Babinet.cz  /  Magazín  /  Cestování  /  Kitulgala – centrum srílanského raftingu a slavná filmová lokace

Kitulgala – centrum srílanského raftingu a slavná filmová lokace

3.6.2019 - redakce Babinet.cz

Je jen jedno místo na Srí Lance, kde se denně jezdí na raftu -  Kitulgala. Malé městečko ukryté v oblasti deštných lesů na trase Hatton – Kolombo ale není jen oblíbeným centrem raftingu a adrenalinových aktivit, ale i místem, kde v roce 1957 vznikaly scény slavného hollywoodského filmu Most přes řeku Kwai. Právě zde, na březích řeky Kelani, která Kitulgalou protéká, stával onen filmový most.

Najít filmový most vyžaduje trochu pátrání

I když byl most na konci filmu vyhozen do povětří, dodnes lze na místě, kde stával, najít několik důkazů, že tu opravdu natáčení probíhalo. Na skalnatém břehu řeky jsou stále dobře patrné závrty pro kůly a pilíře a několik metrů pod hladinou prý stále leží filmová lokomotiva, která se na konci filmu zřítila z mostu do řeky.

Najít přesné místo, kde most stával, vyžaduje buď místního průvodce a nebo trochu vlastního výzkumu a pátrání. Kromě dvou cedulí u silnice se zkomoleným nápisem “Bridge on the Riverqua Road”, které odkazují na stezku vedoucí k řece k místu, kde filmová kulisa před více jak 60 lety stála, tu totiž není žádná směrovka a ani samotné místo není nijak viditelně označené.

Cedule najdeme asi kilometr a půl od centra městečka u silnice směrem na Hatton. Úzká stezka zde klesá mezi několika domky a stáčí se doleva k řece. Jakmile se ocitneme u řeky, první, co nás zaujme, je jakási továrna na druhém břehu a hluk. Ve skutečnosti to není továrna, ale staveniště. Buduje se tam totiž kanál, kterým do pár let bude voda z řeky odváděna do nedaleké hydroelektrárny.

Stavba tak narušuje panorama a atmosféru slavné filmové lokace. Místo, kde “Most přes řeku Kwai” stával a vyletěl do povětří, je totiž hned o kus dál po proudu v místě, kde se řeka zužuje a do vody zabíhají tři skalní “prsty“. Ty, společně s nataženým drátem z jednoho břehu na druhý, jsou jediným označením místa. Na skalnatý břeh porostlý vegetací se lze dostat po uzoučké stezce klesající mezi stromy. A při troše pátrání pak objevíme prohlubně, kde byly kůly mostu upevněny a také betonový pilíř.

TIP: Vydejte se na jeden ze zájezdů na Srí Lanku a poznejte krásy tohoto ostrova. Zájezd Srí Lanka pro každého na 11 dní pořídíte od 35 970 Kč.

Rafting na řece Kelani je v ohrožení

Dalším způsobem, jak se dostat na místo, kde se film natáčel, je vyrazit po řece na raftu. V Kitulgale je spousta agentur nabízejících rafting a jiné aktivity. Během zhruba hodinové plavby po řece Kelani se proplouvá i kolem skalních “tří prstů”, na kterých most stával. Raftařští instruktoři mnohdy u “třech prstů” zastaví a účastníkům plavby ukazují místa, kde byl most ukotven tlustými dráty. Ty ze skály stále trčí.

Hlavním tématem během splavování řeky na raftu ale je nezadržitelný konec této adrenalinové aktivity, která se v Kitulgale začala provozovat v 90.letech minulého století. Z turistů, kteří do Kitulgaly denně míří za raftingem, žije nemalé procento místních obyvatel. Nyní je ale jejich živobytí ohroženo výstavbou hydroelektrárny. Voda z řeky bude totiž odváděna kanálem do elektrárny a hladina v řece se sníží natolik, že již nebude možné řeku splavovat. Již nyní nejsou splavné některé části toku. Před začátkem výstavby elektrárny se splavovaly i peřeje kategorie V. Nyní jsou splavné jen úseky s peřejemi kategorie III. A do dvou let prý řeka nebude splavná vůbec.

Vedení hydroelektrárny sice slibuje, že bude v určitou denní dobu do řeky pouštět vodu a že dokonce i postaví repliku filmového mostu, ale místní již nyní s obavami přemýšlejí, co budou za pár let dělat. Přítomnost hydroelektrárny totiž již nyní narušuje zdejší ekosystém a krajinu. A turismus to také ovlivní.

Filmový plakát a auta ukrytá Plantation Hotelu

Plavba na raftu končí u stylového hotelu Plantation Hotel, který stojí na břehu řeky asi půl kilometru před centrem Kitulgaly. Zde se rafty naloží na tuk-tuky a odvezou zpět na základnu agentury a my si můžeme zajít na prohlídku hotelu, který patří k těm nejstylovější na ostrově. I zde je několik exponátů týkajících se filmu Most přes řeku Kwai.

Na chodbě vedoucí z recepce do restaurace projdeme pod dvěma malbami zobrazujícími dřevěný most před a během filmové exploze. Vedle bílého krbu pak visí zarámovaný originál filmového plakátu. Po těch desítkách let je již hodně vybledlý, přesto na něm stále lze rozpoznat jména a obrysy postav hlavních hrdinů.

Kromě těchto exponátů hotel ukrývá i jednu velkou kuriozitu – muzeum starých automobilů. Majitelé hotelu jsou totiž vášnivými sběrateli veteránů a jejich sbírka je největší na Srí Lance. Stačí jen požádat jednoho z hotelových zaměstnanců, aby místnost s vystavenými veterány otevřel a my se ocitneme o pár desítek let zpátky. V nevelké místnosti stojí několik starých Rolls-Royců, Ferrari, Jaguar, Porsche...A další auta čekají na rekonstrukci.

A kdo ví? Třeba si i některý z těchto bouráků zahrál v nějakém filmu.

Autorka textu a fotografií: Mgr. Kateřina Francová

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz