‚S jídlem dokážete hodně.‘ Zemřela královna kreolské kuchyně, která obsluhovala Luthera Kinga i Obamu

S jídlem dokážete hodně, takové bylo motto americké šéfkuchařky Leah Chasové. Dokázala spojit bělochy a Afroameričany v době rasové segregace. Její aktivismus ji vynesl do popředí stejně jako kuchařské umění. Královna kreolské kuchyně, jak se Chasové přezdívalo, zemřela o víkendu ve věku 96 let.

Tento článek je více než rok starý.

New Orleans Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kulinářská hvězda Leah Chaseová v roce 2007 u své restaurace Dooky Chase's v New Orleans

Kulinářská hvězda Leah Chaseová v roce 2007 u své restaurace Dooky Chase's v New Orleans | Zdroj: Profimedia

Pro Afroameričany platila během čtyřicátých let v americké Lousianě jiná práva než pro bělochy. Něco takového ale bylo pro Kreolku, domorodou Afroameričanku Leah Chasovou, nepřípustné.

V Los Angeles nepotřebují michelinské hvězdy. Důkazem je i ‚italská‘ Osteria Mozza

Číst článek

Když v roce 1946 začala vařit v restauraci Dooky Chase's, rozhodla se, že do ní bude moci chodit na jídlo kdokoli. Restaurace se tak stala jedním z mála prostor v New Orleans, kde se mohli běloši a Afroameričané potkávat.

Během padesátých a šedesátých let fungovalo Dooky Chase's jako útočiště pro aktivisty za práva Afroameričanů.

Leah Chasová jim půjčovala prostor nad restaurací, aby se u ní mohli scházet a vymýšlet další protesty a strategie.

Už tehdy objevily restauraci velké osobnosti jako třeba Martin Luther King. Ale nebyly to jen politické hvězdy, kterým Leah Chasová vařila. Restauraci si třeba moc oblíbil jazzový muzikant Ray Charles. V Dooky Chase's se stavoval na jídlo tak rád, až ji zakomponoval do jedné ze svých písní.

Láskou ke kreolské restauraci zahořel také další jazzový hudebník Duke Ellington. A najíst se tam chodil i bývalý americký prezident Barack Obama, který si šéfkuchařku Chasovou oblíbil, i když ho pěkně vyškolila.

„Když přišel pan prezident Obama a poprvé si objednal gumbo, chtěl si do něj dát pálivou omáčku. A já - aniž bych si to pořádně uvědomila - jsem mu hned řekla: Pane Obamo, moje gumbo si teda vylepšovat nebudete!“ vzpomínala na Obamu návštěvu kuchařská hvězda.

Barack Obama v únoru 2008 ještě jako demokratický kandidát na prezidenta jí s Leah Chaseovou polévku gumbo | Zdroj: Profimedia

Gumbo je typický kreolský pokrm, velmi hustá polévka, ve které se míchají vlivy španělské, francouzské a africké kuchyně. Základem polévky je silný vývar z masa, do kterého se přidají mořské plody a často uzenina nebo maso. A nesmí chybět svatá trojice - paprika, řapíkatý celer a cibule. Pak už může být v gumbu cokoli, jak říkala sama šéfkuchařka Leah:

„My Kreolové neděláme husté gumbo. Děláme ho jako polévku. A je v ní to, co bylo zrovna dostupné,“ popisovala.

Královna kreolské kuchyně vařila své gumbo až do posledních dní. Pokaždé už v 7.30 byla v kuchyni a odcházela se zavíračkou. Možná právě tak se jí rodinný podnik podařilo udržet funkční 78 let.

Marie Jakšičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme