Zápas století Sigmy? Bitva s Realem Madrid

3. červen 2019

Anketa Českého rozhlasu Olomouc o Zápas století Sigmy již zná svého vítěze. Posluchači a čtenáři webu olomouc.rozhlas.cz rozhodli o tom, že nejpamátnější zápas, který Sigma během sta let své historie odehrála, byla slavná pohárová bitva s Realem Madrid na jaře roku 1993.

Kapitáni obou týmů před zápasem. Za Sigmu Jan Mároši, za Real Miguel Porlán Noguera, známý pod přezdívkou Chendo.

Hlasování bylo velmi těsné, utkání se španělským gigantem a jedním z nejslavnějších klubů světa zvítězilo o pouhý jediný hlas před zápasem proti Hamburku. Právě díky senzačnímu vyřazení německého týmu se Sigma probojovala do čtvrtfinále Poháru UEFA, kde na ni čekal „Bílý balet.“

Pavel Hapal v zimě roku 1992. Na snímku gestikuluje směrem k italskému rozhodčímu Lanesimu.

Šlo o střetnutí dvou různých světů, co se týká zkušeností, ekonomiky i zázemí obou klubů. Zápas proti Realu si dokonce vyžádal konstrukční zásahy na olomouckém stadionu, do malé a zastaralé šatny pro hosty nešlo poslat hvězdy, jakými byli Hugo Sánchez, Emilio Butragueño, Fernando Hierro nebo Gheorghe Hagi.

Utkání se hrálo na začátku března, už od 15 hodin, protože stadion ještě neměl umělé osvětlení. Fanoušci si stejně jako při Hamburku brali volno z práce, aby už od rána drželi dobrá místa. Když pak Sigmu po Marošiho centru poslal ve 27. minutě do vedení Pavel Hapal, bylo čtrnáct tisíc diváků v extázi.

V nastaveném čase první půle vyrovnal Hierro a Real si nakonec i přes dvě červené karty (Villarroya, Milla) pohlídal remízu 1:1. I v odvetě Hanáci pod vedením Karla Brücknera na slavném San Bernabeu odehráli s Realem vyrovnanou partii, kterou rozhodl v závěru Hugo Sánchez. I tak se Sigma čtvrtfinálovou účastí postarala o dosud nepřekonaný pohárový úspěch.

Třetí v pořadí skončil v anketě Českého rozhlasu Olomouc pohárový triumf Sigmy z roku 2012.

Výherce permanentky na příští sezónu Sigmy vylosoval bývalý trenér Sigmy Leoš Kalvoda.

SK Sigma Olomouc MŽ - Real Madrid 1:1 (1:1)

(čtvrtfinále Poháru UEFA 1991/1992)

Branky: 27. Hapal - 45. Hierro. Diváků: 14 213. Hráno: 4. 3. 1992

Sigma Olomouc: Přibyl - Slabý, Kovář (67. Barbořík), Kotůlek, Vaďura - Hapal, Maroši, Hanus (78. Muchka), Látal - Kerbr, Šindelář. Trenér Karel Brückner.

Real Madrid: Buyo - Chendo, Rocha, Sánches, Villaroya - Míchel, Milla, Hierro, Gordillo (73. Hagi) - Llorente, Butragueño (74. Maqueda). Trenér Leo Beenhakker.

autoři: Pavel Juráš , Martin Dostál
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka