Ničení neprodané elektroniky nebo luxusního zboží? Francie hodlá zakázat plýtvání

Ve Francii bude do dvou až čtyř let zakázáno ničení nového neprodaného zboží, jako je oblečení, hygienické potřeby, kosmetika a elektronika. Oznámil to premiér Édouard Philippe. Francie bude podle něj první zemí na světě, která tomuto ukázkovému příkladu plýtvání učiní přítrž. Opatření doplňuje kroky, které už Francie podnikla proti vyhazování potravin, napsala agentura AFP.

Vláda chce, aby výrobky, které obchodníci neudali, byly darovány nebo recyklovány. Ve Francii je totiž za rok zničeno nepotravinové zboží v hodnotě 650 milionů eur (16,7 miliardy korun). „To je šokující plýtvání,“ prohlásil Philippe.

V roce 2021 by tak podle něj měl začít platit zákaz likvidace zboží, které lze recyklovat, a v roce 2023 zákaz ničení zbylých výrobků. Produkty, které po uplynutí lhůty trvanlivosti nebudou použitelné, budou mít patrně výjimku.

AFP připomíná, že své neprodané zboží ničí jak velcí distributoři, tak luxusní značky, kteří v tom vidí způsob, jak ochránit své duševní vlastnictví a zabránit padělání.

Plýtvání jídlem už omezuje i Česko

Ve Francii už tři roky platí zákon proti plýtvání potravinami, který obchodům nad 400 metrů čtverečních pod hrozbou pokuty zakazuje vyhazovat neprodané jídlo. Místo toho mají tyto potraviny putovat charitativním organizacím.

Podobně platí v Česku od ledna 2018 zákon, že musí všechny obchodní řetězce s prodejní plochou nad čtyři sta metrů čtverečních darovat charitám a neziskovým organizacím neprodejné jídlo, které by jinak skončilo na skládkách. Obchodníci takto mohou darovat pouze bezpečné potraviny, tedy zdravotně a hygienicky nezávadné. Začátkem letošního roku povinnost potvrdil Ústavní soud, který odmítl návrh na zrušení od skupiny senátorů.