Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Jak v X-Men: Dark Phoenix ožil nejslavnější mutantí comics?


ikona
KarelR
james mcavoyjennifer lawrencemichael fassbenderprvni dojmysimon kinbergsophie turnerx-menx-men: dark phoenix
Jean Grey a její dokonalý make-up se snaží utáhnout velkou x-menovskou rozlučku. Jak moc to bolí? 

Finální x-menovský biják (do rebootu od Kevina Feigeho) se zuřivě přepisoval a přetáčel, a navíc má v hlavní roli Sophie Turner, takže jsme od něj čekali nekoukatelnou katastrofu. Jak to nakonec dopadlo?

Jak to vidí KarelR

Dark Phoenix není zdaleka taková katastrofa, jakou jsem čekal. Kinberg docela umí singerovskou atmosféru z prvních dvou dílů, takže se X-Meni i tentokrát jasně liší od marvelek, a navíc se opírají o parádního Fassbendera a nečekaně řízné finále ve vlaku. Správně však tušíte, že tím zásadní pochvaly končí, jelikož většinu filmu podrývají buď slabí herci (ano, jde o partu z Apokalypsy), anebo přílišná zkratkovitost, která paradoxně ničila už třetí X-Meny od Ratnera. Kinberg má řadu zajímavých nápadů (linku s Profesorem X trefil skvěle) a hlavně v akci si je až překvapivě jistý v kramflecích. Jeho film se ale bohužel točí kolem Jean Grey a záhadných mimozemšťanů, což jsou dvě věci, které vás absolutně nebudou zajímat. V rámci série tedy jde o jeden z nejslabších kousků, které vůbec není potřeba vidět. V rámci očekávání to ale zase tolik nebolí. Už kvůli tomu vlaku!

Jak to vidí Mr. Hlad

Po nepovedené Apokalypse, přetáčkách a přesunech data premiéry jsem od nových X-Menů nic moc nečekal. I proto, že je točil debutující scenárista a producent Simon Kinberg. Nakonec to však dopadlo překvapivě dobře. Z Kinberga se vyklubal solidní řemeslník, akci zvládá na výbornou a finále ve vlaku je vyloženě paráda. Dovede dát prostor jednotlivým hrdinům a jejich schopnostem a Magneto snad nikdy nebyl takový borec. Přesto mě ale těší hlavně to, že se Kinberg vrací ke kořenům. X-Meni se ani chvilku nepokouší být podobně epičtí jako Avengers, takže tu ve výsledku není moc akčních scén a hlavně se tu kecá. Dark Phoenix otevírá staré bolístky a přistupuje k postavám podobně, jako to dělaly první dva díly. A mnohdy jsou tvůrci k hrdinům mnohem tvrdší než tehdy.

Ne vždycky to funguje, protože aby šli noví X-Meni opravdu do hloubky, museli by mít minimálně o půl hodiny víc, nebo třeba vynechat víceméně nepodstatnou linii s Jessicou Chastain. Takhle je to někdy trochu uspěchané, ale řešení Xavierova ega a morálně nejednoznačné (a přitom pochopitelné) chování dalších hrdinů jsou tu docela fajn osvěžení, i když to Singer kdysi zvládal přeci jen o trochu lépe. Zamrzí, že až nečekaně schopný Kinberg musí mnohdy pracovat s herci, kteří na své role nestačí a především Sophie Turner tu potvrzuje, že její herecké schopnosti mají své limity a bohužel zrovna její postava je ta nejdůležitější. Celkově jsem však spokojenější, než jsem čekal. V sérii jsou i lepší filmy, ale mám radost, že se X-Meni loučí v podobném stylu, v jakém kdysi začínali. Bylo by fajn, kdyby si tenhle přístup udrželi i pod dohledem Marvelu.

Jak to vidí Rimsy

Mohlo to být mnohem horší, přesto mě nenapadá moc důvodů, proč Temného fénixe někomu doporučit. Ano, závěrečná akce je určitě živelnější, barevnější a svižnější než digizrůdnosti z Apokalypsy a Zimmerova hudba stále ví, kdy na sebe upozornit. Přesto však příběh o jedné nadané mutantce, která si musí vyřešit traumata a ukočírovat své schopnosti, nepřináší zhola nic nového a x-menovskou mytologii v zásadě žádným dalším směrem neposouvá. Nezáživný příběh je navíc prošpikován připitomělými dialogy, které jako by vypadly z učebnice scenáristiky pro zvláštní školy. V pokusech o psychologické přesahy se však ukazuje překvapivá plochost postav stejně výrazně jako necharizmatičnost Sophie Turner. Na Fassbendera a spol. se sice pořád hezky kouká, ale jak jsem psal na začátku odstavce – vážně nevím, proč bych někoho na tohle posílal do kina. Zbytečnost.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace