Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Odpalované těsto na ovocné knedlíky, recepty. Knedlíky z odpalovaného těsta? To budou chutnat jako větrníky? Ne, nebudou. Jak se dělá odpalované těsto na ovocné knedlíky? Lze odpalované těsto na knedlíky zkazit? Ne, nelze. Někomu z rodiny nechutnají ovocné knedlíky? Z odpalovaného těsta pro něj vyrobíme velice chutné slané noky. Je odpalované těsto na knedlíky nějaká novinka? Ne, právě naopak. Jahodové knedlíky, švestkové i meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta.

Je výhodné mít v zásobě různé receptury těst na ovocné knedlíky. Žádná situace nás pak nezaskočí: Nejsou staré brambory na těsto bramborové? Zapomněli jsme koupit tvaroh na těsto tvarohové? Nechce se čekat, až vykyne těsto na ovocné „blbouny“?

Nevadí, zaděláme na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta. Žádná velká práce s tím není a knedlíky budou výtečné.

Odpalované těsto, to zní složitě

Odpalované, někdy také pálené těsto zajistí, aby ovocné knedlíky nechutnaly stále stejně. Lze k němu sáhnout, když z objektivních nebo subjektivních příčin není materiál na jiné těsto (bramborové knedlíky, tvarohové knedlíky) nebo když není čas zadělat na kynuté těsto.

Recept na pálené / odpalované těsto na knedlíky najdeme ve všech starých kuchařkách a v domácích sešitech předávaných kuchařských předpisů. Odpalované těsto na knedlíky je trochu jiné, než odpalované těsto třeba na žloutkové věnečky nebo větrníky. Ale liší se jen množstvím ingrediencí (méně vajec) a konzistencí (nestříká se sáčkem, protože je tuhé, aby se dalo zabalit ovoce).

Ostatně, i recepty na knedlíkové odpalované těsto, které mezi hospodyňkami kolují, se shodují technologií odpalování a liší množstvím použitých surovin. Přesto dá každá kuchařka „ruku do ohně“ za svůj vyzkoušený recept.

Čtěte také:  Kreativní pudinky šité na míru. Bez lepku, barviv, chemických aromat a příchutí

Proto nabízím nejen předpis na knedlíkové odpalované těsto, jak je připravuji sama, ale také varianty ze starých kuchařských knih, které psali profesionálové.

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta: Recepty

Odpalované těsto: Suroviny

500 ml mléka
250 g hrubé mouky
2 celá vejce
špetka soli
3 polévkové lžíce oleje
hrubá mouka na podsypání

Odpalované těsto? Je to snazší než se zdá

Postupuji v souladu se všemi stále se opakujícími formulemi (ono to ani nejde dělat jinak, a neotřelá slova se těžko hledají).

Do hrnce se zesíleným dnem dám vařit mléko s olejem a špetkou soli. Jakmile začne vřít, vsypu do něj (najednou) odváženou mouku. Větší delší vařečkou (abych ji mohla opřít o předloktí) míchám a vytvářím jednolitou hroudu.

Když se moučná hmota přestane lepit na dno hrnce a vařečku, odstavím a překlopím do zadělávací mísy. Vezmu šlehač s metlami a při velmi nízkých otáčkách těsto propracuji. Kdo má stolní robot, učiní tak v něm. Kdo nemá robot ani šlehač, musí pěkně postaru – ručně vařečkou. Jak to dělaly naše maminky a babičky.

Těsto touto procedurou prochladne (tak na teplotu těla). Rozklepnu jedno celé vejce a metlami je zapracuji do těsta. Až pak rozklepnu druhé vejce a zapracuji je rovněž. Základní hmota je hotova.

  • Vyklopím ji na pracovní plochu štědře posypanou hrubou moukou a zpracuji do kompaktního nelepivého těsta.
  • Těsto překrojím na dva kusy (aby se s ním lépe manipulovalo) a vyválím na silný váleček. Rozkrájím na kousky (bude jich deset až dvanáct).
  • Trochu ulepené ruce smočím v mouce, kterou mám v malé vrstvě připravenu na pracovní desce.
  • Ukrojené kousky odpalovaného těsta zploštím a balím do nich očištěné jahody, pověstné jsou švestkové knedlíky i knedlíky s meruňkami.
  • Zavářím je do kastrolu s mírně osolenou vodou a vařím asi sedm minut.
  • Před vytažením všech jeden knedlík rozkrojím, jestli je ovoce provařené a těsto není ve středu syrové.
Čtěte také:  Obavy z kynutého těsta? A co švestková metýnka z litého kynutého těsta?

Knedlíky vyberu, nic dalšího se s nimi nemusí dělat. Například není třeba je propichovat, protože sražení jim nehrozí.

Hned po uvaření je nakládám na talíře. Sypu je podle momentálního rozmaru a stavu zásob: jenom moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem (návod, jak doma udělat z měkkého tvarohu tvrdý tvaroh je v článku švestkové knedlíky z krupicového těsta), osmaženou strouhankou, smetanou, cukrem a mletými ořechy, strouhaným perníkem… Možností je mnoho, záleží na chutích a zvycích rodiny.

„Když náš táta ovocné knedlíky nejí…“

Inu, náš táta také ne. A přesto ho nenechám o hladu, aniž bych měla nějak moc práce navíc.

Odpalované těsto je chutné, měkké, voní jen použitým mlékem. Daly by se z něj docela dobře připravit třeba noky nebo šišky. Jenže nabídnout někomu, kdo nemá rád sladké knedlíky variantu šišek s mákem, to je z deště pod okap. Vytvořím sice z dílu odpalovaného těsta šišky nebo noky, ale upravím je na slano:

  • V mrazáku třeba najdu uchovanou porci nějakého masitého pokrmu;
  • narychlo udusím trochu špenátu,
  • osmažím dvě vajíčka na cibulce,
  • rychle vytvořím smetanovou sýrovou omáčku …

Prostě s šiškami / noky z odpalovaného těsta nakládám, jako by se jednalo o bramborové knedlíky. Ono to jde, aby se oběd obešel „bez řečí“ a všichni si pochutnali.

Odpalované těsto na ovocné knedlíky: Recepty ze starších kuchařek

Receptury teplých pokrmů

Ty bílé skvrny, tak to jsem „vypípala“ slovo švestky, protože v knize příprav je použito odpalované těsto na knedlíky švestkové. Připadalo mi to matoucí, protože lze knedlíky naplnit jakýmkoliv druhem ovoce. Uvedené množství je na deset porcí knedlíků. Těsto z 900 g mouky by se jen velmi obtížně „utáhlo“ ručně. Použití nějakého stroje by bylo víc než vhodné. Viděla bych to na stolní robot.

Čtěte také:  Vlašské ořechy s masem - delikátní kombinace výtečných chutí

Stručně, jasně věcně

Stručně, jasně, věcně. Právě tak je odpalované těsto popsáno i v následujících receptech (Ovocné pochoutky v našem jídelníčku a Vaříme zdravě, chutně, hospodárně) .

  • Mimochodem, zkusili jste spočítat výrobní cenu páleného těsta a porovnat třeba s cenou těsta tvarohového?

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/06/jahodove-knedliky-z-odpalovaneho-testa.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/06/jahodove-knedliky-z-odpalovaneho-testa-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAborůvkové knedlíky,jahodové knedlíky,jahodové knedlíky z odpalovaného těsta,jahody,jahody recepty,jak zpracovat jahody,jak zpracovat švestky,knedlíky z odpalovaného těsta,knedlíky z páleného těsta,meruňkové knedlíky,meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta,meruňky recepty,odpalované těsto,odpalované těsto na knedlíky,odpalované těsto na ovocné knedlíky,odpalované těsto na švestkové knedlíky,odpalované těsto recept,ovocné knedlíky,ovocné knedlíky z odpalovaného těsta,recept na odpalované těsto,recept na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta,recepty z jahod,recepty ze švestek,švestkové knedlíky,švestkové knedlíky z odpalovaného těsta,švestkyOdpalované těsto na ovocné knedlíky, recepty. • Knedlíky z odpalovaného těsta? To budou chutnat jako větrníky? Ne, nebudou. • Jak se dělá odpalované těsto na ovocné knedlíky? • Lze odpalované těsto na knedlíky zkazit? Ne, nelze. • Někomu z rodiny nechutnají ovocné knedlíky? Z odpalovaného těsta pro něj vyrobíme...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.