startovalo skoro 950 závodníků. V ženách si pro vítězství doběhla závodnice PHK Jana Šímová, o minutu byla pomalejší druhá Hana Hlavová (KON), třetí Eva Pekárková (TZL) měla ztrátu přes osm minut. V mužích slavila úspěch zkušenost, stupně vítězů ovládli čtyřicátníci, nejrychlejší byl Petr Palát (ABM), o dvě minuty pomalejší byl druhý Radovan Čech (TBM), ještě o minutu zpět zůstal třetí Daniel Tomanek (KSU).

Na nedělní krátké trati (byl to i žebříček Hanácké oblasti) startovalo osm stovek závodníků. V ženách stejně jako v sobotu vyhrála Jana Šímová (PHK), která o dvě minuty porazila druhou Evu Pekárkovou (TZL), další minutu zpět zůstala na třetím místě Hana Hlavová (KON). V mužích byl nejlepší Jan Kolárik (TZL), o minutu a půl pomalejší byl jeho klubový kolega Michal Smola, další dvě minuty zpět zůstal na třetím místě Filip Hadač (AOP).

Podrobnosti o závodech najdete tady.

 


« zpět