SOUTĚŽ: Syn buvola. Vyhrajte knihu o misi Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu

Jakým způsobem se léčí hadí uštknutí nebo malárie uprostřed Jižního Súdánu? Jak se žije v zemi, kterou zmítají chudoba, konflikty a hladomor? A jak se v takových podmínkách hledá naděje? Český farmaceut a účastník mise Lékařů bez hranic Stanislav Havlíček své zážitky z afrického Agoku popsal v knize Syn buvola. Novinku můžete tento týden vyhrát v pravidelné knižní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Knižní soutěž Agok (Jižní Súdán) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha farmaceuta Stanislava Havlíčka Syn buvola

Kniha farmaceuta Stanislava Havlíčka Syn buvola | Foto: Daniela Brodcová | Zdroj: Český rozhlas

Jižní Súdán patří mezi nejchudší země světa. Místní se potýkají s malárií, poraněními od divé zvěře i celou řadou nemocí, které pro obyvatele rozvinutých zemí nepředstavují vážnější problém. Pro místní ale mohou být fatální. Lékařská péče je v zemi zmítané konflikty a hladomorem dostupná jen hrstce lidí.

Popáleniny a vzteklina. ,Připravil jsem se na nejhorší, ale nebylo to dost,‘ říká o Jižním Súdánu lékárník

Číst článek

Ostrůvek naděje proto představuje Nemocnice Lékařů bez hranic, která vyrostla v oblasti Agok. Zařízení se stalo přechodným domovem také pro českého lékárníka Stanislava Havlíčka. Ten své zážitky a postřehy vylíčil v knize Syn buvola.

Na více než 200 stranách poutavě popisuje život uprostřed reality chudé africké země, která je na míle vzdálená našemu pohodlí. Nechává přitom nahlížet do postupů lékárnické práce i do zvyků místní kultury. Seznamuje s problémy, se kterými se zdravotníci v Jižním Súdánu potýkají, i s příběhy, které mají navzdory podmínkám dobré konce.

„V té oblasti je jeden lékař na sto tisíc lidí. Takže když už se k němu někdo dostane, je to vlastně výhra. Nesmírně si toho váží a dávají to najevo. Pro mě, ale i pro kolegy je to velký pocit zadostiučinění,“ řekl lékárník v rozhovoru pro iROZHLAS.cz.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Syn buvola, napište nám až do tohoto pátku 7. června do 18.00 na e-mailovou
adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku: 

Ve kterém roce vznikla mezinárodní organizace Lékaři bez hranic?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech. 

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme