Hlavní obsah

Nejlepší počítač od Applu bude stát milion

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple v pondělí odhalila vrchol své počítačové nabídky – špičkový Mac Pro. Ten bude tím vůbec nejvýkonnějším v nabídce amerického počítačového gigantu a patrně i jedním z nejlepších stolních PC na celém světě. Tomu ale bude odpovídat také cenovka – v nejlepší konfiguraci bude stát zhruba milion korun.

Nový Apple Mac Pro a monitor ProDisplay XRDVideo: archív výrobce

 
Článek

Společnost Apple zatím tají, kdy se nový Mac Pro objeví na pultech tuzemských obchodů a kolik bude v Česku přesně stát. To je poměrně nezvyklé, neboť americký počítačový gigant zpravidla zařazuje nově představené produkty do svého oficiálního internetového obchodu krátce po představení.

V pondělí se tak ale po premiéře nestalo, a situace se nezměnila ani během úterý a středy – v nabídce pro český trh je stále jen starý Mac Pro z roku 2013. V USA již novinka zařazená v nabídce je, ale ani tam výrobce zatím přesnou dostupnost neuvedl.

Foto: archív výrobce

Mac Pro

Serveru The Verge se nicméně podařilo ceny některé příplatkové výbavy zjistit. Základní sestava by se měla prodávat v přepočtu okolo 160 tisíc korun. Například 200 tisíc případní zájemci zaplatí za nejlepší procesor, půl milionu za nejvyšší kapacitu operační paměti, 300 tisíc za špičkové karty a další desítky tisíc korun za disky a další výbavu.

Podtrženo, sečteno. V nejlepší výbavě se snadno dostanete na částku okolo jednoho milionu. Na přesné ceny pro tuzemský trh si nicméně budeme muset ještě počkat.

Foto: archív výrobce

Mac Pro

Špičková výbava

Vysoká cenovka nicméně odpovídá nabízené výbavě. V té nejvyšší konfiguraci totiž Mac Pro nabídne 28jádrový procesor Intel Xeon, a dokonce až 1,5 terabajtu operační paměti – to zatím žádný stolní počítač nenabídl. Sestava navíc může být vybavena hned několika grafickými kartami AMD Radeon Vega II s 32GB pamětí a výkonem 14 teraflops, stejně jako speciálním grafickým akcelerátorem Afterburner.

Teoreticky tedy novinka s logem nakousnutého jablka nabídne dostatek výkonu pro hraní libovolných her v nejvyšším možném rozlišení, častěji však bude volbou skutečných profesionálů – například jedinců, kteří potřebují střihat videa v 8K rozlišení, nebo upravovat velké množství fotografií. Stejně tak poslouží tento stroj grafickým designérům, architektům či vývojářům.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook s novým Macem Pro

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám