4. června 2019 • 09:40

Krev a bolest kapitána. Chára nesměl hrát, byl aspoň s parťáky na střídačce

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třikrát byl během své kariéry ve finále Stanley Cupu slovenský obránce Zdeno Chára. Poprvé slavil, podruhé zakusil hořkou porážku a potřetí? Potřetí zatím zažívá hlavně bolest. Poté, co v prvním utkání série odcházel po ráně pukem na střídačku se zakrvácenou rukou, ve čtvrté bitvě dopadl ještě hůře. Po blokování střely Braydena Schenna dostal kotoučem přesně do zubů a musel odstoupit. Porážku od St. Louis v poměru 2:4 a srovnání série na 2:2 sledoval jako správný vůdce aspoň ze střídačky.



Schenn patří ve finále k nejdůležitějším hráčům Blues. Ve čtyřech utkáních posbíral stejný počet bodů a znát je také jeho fyzické prezence. Pětka draftu z roku 2009, která se celou kariéru vyžívá ve fyzická hře, se snaží vyřazovat hráče Bruins jednoho po druhém.

Ve třetím utkání si Kanaďan počíhal na Davida Pastrňáka, a ten jen díky včasnému úhybnému manévru nepřišel k větší úhoně. V pondělí už Schenn oporu soupeře ze sestavy vyndal. I když to bylo náhodou.

Ve 24. minutě poslal z mezikruží ránu zápěstím, a ta se svezla Chárovi po hokejce až do obličeje. To bylo naposledy, kdy se kapitán Bostonu ten večer objevil na ledě. Po tvrdém zásahu okamžitě odhodil rukavice a led se zbarvil do ruda.

Chára tak bitvu zakončil s 8 minutami a 23 vteřinami hry na kontě, na jeden gól nahrál a dvakrát vystřelil na bránu. V šatně pak došlo na stehy a rozhodnutí o tom, že nejvyšší hráč soutěže už do utkání nezasáhne

„Doktor mu doporučil, aby nehrál. Měl několik stehů a pravděpodobně podstoupí ještě zákrok u zubaře. Nevím, jestli bude příště hrát," přiblížil trenér Bruins Bruce Cassidy.

Každopádně když nemohl do akce a své herní minuty tak musel přenechat ostatním obráncům, připojil se ke kolegům aspoň psychicky. K helmě dostal celoobličejový kryt a zasedl na střídačku vedle spoluhráčů. Jako správný lídr, který chce ukázat, že jeho tým nic nezlomí.

„Zůstal na lavičce, a to dokazuje, jakého lídra v něm máme," uvedl útočník Marcus Johansson. „Stále na nás mluvil a podporoval nás aspoň slovně. To ukazuje, jaký to je vůdce," potvrzoval autor druhé branky Bruins v utkání mladý obránce Brandon Carlo.

V době, kdy Chára odstoupil ze hry, prohrával Boston 1:2 a stihl už pouze srovnat. Obrat se nekonal a kdoví, jak by všechno vypadalo, kdyby ke zranění jednoho z nejstarších hráčů soutěže nedošlo.

„Nebylo to pro nás snadné, týmu chyběl opravdu hodně,“ řekl pro oficiální klubovou televizi Patrice Bergeron, jenž nahrál v utkání na jednu branku.

Jak to bude s Chárou dál je zatím těžké odhadovat. Do hry se určitě bude chtít vrátit, i kdyby měl odehrát menší porci minut. Bruins už totiž postrádají obránce Matta Grzelcyka, který po naražení na mantinel od Oskara Sundqvista ve druhém utkání nehraje.

Další bek mimo sestavu by pro vývoj vyrovnaného finále mohl být kritický.

VIDEO: Sestřih utkání St. Louis - Boston

Zdeno Chára leží na ledě po ráně pukem do obličeje
Zdeno Chára leží na ledě po ráně pukem do obličeje

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud