Jahody mají letos zpoždění, vyhledávané samosběry už ale začínají

  14:40
Jahodové pole u Šakvic na Břeclavsku bylo loni touto dobou už poněkolikáté sesbírané. Letos sběrači s košíky zatím marně čekají, až je ovocnáři pustí na plantáž. Dočkat by se měli tento týden. To je skoro o dva týdny později než loni.

ilustrační snímek | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Počasí letos samosběru příliš nepřeje. Jahodám zasadily ránu jarní mrazíky. Konkrétně v Šakvicích pomrzlo zhruba deset procent květů.

„Snažil jsem se o té nejmrazivější noci rozdělávat i oheň, ale bohužel dost foukalo. Naštěstí mrzlo jen nad ránem, takže na květech byla námraza jen asi hodinu. Většina jahod to rozdýchala,“ říká pěstitel jahod Zdeněk Jakubčík.

Starosti mu ale nadělaly i deště a chladné počasí v posledních týdnech. „Počítal jsem s tím, že minulé pondělí už budeme sbírat. Ale počasí nám nehraje do noty,“ říká.

Teploty už jdou nahoru, to by ovšem jahodové plantáži mohlo znovu uškodit. „Jestli o víkendu přijde výrazné teplo, mám obavy, abychom neměli problémy se zdravotním stavem jahod,“ přiznal Jakubčík.

Do jahodárny v brněnské Slatině vyrazili sběrači poprvé v pátek. Podle majitelky plantáže je to o deset dní později než v loňském roce. Věří však, že časovou ztrátu rychle dožene.

Jahody mají ve srovnání s předchozími lety dost vláhy, což rostlinám obrovsky pomohlo. „Jahody jsou ve skvělé kondici, rostliny dorostly a plody budou velké,“ míní Dostálová. Teď, když bude teplo, budou jahody rychle dozrávat.

Také na polích Zeleniny Kovář v Kupařovicích u Dolních Kounic na Brněnsku už se jahody sbírají. Majitelé doporučují vzít si s sebou holínky, protože na poli i příjezdové cestě je bláto.

Naopak v Holasicích u Veverské Bítýšky si budou muset na čerstvé jahody ještě počkat. U soukromého zemědělce Pavla Jebáčka začne vzhledem k chladnějšímu počasí sklizeň ještě později než jinde. „Jahody aktuálně odkvétají, začátek sklizně předpokládáme přibližně od 7. června,“ informoval na svých webových stránkách.

Loňský sběr jahod v České Bělé na Havlíčkobrodsku.

Autor: