InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert chrámového sboru Prachatice

    sobota 18.5 19:00 - Kostel sv. Prokopa, Strakonice

  • Šperkařský workshop

    sobota 18.5 9:00 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na slunečnicovém dni v Českých Budějovicích zazpívá Martin Maxa

 Autor: Ilustrační foto

    Autor: Ilustrační foto

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Přijďte si pro svou slunečnici a společně rozsviťme Česko – vyzývají budějovičtí pacienti s roztroušenu sklerózou. Akce Rozsviťme Českou republiku, při níž lidé s touto nemocí sází žluté květy a upozorňují na nemoc, kterou v tuzemsku trpí kolem 20 000 lidí, se tradičně odehrává na přelomu května a června. Při Světovém dni boje proti roztroušené skleróze. V Českých Budějovicích vypukne letošní ročník 6. června na Náměstí Přemysla Otakara II.

 

Slunečnice nebude to jediné, co letos návštěvníky čeká. Program začíná už ve 14 hodin a na náměstí se postupně představí tanečníci, zpěvák Martin Maxa, divadelníci i žáci základní umělecké školy.

„O nemoci, za níž lidé nemohou, stále panuje řada mýtů, jsou dokonce lidé, kteří roztroušenou sklerózu podceňují a neléčí se. Přitom včasná léčba zachrání 20 až 30 let aktivního života," upozorňuje Kateřina Bémová z Nadačního fondu Impuls, který akci organizuje ve spolupráci s regionálními pacientskými organizacemi Roska.

Rozsviťme ČR podle ní ukazuje, že i s takto vážnou diagnózou lze žít kvalitní život. „Při léčbě nemoci, je důležitá psychická pohoda. A květ slunečnice, který od rána otáčí hlavu za sluncem, má vyjadřovat naději těchto pacientů," vysvětluje. „Každý, kdo nás přijde na náměstí podpořit, si odnese nejenom krásný kulturní zážitek a rozkvetlou slunečnici, ale i informace o roztroušené skleróze a všech aktivitách, které pro pacienty organizujeme," doplňuje Věra Švábová, předsedkyně Rosky České Budějovice.

Pacientů s roztroušenou sklerózou každoročně přibývá, vzplanutí nemoci nemohou nijak ovlivnit. Podle lékařky Dany Horákové z RS centra ve Vojenské fakultuní nemocnici Praha nemoc lékaři přes velký pokrok stále neumí vyléčit, ale umí ji tlumit nebo i pozastavit. „Je však třeba zdůraznit, že všechny současné léky jsou protizánětlivé, to znamená, že mají schopnost pouze potlačit autoimunitní zánětlivé děje, které ničí nervová vlákna v mozku a míše. Žádný z těchto preparátů bohužel zatím neumí přetržená vlákna znovu obnovit. Pokud se nám podaří zánět zastavit, tak můžeme vlákna dlouhodobě, u řady pacientů i celoživotně, ochránit. Z tohoto pohledu, čím dříve na nemoc přijdeme a čím dříve protizánětlivé léky nasadíme, tím lépe," říká Horáková.

O Nadačním fondu Impuls
Nadační fond vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního registru pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS) a jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. 

O Unii Roska
Posláním Unie Roska je pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou žít kvalitní, důstojný a plnohodnotný život. Unie Roska ve své činnosti navázala na spolky Roska, které v ČR vznikaly od roku 1983. Velice efektivní je svépomoc postižených, kterou realizuje 26 samostatných regionálních spolků Roska. UNIE Roska má celorepublikovou působnost ve všech krajích ČR a má asi 1500 členů. 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace