Rozhovor: 3D tiskárny od HP zvládnou zastoupit i výrobu ve vstřikolisové formě

3Dees Industries s.r.o.
— vydáno 3. června 2019

Na českém trhu jsou již více než dva roky k dispozici průmyslové 3D tiskárny Multi Jet Fusion, které posouvají 3D tisk z oblasti prototypování k plně digitální a vysoce produktivní výrobě tisíců až desetitisíců plastových dílů za měsíc. O jejich potenciálu jsme si povídali s Danielem Adamem ze společnosti 3Dees Industries.

STROJIRENSTVI.CZ: Jaké technologie 3D tisku od firmy HP jsou nyní v České republice prakticky k dispozici?

Daniel Adam, 3Dees Industries: HP aktuálně nabízí aditivní technologii, která posouvá 3D tisk do zcela nové kategorie plně digitální výroby. Technologie Multi Jet Fusion se vyznačuje vysokou produktivitou. Vytištěné prototypové nebo sériové díly mají kvalitu a odolnost, na jakou jsme zvyklí spíše u vstřikovaných dílů.

Lze prozradit, kolik je již v naší zemi nainstalováno 3D tiskáren této značky?

V současnosti jsou zde instalována čtyři zařízení (HP JF 4200) pro sériovou výrobu a rychlé prototypování a dvě tiskárny pro design a prototypování (HP JF 580), které umožňují barevný tisk plastových dílů.

Pro jakého zákazníka jsou vámi nabízené technologie nejvhodnější?

Všude tam, kde potřebujete rychle reagovat na požadavky kolegů nebo zákazníků na rychlou výrobu plastových dílů nebo změnu designu. Chcete-li vyrobit takový počet odolných plastových dílů, pro které se vám nevyplatí zdlouhavý a nákladný proces přípravy formy na vstřikolis. Potřebujete-li dodat do druhého dne stovku finálních dílů pro ověření kvality. Nebo když se jedná o složité a zároveň houževnaté kusy, které jinou metodou prostě nevyrobíte.  

Výrobní centrum firmy 3Dees Industries se 3D technologiemi od HP.

Vezmeme-li v potaz výrobní náklady vaší metody 3D tisku, pro jaké typy zakázek je ideální?

Pokud někdo potřebuje vytisknout jeden díl za co nejnižší cenu a je jedno, zda něco vydrží či ne a nespěchá, potom je nejlepším řešením malá stolní tiskárna. 3D tiskárny HP posouvají 3D tisk z prototypování do 3D výroby a jsou dimenzovány k produkování tisíců až desetitisíce dílů měsíčně. Tady už porovnáváte prototypování nebo výrobu vůči vstřikování nebo obrábění, kde vyžadujete přesnost, rychlost a kvalitu. 

Může si zájemce vaši technologii nechat ověřit zpracováním zkušební zakázky?

Naším primárním úkolem je ukázat, jak lze tuto technologii využít pro vlastní potřeby. Vytiskneme tedy vzorové díly jak v jednotkách kusů, tak v menších sériích, aby si klient ověřil i opakovatelnost kvality výtisků. Na menších sériích si také zjistí snížení nákladů na vývoj a nasazení do výroby a tedy i celkovou ekonomiku provozu zařízení. Na vyžádání nebo i proaktivně připravíme tzv. analýzu nákladů, která do detailu rozpitvá veškeré náklady na tisk konkrétního dílu při plném ročním vytížení. Zákazník se tak může rozhodnout, zda se mu vyplatí si zadávat výrobu na 3D tiskárně HP v nějakém centru zakázkového 3D tisku nebo si pořídí vlastní zařízení. Případně se rozhodne si nechat vyrobit formu. S některými klienty takto spolupracujeme i více než rok a spolu s nimi ověřujeme různé aplikace a varianty nasazení technologie HP. Je důležité dodat, že HP nabízí i dlouhodobý pronájem 3D tiskáren a nemusíte se tedy vázat investicí.

Na základě vašich reálných dosavadních zkušeností – jaké vlastnosti vykazují výtisky ze 3D tiskáren HP – v čem jsou jejich silné a slabé stránky?

Výhodou výtisků je jejich vysoká mechanická a chemická odolnost. Rozměrová a tvarová přesnost s izotropními vlastnostmi ve všech směrech. Díly mají navíc neporézní povrch. Nevýhodou je určitě omezený stavební prostor do 400 mm a 3D tiskárna HP zatím neumí průhledné díly. 

Vyžadují data pro 3D tisk na HP nějakou zvláštní péči v porovnání s přípravou modelů pro tisk např. metodou FDM?

Příprava dat pro tisk technologií HP je obdobná jako u jiných 3D tiskáren. Je třeba dbát na kvalitu polygonové sítě ve smyslu chybovosti, návazností hran atd. Vzhledem ke kvalitě povrchu výtisků a detailu tisku je třeba optimalizovat rozlišení sítě tak, aby nedošlo k propsání hrubé sítě na povrch modelů. Oproti zmiňované FDM technologii bych řekl, že je příprava modelů jednoduší díky absenci podpor a izotropním vlastnostem tisku. Modely leží ve stavební komoře podpírané nespečeným práškem a tak odpadá problém s orientováním dílů. Další podrobná doporučení odvíjející se od specifik technologie HP shrnuje v přehledných návrhových průvodcích.


Výrobky z pevného nylonu lze tisknout velmi rychle a za přijatelnou cenu.

Co nabídnou nově představené modely 3D tiskáren od HP navíc ve srovnání s těmi již dříve uvedenými?

Nová řada 3D tiskáren HP 5000 navazuje na produktivní 3D tiskárny HP JF 4200 a vyznačuje se kontrolou procesu výroby dílů s garantovanou vysokou přesností a nižšími náklady na výrobu. Předností je také kontinuální vytíženost zařízení a celkové zjednodušení pracovních postupů. Je tedy ještě produktivnější a stává se působivou alternativou vůči klasické výrobě dílů např. vstřikolisy.

Kde se může potenciální zájemce o tuto technologii seznámit se 3D tiskárnami naživo?

V našich prostorách máme instalovanou 3D tiskárnu HP 4200 a nově i 3D tiskárnu HP 580 pro barevný tisk. Tiskárny jsou instalovány ve výrobním prostředí, aby si jakýkoliv zájemce udělal představu o pracovních podmínkách. Aktuálně nabízíme krátké semináře, jejichž součástí je právě prohlídka těchto tiskáren.

Jak vnímáte vývoj zájmu o profesionální 3D tisk z hlediska množství poptávek, které zaznamenáte?

Zájem lze rozdělit do dvou skupin. Jednak to jsou designéři a konstruktéři, kterým rychlostní nebo mechanické limity výtisků na malých zařízeních neumožňují další rozvoj jak v designu, tak ve výrobě. Jsou to procesní inženýři, kteří chtějí zrychlit a zefektivnit výrobu. Následují klienti, kteří 3D tisk nevyužili vůbec nebo velmi omezeně a technologie HP Multi Jet Fusion jim umožní přeskočit jeden vývojový stupeň a rovnou mohou na jednom zařízení jak prototypovat tak vyrábět.

Další článek: Firma Garrett v Brně představila první osobní vůz s technologií E-Turbo