Česká televize řeší problematiku regionů, Prima je v souvislosti s DVB-T2 tajemná

5. červen 2019

Prima s Novou nadále deklarují šíření programů ve vysokém rozlišení pouze prostřednictvím placených služeb. Největším problémem přechodu je aktuálně informovanost diváků v jednotlivých regionech spojených s konkrétními termíny.

Česká televize se připravuje na vysílání regionálních verzí kanálu ČT 1 Severní a Jižní Morava ve standardu DVB-T2. Na konferenci Digimedia 2019 o tom informoval Michal Kratochvíl, výkonný ředitel techniky veřejnoprávního média. Podle Kratochvíla bude start tohoto vysílání, respektive jeho termín, záležet na ukončení výběrového řízení pro head-end (koncový bod vysílacího řetězce), které aktuálně probíhá. Ukončení vysílání ve standardu DVB-T je plánováno do poloviny příštího roku, začne letos koncem listopadu v Praze.

Na konferenci měl vystoupit také provozní ředitel FTV Prima Vladimír Pořízek, kterého nakonec zastoupil Martin Cepek, ředitel pro rozvoj podnikání. Za poslední měsíc se vedou velké diskuse nad tím, v jaké obrazové kvalitě bude mediální skupina nakonec v DVB-T2 vysílat. České Radiokomunikace na setkání s novináři konstatovali, že to bude formát 1440x1080. Na dotaz portálu Digitální rádio Cepek odpověděl: „Budeme pokračovat ve stejném vysílání, v jakém vysíláme teď.“ Prima, stejně jako Nova, nadále deklaruje zájem šířit programy ve Full HD prostřednictvím placených služeb.

Co se týká informovanosti české populace, 63 % obyvatelstva neví, kdy bude v jejich regionech překlopeno pozemní vysílání na standard DVB-T2. Vyplynulo to z prezentace Hany Friedlaenderové z agentury Nielsen Admosphere. Průzkum byl realizován na reprezentativním vzorku 1692 lidí v březnu letošního roku. Na druhou stranu, o přechodu na DVB-T2, který bude probíhat zejména v příštím roce, kdy se začnou vypínat DVB-T vysílače, slyšelo již 83 % respondentů z daného průzkumu. Diváci vítají mimo jiné možnost bezplatného příjmu programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Další čísla ukázala, že zhruba 30 % českých domácností je v tuto chvíli připraveno pro pozemní vysílání DVB-T2. Dvacet procent populace již tuto technologii přijímá, dalších deset procent ještě ne, nicméně pro tuto technologii je již vybaveno. Pro 9 % populace je přechod na DVB-T2 stále příliš technickou záležitostí. 42 % českých domácností se přechod na DVB-T2 netýká, televizní vysílání přijímají jiným způsobem. Informovanost o přechodu je obecně dobrá, pouze 15 % dotázaných si stěžovalo, že jsou nedostatečné.

autor: lukpo
Spustit audio

Související