Čáslavské muzeum ukázalo historické traktory, vyjel i stroj ze 20. let

  5:04
Typický dunivý zvuk traktorových motorů slyšitelný desítky metrů daleko nenechal přijíždějící návštěvníky na pochybách o ­tom, co se o víkendu dělo v areálu Národního zemědělského muzea v Čáslavi. Na oblíbenou předváděcí akci Pradědečkův traktor tam v sobotu a neděli přijelo kolem tří tisíc návštěvníků.

Na předváděcí akci Pradědečkův traktor vyjelo v Čáslavi mnoho historických strojů. (1. června 2019) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Lidé obdivovali historické zemědělské stroje od těch nejstarších parních z počátku 20. století až po traktory, které ještě někteří pamatují z polí.

„Hodně se mi líbil traktor Škoda HT 18, vypadá velmi zachovale, jako by zrovna vyjel z výrobní linky. Přitom jsou to velice vzácné prvorepublikové traktory,“ pochvaloval si návštěvník Josef Pekárek, který historické stroje přijel obdivovat z Kutné Hory.

Nejstarším kouskem, který mohli návštěvníci víkendové akce vidět v provozu, byl motorový pluh Excelsior. „Vyráběl se zhruba od roku 1914, tento náš pluh je z roku 1925,“ upřesňuje ředitel čáslavské pobočky Národního zemědělského muzea Vladimír Michálek. Divákům se v akci líbil i velmi zajímavý menší traktor Lanz Bulldog vyrobený v ­roce 1923.

„Velmi nás těší, že všechny stroje a traktory vystavené venku jsme mohli ukázat v chodu. Jediné, co nás mrzí je, že se nám porouchal svahový kombajn Gloria CP12, který se lidem líbil. Bohužel, je to jen stroj,“ dodává ředitel Michálek.

Právě tato svahová mlátička rovněž patří k technickým unikátům, ačkoli není ještě tak stará. Byly to ale poměrně poruchové stroje, proto jich už v České republice není moc zachovalých.

Kromě historických traktorů mohli lidé navštívit i všechny expozice čáslavského muzea a vybrané depozitáře. Muzeum přichystalo i doprovodný program v podobě her pro děti, ukázky siláckých disciplín Jiřího Žaloudka, skupinové bubnování Drum Circle, či vystoupení breakdance. Pradědečkův traktor je v­ Čáslavi tradiční akcí, letos se konala pošestnácté.