SOS vesničky slaví výročí a hledají nové pěstouny

SOS vesničky slaví výročí a hledají nové pěstouny
5. června 2019 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

V SOS dětských vesničkách chybí dlouhodobí pěstouni, kteří by se starali o více dětí a přestěhovali se kvůli tomu do speciálních bytů či domů. S tímto problémem se potýká jak nejstarší vesnička v Karlových Varech, která letos slaví 50. výročí své existence, tak nejmladší, která funguje od roku 2003 v Brně. 

„Dlouhodobí pěstouni chybí obecně všude, nejen v SOS dětských vesničkách. Od roku 2013, kdy došlo k novele zákona o sociálně právní ochraně, počet dlouhodobých pěstounů klesl na čtvrtinu," sdělil Proglasu regionální ředitel SOS dětských vesniček pro Zlínský a Olomoucký kraj Cyril Maliňák. „Situace u nás je ale komplikovanější, protože se zaměřujeme na sourozenecké skupiny, které by jinak nemohly zůstat pohromadě, nebo by šanci vyrůstat v náhradní rodině vůbec nedostaly," vysvětlil Maliňák důvod, proč je nyní pěstouny obsazeno jen pět z devíti domů ve vesničce ve Chvalčově. SOS dětské vesničky nemají na pěstouny speciální požadavky, kromě pohovoru s psychologem, pokud by zájemce chtěl využít i zvýhodněného pronájmu v areálu vesničky. „Přijímáme tedy všechny pěstouny, kteří prošli procesem posuzování, na některém z krajských úřadů a jsou evidováni jako vhodní. Takoví se mohou na nás obrátit a rádi s nimi zahájíme proces spolupráce,“ doplnil ředitel.  Většina pěstounů jsou lidé ve středním věku, kteří již vychovali vlastní děti a chtějí pomoci dalším dětem. Dříve se do vesničky přijímaly spíše ženy, pěstounky, nyní se ale preferují pěstounské páry.

Organizace SOS dětské vesničky dlouhodobě kritizuje velký počet dětí v ústavech. Od svého vzniku klade důraz na péči v rodině. První SOS dětská vesnička vznikla v roce 1949 v rakouském Imstu. S myšlenkou dát po válce dohromady sirotky a bezdětné ženy, které ztratily muže, přišel rakouský filantrop Hermann Gmeiner. Model pomoci se rychle rozšířil po světě a inspiroval i skupinu českých vědců, kteří upozorňovali na negativní dopady pobytu v ústavu na děti. Ustavující schůze českého Sdružení přátel SOS dětské vesničky se sešla 14. června 1969. První vesnička se otevřela 1. června 1970 v Doubí u Karlových Varů. Ve 12 domcích pak žilo 12 maminek, každá postupně přijala osm dětí.

 

 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony