Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvanáct milionů ze zakázky prosazované Mynářem skončilo ve schránkové firmě

  14:00
Kancléř Vratislav Mynář už dva roky odmítá odvolat šéfa Lán, ačkoliv je obviněný za manipulaci obří zakázky v sídle prezidenta. Miloš Balák tak firmě, která je stíhaná s ním, nerušeně vyplatil na 170 milionů za práce, které jsou podle policie silně předražené. Veřejné peníze předtím vylobboval jeho šéf Mynář. A minimálně 12 milionů následně odteklo do schránkové firmy s neexistujícím majitelem i sídlem.
Miloš Balák (vlevo) provázel Miloše Zemana a Andreje Kisku při jejich návštěvě...

Miloš Balák (vlevo) provázel Miloše Zemana a Andreje Kisku při jejich návštěvě obory v Lánech. (2. června 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Je to téměř dva roky, co policie vtrhla do sídla prezidenta a kancléři Vratislavu Mynářovi zkazila oslavu narozenin. Šéfa Lán Miloše Baláka, kterého Mynář osobně vybral a dosadil, totiž policisté začali stíhat za manipulaci stamilionové zakázky na zpevnění vodní nádrže v Lánech. Té zakázky, na kterou Mynář u poslanců sháněl stamiliony. Baláka kancléř odmítá odvolat, velice se ho zastává, a dokonce za něj lobboval u soudce a ministra spravedlnosti.

Balák tak stavební firmě Energie, která je za zakázku stíhaná stejně jako on, dál proplácel faktury za podle policie „cinklé“ práce. Za roky 2017 a 2018 jí poslal více než 175 milionů korun.

MF DNES ovšem při svém pátrání zjistila, že část peněz u firmy neskončila. Minimálně 12,4 milionu následně z Energie odešlo na konto pražské společnosti Piratex Trading, která vystupuje jako její subdodavatel. Má ovšem neexistujícího majitele, neexistující sídlo a v minulosti jako jediné dohledatelné podnikání prodej mysliveckých potřeb. Balák údajně neví, co v Lánech dělala.

Kauza Lány

  • Šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka a manažera kladenské stavební firmy Energie – stavební a báňská policie obvinila předloni v červnu. Z manipulace zakázky za desítky milionů korun na zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava, která je přímo v oboře.
  • Zakázka byla podle policejních odposlechů od začátku plánovaná jako předražená o desítky milionů. Balák pak navíc podmínky soutěže podle vyšetřování nechal nastavit samotnou firmu, která ji pak vyhrála. 
  • Prezidentův kancléř Vratislav Mynář přesto tlačil na ministra spravedlnosti, aby Balákovo trestní stíhání překazil.
  • MF DNES zjistila, že zpevňovací práce za stamiliony nebyly podle posudků geologů vůbec potřeba.
  • Mynář to označil za nesmysl. Pak ovšem další zpevňování za 40 milionů zastavil. Hrad přesto tvrdí, že práce jdou dle plánu.
  • Balák také proměnil oboru v sídle prezidenta v kamenolom. Obviněné firmě Energie za uplynulé dva roky postupně prodal na dva a půl tisíce náklaďáků kamene vytěženého v Lánech. Hrad dokonce usiloval o to, aby v chráněné oblasti uprostřed více než sto let starého lesa vznikl řádný lom větší než pražské Václavské náměstí.
  • Podle analýzy MF DNES navíc stovky milionů ze sídla prezidentů putovaly k firmám, které mají blízko k hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi nebo lidem, které do Lán dosadil. Propojení na někoho z Hradu či jiné nesrovnalosti našla MF DNES u zhotovitelů 25 zakázek za téměř 440 milionů.
  • Pro Lány pracovali například právníci, kteří předtím Mynářovi radili s dotacemi na jeho penzion, nebo sponzoři kampaně Miloše Zemana či jejich dcera.
  • Balák také v posledních letech vyplatil více než osm milionů korun skupině neprůhledných firem za myslivost nebo pěstební práce. Společnosti mají ukrajinské majitele a latinské názvy, ale také většinou sídlí v jednom paneláku.
  • Za vydání knihy o Lánské oboře Hrad zaplatil firmě, která jinak vydává pouze Listy Řádu národa. Tedy věstník spojený se skupinou, která například slavila výročí sto let Československa v den narozenin Adolfa Hitlera. Za zakázku dal stíhaný šéf Lán 1,4 milionu z veřejných peněz, nakladatel pak sponzoroval kampaň nacionalistické strany velebící Putina.
  • Další peníze tekly sponzorům basketbalového klubu, který Balák vedl.
  • MF DNES se na to, za co firma peníze dostala, pokoušela jí samotné zeptat. Podle obchodního rejstříku oficiálně sídlí v kancelářské budově na pražských Vinohradech. Ukazuje se ovšem, že jde o čistě virtuální sídlo.

    „Je to jedna z několika stovek firem, které u nás měl napsané muž jménem Tomáš Cibulka. Jemu chodila pošta. Nicméně ji už odmítáme přebírat. Neplatí nájem, jsme rádi, že jsme se toho zbavili,” uvedl správce budovy Oleh Yakubyanskyy.

    Cibulka podle obchodního rejstříku skutečně Piratex Trading v roce 2014 založil. Dnes už v jejích orgánech není. Kontakt na majitele dát nechce. I když do firmy natekly miliony, jemu údajně dluží tisíce. „Za virtuální adresu a další služby mi dluží několik desítek tisíc korun. Kontaktoval jsem je, slibují, že mi zaplatí,” reagoval Cibulka.

    Piratex je přitom rarita. Má neexistujícího vlastníka. V obchodním rejstříku totiž jako jediného společníka uvádí střelecký klub Trefa Unhošť. Ten je sám ovšem už z obchodního rejstříku dávno vymazaný. 

    „Už od roku 2009 nám neplatili poplatky za členství,“ uvedl důvod Jiří Streir, šéf Českého střeleckého svazu, který byl v rejstříku uveden jako oficiální zakladatel spolku.

    Podle něj posledním evidovaným správcem spolku byl Michal Krejčík. Jeho jediným dohledatelným někdejším podnikáním je provozování střelnice společně s bývalým sponzorem Jiřího Paroubka Jaroslavem Andresem. Někdejší majitel bezpečnostní agentury Krejčík vystupoval v minulosti na základě plné moci i za Piratex.

    Kdo firmu nyní ovládá, není možné zjistit. V rozporu se zákonem totiž nezveřejňuje účetní závěrky – ani jednou za dobu své existence. Krejčíka se MF DNES zastihnout nepodařilo. Ani jeden z telefonů, které jako kontakt uvádí, nezvedal.

    „Polovina se toho dělat nebude“

    Jenže oněch 12 milionů vyplacených Piratexu je minimum, ke kterému se Energie musela přiznat podle zákona. Ten nařizuje, aby zveřejnila seznam subdodavatelů, k nimž doteklo víc než pět či deset procent z vyplacených peněz. Není ovšem vyloučeno, že na kontech Piratexu skončilo výrazně více. Firma od začátku existence nezveřejnila ani jedinou účetní závěrku, takže ani ty nic nenaznačí.

    A nic údajně netuší ani stavební dozor. Na ten podřízení Mynáře bez výběrového řízení najali brněnskou firmu Geotest. O tom, co na stavbě dělala firma, která si odnesla téměř desetinu všech peněz, ovšem údajně nemá firma placená za kontrolu staveniště ani ponětí. „K tomu bych se nerad vyjadřoval. Pro mě zhotovitel a smluvní partner byla Energie. Že bych chodil po stavbě a zjišťoval, z jaké firmy kdo je, tak to jsem nechodil,” řekl MF DNES předseda představenstva firmy Geotest a její spolumajitel Martin Teyschl.

    Stavební dozor od Mynáře

    Kancléř ho dobře zná. Teyschl zároveň sedí v Mynářově nadaci, prostřednictvím které se svými nejlepšími přáteli podporuje pomocnou školu kousek od Osvětiman. Oba však tvrdí, že je to náhoda.

    Právě Teyschel ovšem garantoval, že se kvalitně provedou všechny práce. Manažer Energie Libor Tkadlec, který je dnes rovněž stíhaný, měl přitom jiný cíl. „A hlavně to mám udělaný tak, že polovina se toho dělat nebude, a může se vyfakturovat,“ zachytili policisté na odposleších, jak se Tkadlec po telefonu chlubí jednomu ze svých spolupracovníků, že v sídle prezidenta manipuluje zakázku za čtvrt miliardy korun.

    Předseda představenstva Energie Zdeněk Osner na dotazy MF DNES, jak si svého subdodavatele Energie vybrala, ani to, na co ho společnost potřebovala, nereagoval. Redakci přišlo jen vyjádření od právníka stíhané firmy. „Sdělujeme, že v této fázi nebudeme nic sdělovat ani komentovat,“ napsal Antoník Kalina.

    Sám stíhaný Balák rovněž tvrdí, že nemá ponětí, co v přísně střeženém prezidentském sídle firma dělala.  „To nevím. To je otázka na Energii, která je za své subdodavatele zodpovědná,“ uvedl Balák před časem, když ho MF DNES kvůli firmě Piratex kontaktovala. 

    Přesto nakonec na přímý dotaz připustil, že firmu zná. Piratex Trading totiž také vloni na podzim přímo od Baláka získala zakázku na dodávku stovky mysliveckých košil do Lán. Podle Baláka naprostá náhoda. „To s tím nijak nesouvisí. Firma byla řádně vybrána v poptávkovém řízení,“ dodal Balák s tím, že jméno toho, s kým Lány jednaly, si nevybavuje. Vše je podle něj přesně podle zákona.

    Včera na doplňující dotazy zaslané mailem Balák už neodpověděl. Navzdory slibu, že to udělá obratem.

    Ukrajinské firmy z paneláku a Řád národa

    S tím, že je vše v Lánech dle zákona, souhlasí i kancléř prezidenta Mynář, který Baláka s odkazem na presumpci neviny odmítá odvolat. Mynářovi nevadí ani další podobné náhody. MF DNES například dříve informovala, že v posledních letech jeho podřízený Balák vyplatil více než osm milionů korun skupině dalších neprůhledných firem za myslivost nebo pěstební práce. Společnosti mají ukrajinské majitele a latinské názvy, ale také většinou sídlí v jednom paneláku.

    A za vydání knihy o Lánské oboře Hrad zaplatil firmě, která jinak vydává pouze Listy Řádu národa. Tedy věstník spojený se skupinou, která slavila výročí sto let Československa v den narozenin Adolfa Hitlera. Za zakázku dal stíhaný šéf Lán 1,4 milionu z veřejných peněz, nakladatel pak sponzoroval kampaň nacionalistické strany velebící Putina.

    Balák ale tvrdí, že nakladatele knihy, k níž napsal předmluvu a na prvních stránkách je jeho obří fotografie i fotografie břehů nádrže, za jejichž zpevňování je stíhaný, nezná. Hrad totiž uzavřel smlouvu s prostředníkem – čtyřiadvacetiletým Davidem Růžičkou. Odpovídající živnosťák si Růžička udělal měsíc předtím, než s Balákem podepsal milionový kontrakt.

    Ještě více peněz do Lán

    Poslancům z rozpočtového výboru ale podezření zřejmě nevadí. Na konci dubna schválili návrh rozpočtu kanceláře prezidenta, v němž do Lán na příští rok posílají navíc téměř 52 milionů korun na úkor samotného Hradu. Zdůvodnění se poslanci nedočkali a nikdo ho nežádal. Nápad podepsaný kancléřem Mynářem neodmávli jen Piráti.

    Rozpočet Lesní správy Lány, který Mynář sestavuje, narostl za Zemanovy éry čtyřikrát. V roce 2017 dokonce Hrad překročil plánovaný rozpočet o více než 84 milionů. Důvodem jsou stíhané stavební práce, které byly podle policejní interpretace odposlechů o miliony předražené.

    O kauzách kolem lánských zakázek mluvil Mynář v Roztřelu:

    20. února 2018

    Eurovolby 2024

    Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

    • Nejčtenější

    Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

    13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

    Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

    Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

    18. dubna 2024

    Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

    15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

    U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

    Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

    12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

    Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

    14. dubna 2024

    Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

    Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

    20. dubna 2024

    Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

    Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

    20. dubna 2024

    Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

    Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

    19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

    Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

    Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

    19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

    Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

    Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
    Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

    Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

    Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

    Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

    Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

    Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

    Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

    Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

    Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

    Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

    Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

    Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...