Kdo platí demonstrace na Václaváku? Díváme se na Milion chvilek: Je to zábava

04.06.2019 13:12

Kdo platí Mikuláše Mináře a Milion chvilek pro demokracii? Podívali jsme se na transparentní účet, který má hnutí zřízený ve Fio bance. A objevili několik zajímavostí. Milion chvilek má milion korun. Přispěla Olga Sommerová, rovněž Johannes Lobkowicz. A ,,Václav Klaus". A ve zprávách zazněla i chvála na prezidenta Zemana a otázka: „Chcete, aby tam byl stahovač králíků – míchačka?“

Kdo platí demonstrace na Václaváku? Díváme se na Milion chvilek: Je to zábava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisíce lidí demonstrovaly za nezávislost justice, den před jmenováním Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Do protestů se přihlásilo kolem stovky měst a obcí

Předně, pokud je záznamům možno věřit, na transparentní účet přispívají povětšinou obyčejní občané. V okamžiku psaní článku je zůstatek na účtě téměř shodný s názvem hnutím, tedy o něco více než milion korun. Přispěná částka se povětšinou pohybuje mezi 500 korunami až dvěma tisíci a vzkazy, které k platbě lidé připojují, jsou převážně poděkováním za činnost, kterou hnutí vykonává.

Anketa

Přejete úspěch hnutí Milion chvilek pro demokracii?

9%
91%
hlasovalo: 33442 lidí

Odkaz na transparentní účet ZDE

Najdou se však i kurióznější vzkazy. „Čapí hnízdo byl původně dvůr Semtín, ten patřil mému dědovi, kterého komunisti vyhnali, dnes si to komunista, estébák přejmenoval na Čapí hnízdo,“ obviňuje premiéra Mirko Soudný společně s darem pětiset korun.

Mezi darujícími se objevil i zhrzený volič ANO. „Volil jsem v roce 2013 naivně ANO, podlehl jsem propagandě. Nyní to napravuji. Pro dočasné berle nemohu jít na Václavák, nejde mi stát. Příště už půjdu,“ píše Petr Bunata.

Obvyklý příspěvek sice činil něco mezi 500 až 2000 korunami, ale našli se i movitější dárci, například Richard Balous, Petr Štulc či Zdeněk Karban. Dvaceti tisíci korunami zásoboval hnutí profesor Filip Karfík.

A pokud se jedná o pravé jméno, má Milion chvilek pro demokracii i podporu šlechtického rodu Lobkowiczů. Johannes Lobkowicz poslal na účet 10 tisíc korun.

Ze známých osobností na účet přispěla režisérka Olga Sommerová, což vzhledem k postojům, které vyjevila v rozhovoru s Čestmírem Strakatým na Reflexu, není žádným překvapením.

U dalšího jména je však sporné, zda se nejedná o vtip či záměnu jmen. Tisíci korunami přispěl i Václav Klaus. Zda mladší, starší či s politikou vůbec nesouvisející není jasné.

Pokud jde o firmy, velké korporátní dary se nám na účtě najít nepodařilo. 10 000 korun věnovala například česko-belgická IT firma Whitesoft, dalších 10 tisíc přišlo od daňově-poradenské firmy Untax s. r. o. z Hradce Králové. Ze stejného města je i InsightSoft s. r. o., který přispěl pěti tisíci.

O dost menší dar přišel z Gynekologie Domažlice. Dary z Gynekologie genderově vyvažuje Urologie JM s. r. o., nacházející se v nedávno proslavené Jesenici.

Tisíc korun na Milion chvilek vsadilo i Casino Kartáč z Ostravy.

Úsměvný dar v hodnotě 1,- Kč věnovala společnost LAMELA plus s. r. o. Se vzkazem: „Na rohlík.“

Anketa

Přejete úspěch hnutí Milion chvilek pro demokracii?

9%
91%
hlasovalo: 33442 lidí
Někteří, jako je Alexander Lomský, využili účet k vyjádření odporu proti hnutí. Spolu s jedním haléřem Lomský připojil zprávy: „Nejlepší ministryně spravedlnosti je paní Benešová. Vaše demonstrace jsou ostudou, proč jste nedemonstrovali, když ČSSD donutila p. Staňka rezignovat?“ nebo „Můžete demonstrovat ještě 10 let , nic Vám to nepomůže, pan Babiš je nejlepším premiérem od r. 1989, jen se vyřvěte, pan Babiš bude zase zvolen.“ či „Jsem rád, že jsem volil ve čtyřech kolech prezidenta M. Zemana, nejlepší prezident od roku 1989, anebo chcete, aby tam byl stahovač králíků – míchačka?“

Podobně se přes účet vyjádřil Petr Fink: „Söre mě, že jsem vám nemohl poslat míň peněz, Sörošovci hnusní! V anketách si Benešovou přeje víc než 90 % lidí!!!“

Celých 25 korun poslal naopak Tomáš Rezek, který svou zprávu – „Agent Bureš (25085) patří do vazby!“ – zřejmě toužil vidět pětadvacetkrát, neboť je poslal po jedné koruně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …