Výstava PROPOJENI ukazuje krásu dobrovolnictví zblízka - Daniel Kašpar a organizace ADRA

4.6.2019 – 27.6.2019, 23:59

Prostory Ústřední knihovny v Praze na Mariánském náměstí budou hostit výstavu fotografií zachycujících neobyčejné chvíle dobrovolníků organizace ADRA. Expozice započne vernisáží 4. června od 17:30 a potrvá až do 27. června.

Humanitární organizace ADRA připravila ve spolupráci s fotografem Danielem Kašparem výstavu trefně nazvanou PROPOJENI. 21 černobílých velkoformátových fotografiích ukazuje dobrovolníky věnující se například osamělým seniorům, pacientům s duševními chorobami nebo nemocným dětem. Právě tyto neobyčejné chvíle zachycuje fotograf s vnímavostí a velkou empatií.

Název výstavy symbolizuje propojení v mnoha rovinách – mezi dobrovolníkem a klientem a mezi těmi, kteří pomoc potřebují a těmi, kdo jsou ochotni pomoci. Cílem je představit široké veřejnosti, jaké hodnoty dobrovolnická práce přináší klientovi, dobrovolníkovi a zprostředkovaně také společnosti jako celku.

Absence barev umožňuje divákovi soustředit se na samotnou podstatu zobrazovaných momentů. Z fotografií vyzařuje vřelost, lidská blízkost a porozumění. Přestože dobrovolníci svým klientům věnují pravidelně třeba jen hodinu týdně, věnují jim tím sami sebe, kus svého srdce – to dělá dobrovolnickou práci nedocenitelnou.

„Cítím, že je to nejlépe strávený čas. Mám radost, že můžu někomu pomoct. A když si povídám se starými lidmi, vím, že právě oni jsou naše budoucnost. Myslím, že pro dobrovolníka je to jen hodina času, ale pro ty druhé to znamená strašně moc,“ přiznává jeden z dobrovolníků, jehož příběh Kašpar zachytil.

Jak taková dobrovolnická návštěva vypadá?

Dobrovolníci organizace ADRA svoji činnost provádějí zdarma bez finanční odměny. Svým klientům věnují většinou 60 minut týdně. A jsou opravdu k nezaplacení. Společně tráví čas povídáním, vzpomínáním, procházkou, hraním společenským her nebo ručními pracemi. A k čemu je dobrá? Přítomnost dobrovolníka výrazně ovlivňuje psychické, ale i fyzické zdraví klienta, navrací lidem pocit hodnoty, smyslu života, lidské blízkosti a sounáležitosti. Dobrovolnické návštěvy přispívají také k trénovaní paměti, jemné i hrubé motoriky či k vůli vstát z lůžka.

O organizaci

Humanitární organizace ADRA je mezinárodní humanitární organizace, působící v České republice od roku 1992. Jejím cílem je pomáhat lidem v nouzi napříč hranicemi. V České republice ADRA pomáhá mimo jiné při mimořádných událostech a věnuje se rozvoji dobrovolnictví skrze 15 dobrovolnických center, která se zaměřují především na pomoc seniorům, dětem a zdravotně postiženým. Ročně tato centra vysílají do skoro dvou stovek přijímacích zařízení přes 2 000 dobrovolníků. ADRA se zasazuje také o rozšiřování povědomí o globálních tématech prostřednictvím výukových programů pro školy. V zahraničí ADRA poskytuje okamžitou pomoc po živelních katastrofách a válečných konfliktech. Zároveň realizuje dlouhodobé rozvojové projekty s cílem přispět k zajištění důstojných podmínek k životu pro lidi žijící v chudobě.