Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letošní Svatomartinské bude v prodeji výjimečně už od 8. listopadu

Letošní první lahve mladého vína prodávaného pod značkou Svatomartinské budou moct vinaři otevřít netypicky už v pátek 8. listopadu. Dosud platil přísný zákaz jeho prodeje před 11. listopadem, tedy svátkem svatého Martina. Změnu oznámil Vinařský fond, který je majitelem ochranné známky Svatomartinské.

Důvodem pro povolení prodeje o tři dny dříve je to, že tradiční termín vychází letos na pondělí. „Lze proto předpokládat, že svatomartinské hody a další slavnosti proběhnou už o víkendu od 8. listopadu. Díky změně podmínek tak bude možné Svatomartinská vína podávat i na těchto akcích, a to jak u vinařů a ve vinařských obcích, tak i v obchodní síti a gastronomických zařízeních," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Vinařský fond je majitelem značky Svatomartinské od roku 2005 a od té doby se věnuje propagaci tuzemských mladých vín. Každoročně musí zájemci o využití značky projít hodnocením odborné komise, lahve s vínem pak označí logem postavy na koni.

Termín největšího svatomartinského koštu se ale na víkend nepřesune, uskuteční se na brněnském náměstí Svobody v pondělí 11. listopadu od 11:00.

Pro letošní ročník Svatomartinských Vinařský fond připravil i přísnější kritéria hodnocení. Vína, která budou o ochrannou známku usilovat, musí při hodnocení degustátorů získat alespoň 80 bodů, dosud jim stačilo 78 bodů.

„Všechna ostatní pravidla, tedy stanovené odrůdy Svatomartinských vín a jejich senzorické vlastnosti zůstávají beze změn. Zákazníci se tak mohou těšit na vína, na jaká jsou zvyklí a která si oblíbili, jen pod značkou Svatomartinské narazí letos na vína kvalitnější," dodal Machovec.

Autoři | Foto Svatomartinské

Štítky svatomartinké, víno, svatý martin, Vinařský fond, Jaroslav Machovec

Letošní Svatomartinské bude v prodeji výjimečně už od 8. listopadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.