Odpalované těsto na ovocné knedlíky. Znáte? Zpracujeme jahody, švestky i meruňky
Odpalované těsto na ovocné knedlíky, recepty. • Knedlíky z odpalovaného těsta? To budou chutnat jako větrníky? Ne, nebudou. • Jak se dělá odpalované těsto na ovocné knedlíky? • Lze odpalované těsto na knedlíky zkazit? Ne, nelze. • Někomu z rodiny nechutnají ovocné knedlíky? Z odpalovaného těsta pro něj vyrobíme velice chutné slané noky. • Je odpalované těsto na knedlíky nějaká novinka? Ne, právě naopak. • Jahodové knedlíky, švestkové i meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta.
Je výhodné mít v zásobě různé receptury těst na ovocné knedlíky. Žádná situace nás pak nezaskočí: Nejsou staré brambory na těsto bramborové? Zapomněli jsme koupit tvaroh na těsto tvarohové? Nechce se čekat, až vykyne těsto na ovocné „blbouny“?
Nevadí, zaděláme na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta. Žádná velká práce s tím není a knedlíky budou výtečné.
Odpalované těsto, to zní složitě
Odpalované, někdy také pálené těsto zajistí, aby ovocné knedlíky nechutnaly stále stejně. Lze k němu sáhnout, když z objektivních nebo subjektivních příčin není materiál na jiné těsto (bramborové knedlíky, tvarohové knedlíky) nebo když není čas zadělat na kynuté těsto.
Recept na pálené / odpalované těsto na knedlíky najdeme ve všech starých kuchařkách a v domácích sešitech předávaných kuchařských předpisů. Odpalované těsto na knedlíky je trochu jiné, než odpalované těsto třeba na žloutkové věnečky nebo větrníky. Ale liší se jen množstvím ingrediencí (méně vajec) a konzistencí (nestříká se sáčkem, protože je tuhé, aby se dalo zabalit ovoce).
Ostatně, i recepty na knedlíkové odpalované těsto, které mezi hospodyňkami kolují, se shodují technologií odpalování a liší množstvím použitých surovin. Přesto dá každá kuchařka „ruku do ohně“ za svůj vyzkoušený recept.
Proto nabízím nejen předpis na knedlíkové odpalované těsto, jak je připravuji sama, ale také varianty ze starých kuchařských knih, které psali profesionálové.
Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta: Recepty
Odpalované těsto: Suroviny
500 ml mléka
250 g hrubé mouky
2 celá vejce
špetka soli
3 polévkové lžíce oleje
hrubá mouka na podsypání
Odpalované těsto? Je to snazší než se zdá
Postupuji v souladu se všemi stále se opakujícími formulemi (ono to ani nejde dělat jinak, a neotřelá slova se těžko hledají).
Do hrnce se zesíleným dnem dám vařit mléko s olejem a špetkou soli. Jakmile začne vřít, vsypu do něj (najednou) odváženou mouku. Větší delší vařečkou (abych ji mohla opřít o předloktí) míchám a vytvářím jednolitou hroudu.
Když se moučná hmota přestane lepit na dno hrnce a vařečku, odstavím a překlopím do zadělávací mísy. Vezmu šlehač s metlami a při velmi nízkých otáčkách těsto propracuji. Kdo má stolní robot, učiní tak v něm. Kdo nemá robot ani šlehač, musí pěkně postaru – ručně vařečkou. Jak to dělaly naše maminky a babičky.
Těsto touto procedurou prochladne (tak na teplotu těla). Rozklepnu jedno celé vejce a metlami je zapracuji do těsta. Až pak rozklepnu druhé vejce a zapracuji je rovněž. Základní hmota je hotova.
- Vyklopím ji na pracovní plochu štědře posypanou hrubou moukou a zpracuji do kompaktního nelepivého těsta.
- Těsto překrojím na dva kusy (aby se s ním lépe manipulovalo) a vyválím na silný váleček. Rozkrájím na kousky (bude jich deset až dvanáct).
- Trochu ulepené ruce smočím v mouce, kterou mám v malé vrstvě připravenu na pracovní desce.
- Ukrojené kousky odpalovaného těsta zploštím a balím do nich očištěné jahody, pověstné jsou švestkové knedlíky i knedlíky s meruňkami.
- Zavářím je do kastrolu s mírně osolenou vodou a vařím asi sedm minut.
- Před vytažením všech jeden knedlík rozkrojím, jestli je ovoce provařené a těsto není ve středu syrové.
Knedlíky vyberu, nic dalšího se s nimi nemusí dělat. Například není třeba je propichovat, protože sražení jim nehrozí.
Hned po uvaření je nakládám na talíře. Sypu je podle momentálního rozmaru a stavu zásob: jenom moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem (návod, jak doma udělat z měkkého tvarohu tvrdý tvaroh je v článku švestkové knedlíky z krupicového těsta), osmaženou strouhankou, smetanou, cukrem a mletými ořechy, strouhaným perníkem… Možností je mnoho, záleží na chutích a zvycích rodiny.
„Když náš táta ovocné knedlíky nejí…“
Inu, náš táta také ne. A přesto ho nenechám o hladu, aniž bych měla nějak moc práce navíc.
Odpalované těsto je chutné, měkké, voní jen použitým mlékem. Daly by se z něj docela dobře připravit třeba noky nebo šišky. Jenže nabídnout někomu, kdo nemá rád sladké knedlíky variantu šišek s mákem, to je z deště pod okap. Vytvořím sice z dílu odpalovaného těsta šišky nebo noky, ale upravím je na slano:
- V mrazáku třeba najdu uchovanou porci nějakého masitého pokrmu;
- narychlo udusím trochu špenátu,
- osmažím dvě vajíčka na cibulce,
- rychle vytvořím smetanovou sýrovou omáčku …
Prostě s šiškami / noky z odpalovaného těsta nakládám, jako by se jednalo o bramborové knedlíky. Ono to jde, aby se oběd obešel „bez řečí“ a všichni si pochutnali.
Odpalované těsto na ovocné knedlíky: Recepty ze starších kuchařek
Receptury teplých pokrmů
Ty bílé skvrny, tak to jsem „vypípala“ slovo švestky, protože v knize příprav je použito odpalované těsto na knedlíky švestkové. Připadalo mi to matoucí, protože lze knedlíky naplnit jakýmkoliv druhem ovoce. Uvedené množství je na deset porcí knedlíků. Těsto z 900 g mouky by se jen velmi obtížně „utáhlo“ ručně. Použití nějakého stroje by bylo víc než vhodné. Viděla bych to na stolní robot.
Stručně, jasně věcně
Stručně, jasně, věcně. Právě tak je odpalované těsto popsáno i v následujících receptech (Ovocné pochoutky v našem jídelníčku a Vaříme zdravě, chutně, hospodárně) .
- Mimochodem, zkusili jste spočítat výrobní cenu páleného těsta a porovnat třeba s cenou těsta tvarohového?
Dobrý den. Tuze mne mrzí, že můj první příspěvek na Vaše mnou tolik čtené stránky bude prozaický: chci upozornit, že v rozpisu na odpalované těsto chybí mezi surovinami 2 vejce. Ale píši to jenom proto, aby ani takováto drobnost nekalila pohodu a harmonii, které na stránkách nacházím.
Dobrý den, pane Mrázi,
moc Vám děkuji za upozornění a Vaši všímavost, hlásím: opraveno 🙂
Dobrý den, Vaše stránky sleduji poslední dobou stále častěji. Pro mě se v nich komplikovaně hledá, ale za to narazím i na věci, na které bych jinak nenarazila. 🙂
Ovocné knedlíky – máte pravdu, že z tvarohového těsta už to dneska není nijak levná záležitost, proto mě zaujalo tohle odpalované. Ale mám dotaz. Vy dáváte na 1/4 kg mouky 0,5 l mléka, v receptech z knih je to 1:1. Zase ale nedáváte žádný tuk. Myslíte, že ten tuk nahradí těch 1/4 l mléka? Oč jinak chutná těsto s tukem a bez tuku? Zítra jedu na jahody, tak určitě některý z receptů vyzkouším. Díky za Vaše sdílení zkušeností.
My ho také děláme, také trochu jinak, kolik mléka, tolik hrubé mouky, kousek másla a sůl, Mouku vmícháme do vroucího mléka s máslem a solí. Když se vypracuje, dám na vál, nechám zchladnout a přidám 1-2 vejce, podle množství, z jakého dělám, a ještě mouku, aby bylo těsto tak akorát. A vaříme podle ovoce, jahody a švestky stačí méně, ale meruňky 10 minut, protože měkké nezabalíte. Ale ty švestkové jsou nejlepší.