03.06.2019 14:52

Činoherní studio se rozloučí s trilogií Jindřich VI. Williama Shakespeara. Derniéra se uskuteční na třech různých místech v jeden den.

Po čtyřech letech od premiéry prvního dílu trilogie boje o trůny Williama Shakespeara nastal čas na její derniéru. První díl z mocenské ságy Jindřich VI. se ústeckým divákům premiérově ukázal v bývalém rockovém klubu Tukan na konci června roku 2015, druhý díl v červnu 2016 v ústeckém Červeném kostele a finále trilogie v dnes již neexistující likérce v ústecké čtvrti Krásné Březno v červnu roku 2017 na závěr 46. divadelní sezóny. V případě prvních dvou dílů se derniéra bude konat na stejných místech, kde se inscenace odehrály v premiéře. Se třetím dílem se diváci naposledy setkají v Činoherním studiu, protože areál likérky je v dlouhodobém pronájmu. Poslední představení všech tří dílů je naplánováno na sobotu 15. června.

Režisérem celé trilogie byl Filip Nuckolls, bývalý umělecký šéf a kmenový režisér Činoheráku, všechny tři díly měl pod dramaturgickým dohledem Vladimír Čepek, ten se k derniéře shakespearovské trilogie boje o trůny vyjádřil následovně:  Práce na této trilogii byla velmi krásná a i jednotlivé premiéry – zejména v netradičních prostředích bývalého klubu, Červeného kostela a likérky – měly určitě obrovské kouzlo. Celkově jsem velmi spokojen a budu na celou trilogii rád vzpomínat.“

O scénografii trilogie se postaral Štěpán Jirák, kostýmy navrhl Jan C. Löbl a autorem hudby byl Lubor Bořek. V hereckém obsazení se vystřídala celá plejáda herců ústecké činoherní scény a nemálo hostů. Autoři ústecké trilogie čerpali z překladu Martina Hilského. Záštitu nad všemi třemi díly převzala v roce 2017 tehdejší velvyslankyně Spojeného království v Praze, Její excelence, paní Jan Thomson.

William Shakespeare: Jindřich VI. – 1. díl
derniéra: sobota 15. června, 13.00, Klub Tukan / Salon Dittrich
hrají: Kryštof Rímský, Jan Jankovský, Anna Fišerová, Lukáš Černoch, Václav Hanzl, Jan Plouhar, Jiří A. Trnka j.h., Lubor Bořek j.h. a skupina historického šermu Golem

William Shakespeare: Jindřich VI. – 2. díl
derniéra: sobota 15. června, 16.30, Červený kostel / Chrám apoštola Pavla
hrají: Kryštof Rímský, Anna Kratochvílová, Jan Jankovský, Anna Fišerová, Lukáš Černoch, Václav Hanzl, Jan Plouhar, Jiří A. Trnka j.h., Adam Ernest, Lubor Bořek j.h., Ladislav Hampl j.h.

William Shakespeare: Jindřich VI. – 3. díl
derniéra: sobota 15. června, 20.00, Činoherní studio
hrají: Kryštof Rímský, Jan Jankovský, Anna Fišerová, Lukáš Černoch, Ctirad Götz j.h., Václav Hanzl, Jan Plouhar, Adam Ernest, Jan Řezníček j.h., Anna Kratochvílová, Tobiáš Rímský j.h. a lidé a koně z Ranche Bánov.

Činoherní studio nabízí výhodné permanentky na celou trilogii, ty divákům zaručí občerstvení po prvním díle, dobovou přednášku po díle druhém a sklenku vína na úplný závěr. K dispozici jsou i vstupenky na jednotlivá derniérová představení.

https://www.cinoherak.cz/cs/

Foto: Činoherní studio

Autor článku: Petr Kuneš