Na Lipně skončilo stříbrem pro Česko mistrovství Evropy v jachtingu třídy Fireball

Od neděle 26. května do pátku 31. května 2019 se na Lipně v Černé v Pošumaví jelo mistrovství Evropy třídy Fireball za účasti 47 lodí ze sedmi zemí. Odjelo se všech deset plánovaných rozjížděk navzdory předpovědi, která slibovala větru jen málo. Nakonec si závodníci vyzkoušeli všechny podmínky – od slabého až po silný vítr přes 10 m/s.

V neděli 26. května 2019 ve 14 hodin byla odstartována za větru o síle 4–6 m/s první rozjížďka. Vítězem se s přehledem stala plzeňská posádka Jiří Čechura a Jan Will. Druhé místo obsadila neratovická posádka Milan Čáp a Filip Procházka, třetí dojeli Švýcaři Christina Haerdi a Cedric Landerer. I ve druhé rozjížďce s obrovským náskokem zvítězili Jiří Čechura a Jan Will. Na druhém místě shodně dojeli Milan Čáp a Filip Procházkou před další neratovickou posádkou Petr Kořan a Milan Kvasnik.

"Dobře jsme startovali, dokázali jsme dobře přečíst změny větru, taktiku jsme zvolili na výbornou a důležité bylo, že jsme měli skvělou rychlost, takže jsme dvakrát zvítězili, dá se říci stylem start cíl," pochvaloval si kormidelník prozatím vedoucí lodě Jiří Čechura.

V pondělí 27. května 2019 přišel déšť a bezvětří nedovolilo odjet žádnou další rozjížďku. Večer se konaly alespoň závody v pití piva na čas a zvítězil český tým!

Úterý 28. května 2019 se mimořádně vydařilo Švýcarům Christině Haerdi a Cedricovi Landerer, kteří vyhráli obě rozjížďky a posunuli se průběžné druhé místo. Vedení se ujala francouzská posádka Alois Verkest a Collin Ludovic. Na bronzové příčce byli Milan Čáp a Filip Procházka.

Ve středu 29. května 2019 se za silnějšího větru odjely další tři rozjížďky. Bohužel dvě dosud nejlepší české posádky Čáp – Procházka a Čechura – Will dostaly na vodě penaltu za pumpování, a protože ji neotočily správně, byly diskvalifikovány, takže se v celkovém hodnocení propadly. Navíc Čáp s Procházkou v další rozjížďce, v níž vedli, špatně objeli trať a museli rozjížďku vzdát. Ve vedení zůstali Francouzi Verkest a Ludovic, na druhé místo se dostala favorizovaná posádka Martin Kubový a Roman Roček a na třetí veterán a dlouholetý prezident třídy Fireballl Petr Kořan s Milanem Kvasnikem.

Ve čtvrtek 30. května 2019 se po několika pokusech podařilo odjet ve slabém větru jednu rozjížďku, kterou vyhráli Čáp s Procházkou. Kubový s Ročkem ale měli předčasný start, takže se propadli. Ve vedení zůstali Francouzi, na druhé místo se posunuli Kořan s Kvasnikem a na medailové pozice se vrátili Švýcaři Haerdi – Landerer.

Poslední den 30. května 2019 se odjely ve slabém větru zbylé dvě rozjížďky, které zamíchaly celkovým pořadím. Vítězství uhájili Francouzi Alois Verkest a Collin Ludovic, na druhé místo se posunula nejlepší domácí posádka Martin Kubový a Roman Roček. Ti měli sice slabší úvod závodu, ale postupně se propracovávali kupředu. Bohužel předčasný start ve čtvrteční rozjížďce je připravil o titul. Smíšená posádka ze Švýcarska Christina Haerdi a Cedric Landerer, která zároveň získává trofej pro nejlepší ženu za kormidlem, vybojovala bronz.

Na medaili to dlouho vypadalo pro Petra Kořana s Milanem Kvasnikem, kteří měli po celou dobu vyrovnané dojezdy. Po odjetí posledních dvou rozjížděk, která však umožnila škrtání dvou nejhorších dojezdů, klesli na čtvrtou příčku. Dvě škrtání by pomohly Milanu Čápovi a s Filipem Procházkou. O jasné vítězství se připravili další chybou, když se opět z prvního místa vydali na špatnou bójku a museli se vracet. I tak ještě mohli bojovat o medaile, ale závod před poslední rozjížďkou naštvaní vzdali.

Trofej pro ženskou posádku získaly Michaela Jedličková (Kořanová – dcera Petra Kořana) a Lenka Mrzílková, olympionička – v Pekingu byla s Lenkou Šmídovou sedmá ve třídě 470, které skončily celkově desáté. Druhá dcera Petra Kořana Johana skončila společně s manželem Jakubem Nápravníkem a evropským komodorem třídy Fireball na osmém místě. Všichni tři Kořanovi tak skončili v první desítce. Úspěšná jachtařská rodina!



A jak hodnotí závod kormidelník stříbrné české posádky Martin Kubový?

"Nakonec jsme dosáhli lepšího výsledku, než jsem během závodu čekal. Měli jsme jeden den opravdu špatný, kdy jsme zajeli 9 a 17. A pak ještě větší rána pro nás byl čtvrteční předčasný start. V tu chvíli to rozhodně na žádnou medaili nevypadalo. Ale nakonec to vyšlo. Francouzi udělali nejmíň chyb a zaslouženě zvítězili. My jsme udělali spoustu fatálních chyb, takže jsme neměli šanci ho porazit. Podmínky stejné, jako jsou na Lipně vždycky. Některé rozjížďky se jely dál od jachtklubu v prostoru, kde to tolik neznáme, s tím jsme se trochu prali. Zima byla jako vždycky, jen silný vítr jsme zažili pouze v jedné rozjížďce. To je také důvod, proč je na třetím místě švýcarská důchodkyně Christina, která má v silném větru potíže. Pak musím ocenit nové sociální zařízení, které letos v klubu vybudovali, teplá sprcha se po rozjížďkách opravdu hodila. Také bar fungoval perfektně."

A jaké máte plány?

"V srpnu se chystáme na mistrovství světa do Montrealu do Kanady. Bude se závodit na jezeře, takže šance na úspěch je velká."


(es, sailing.cz, SporotvníListy.cz, foto: Martina Barnetová)