Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly

    Zápisy ze zlínských setkávání 2019 (No. 7)

    … a peklo jsou Ti druzí!

    Divadlo Vosto5 sleduji dlouho, pozorně a s postupně vzrůstající radostí z jeho příkladného rozkvětu. Důkazem oprávněnosti mého pozitivního postoje k (nejen) generačně spřízněnému uměleckému subjektu budiž i skutečnost, že inscenace Společenstvo vlastníků byla jedním z nezpochybnitelných vrcholů 24. ročníku mezinárodního divadelního festivalu Setkání Stretnutie.

    Jiří Havelka v trojjediné funkci autora námětu, scenáristy i režiséra zjevně vychází z vlastních zážitků. Foto Vosto5

    Jiří Havelka v trojjediné funkci autora námětu, scenáristy i režiséra zjevně vychází z vlastních zážitků, spolehlivě přitom jištěn dramaturgyní Martinou Sľúkovovou, producentem Petrem Prokopem, scénografem Antonínem Šilarem a řadou dalších osvědčených spolupracovníků. Výsledkem koncentrovaných snah sehraného týmu je v kontextu české divadelní současnosti jedinečný a pozoruhodně sevřený inscenační tvar, jenž v sobě s bezprostřední hravostí spojuje poetický odkaz Dogmatu 95 s principy imerzivního divadla.

    Společenstvo vlastníků je vítanou adrenalinovou injekcí do notně již zpuchřelého srdce žánru situační komedie, sugestivní zprávou o věčné platnosti Sartrova proslulého citátu, jenž uvozuje tuto glosu, i nepovrchní divadelní událostí, jež bránici rozechvívá, mozek vyzývá k duelu a drtí duši. Generačně různorodý, herecky excelentně kooperující tým se od úvodních, povětšinou neokázale komických sólových etud pozvolna propadá do černo-groteskně infernálních hlubin nikoli vzdáleným bergmanovsko-ibsenovským emocionálním vzruchům. V akcentu, jenž je kladen na neochotně sdílená traumata z minulosti nepříliš dávné i osobní, jen zdánlivě všední mikrodramata, se inscenace stává přímou následovnicí legendární Dechovky. Přesvědčivý herecký výkon staršího ze sourozenců Prokopových, který se ve Zlíně velmi aktivně projevoval i na navazující diskuzi, je navíc pádným argumentem pro uvažování nad možností revize odvěkého pravidla o nepatřičnosti dětí na divadelních jevištích.

    Petr Prokop je producentem inscenace i jedním z vlastníků. Foto Vosto5

    Repertoár Vosto5 se zkrátka skví další uměleckou laskominou, již lze bez větších obav doporučit všem příznivcům nepovrchního divadla. Rovněž dramatická předloha inscenace už několikrát potvrdila svůj široký potenciál – nejenže se stala podkladem pro stejnojmenný film, ale v sezoně příští se jí zmocní i další tvůrčí grupa: v režii Petra Štindla se stane ozdobou programové nabídky Východočeského divadla Pardubice.

    Divadlo Vosto5, Praha – Jiří Havelka: Společenstvo vlastníků. Režie: Jiří Havelka, dramaturgie: Martina Sľúková, scéna: Antonín Šilar, kostýmy: Andrea Králová. Hrají: Renata Prokopová, Ondřej Bauer, Zdeněk Mucha / Ján Sedal / Petr Kavan, Hana Müllerová, Andrej Polák, Halka Třešňáková / Martina Sľúková, Lenka Šebek Loubalová, David Dvořák, Petr Prokop, Ondřej Cihlář / Jiří Havelka, Zdeněk Pecha, Anna Kotlíková, Patrik Holubář, Václav Poul a Franta a Eda Prokopovi. Premiéra 7. 10. 2017. Na festivalu Setkání Stretnutie 17. 5. 2019.

    ///

    Více o festivalu na i-DN:

    Setkání Stretnutie


    Komentáře k článku: Zápisy ze zlínských setkávání 2019 (No. 7)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,