Bydlení Tipy, rady, návody

Jak čistit kožené sedačky

Autor JanaPK

Jak čistit kožené sedačky

V každém interiéru, v moderním i v retro stylu, je kožená sedačka jako třešnička na dortu. Je elegantní a budí dojem luxusu, hlavně ale je nadčasová a vydrží vám krásná opravdu dlouho, pokud se o ni správně postaráte.

shutterstock_119752720

Běžná údržba

Jestliže máte sedačku od výrobce správně ošetřenou, stačí vám prvních pár měsíců jen běžná údržba a k té stačí jen měkký hadřík, maximálně ještě přírodní mýdlo bez agresivních chemických a abrazivních přísad.

Správné ošetření je především impregnace přípravky na bázi oleje, který zachovává kůži potřebnou hydrataci a tím i měkkost a vláčnost. Takto ošetřená kůže na sedačce nevysychá a nepraská.

Jak a jak často sedačku čistit

Při obvyklém používání stačí jednou týdně suchým hadříkem otřít prach ze sedačky, případně vysát vysavačem. Pokud objevíme zašpiněná místa, hadřík navlhčíme a případně použijeme přírodní mýdlo nebo komerční přípravek na čištění kůže. Snažte se kůži co nejméně vlhčit, voda jí opravdu neprospívá. Čištěná místa ihned suchým hadříkem otírejte, na kůži nijak netlačte, abyste špínu nezatlačili do spodní vrstvy.

Čistěte jen zašpiněná místa, jestli je to možné, prohazujte občas sedáky na pohovce, aby se používaly a špinily rovnoměrně.

Jak na větší skvrny

Dnešní moderní sedačky jsou potahovány kůžemi matnými nebo hedvábně lesklými a tyto vlastnosti by ztratily použitím nevhodného čistícího nebo impregnačního prostředku. Proto raději volte čističe a změkčovače určené jen na kůže a kožený nábytek, abyste si sedačku nezničili.

Na hladkou kůži vždy používejte přípravky s neutrálním pH, na bázi vosku nebo oleje. Před použitím si ho pro jstotu vyzkoušejte na místě, které není běžně vidět, například z boku sedačky.

Tipy, jak prodloužit životnost kožené sedačky

  • Nestavte ji do blízkosti zdroje tepla a na přímé sluneční světlo.
  • Nepokládejte na sedačku noviny ani jiný tisk, barva by se mohla dostat na kůži.
  • Jestliže se hodně potíte, dejte si přes sedačku potah.
  • Cokoliv vylitého ihned vysušte, předejdete vsáknutí do spodních vrstev a tím i vzniku skvrny.
  • Sedačku pravidelně zbavujte prachu nasucho, pokud ji delší dobu nepoužíváte (například v zimě na chalupě), zakryjte ji prostěradlem.

O autorovi

JanaPK

Zanechte komentář