05.06.2019 15:36

V Divadle Viola vyvrcholí sezona premiérou Rozmarného léta

Není mnoho šťastnějších způsobů, jak prožít vlahý červnový večer, než s Rozmarným létem v Divadle Viola! Legendární scéna se s letošní divadelní sezonou loučí uvedením adaptace Vančurovy nesmrtelné, hravě humorné novely Rozmarné léto, a to premiérou v neděli 23. června v den výročí autorových narozenin.

Zdeněk Maryška, Vladislav Beneš, Václav Helšus a Zuzana Slavíková ve Viole rozehrají komedii o lásce a žárlivosti, pozdním vzplanutí i brzkém vystřízlivění, o přátelství a především o tom, jak je krásné býti kadeřavým. Diváci tak budou mít jedinečnou šanci osvěžit se nostalgickou atmosférou lázeňského města Krokovy Vary, zejména pak zřídlem autorovy kouzelné češtiny, a přesvědčit se, že literárnímu příběhu svědčí nejen filmové plátno ale i divadelní jeviště. Neboť řečeno s Vladislavem Vančurou: „Míra dálky je toulka, míra hojnosti je hlad a hra předchází před činy.“

Vančurova manželka Ludmila v knize Dvacet šest krásných let vzpomíná, že se v díle odrazilo mnohé z tehdejší atmosféry na Zbraslavi, kde Vančura žil: „V Rozmarném létě je Zbraslav, plovárnička Lázeňského klubu s mistrem Šůrou a hlavně nálady krásných jarních dnů a letních dopolední, kdy na ještě prázdné plovárně se slunili a klábosili Vančura, Hugo Marek, právník Šimanovský a Antonín Šůra; paní Šůrová byla tehdy ještě zdravá a pohyblivá, baculatá porodní babička. Se Šůrou se věčně škorpila, trochu hostům pro vyražení a trochu doopravdy...“ Přijďte si do Violy připomenout tří přátele: majitele lázní Antonína Důru, abbé Rocha a majora ve výslužbě Huga, do jejichž poklidných životů vnese rozruch potulný kouzelník Arnoštek a především jeho družka Anna.

Viola se na divadelní mapě Prahy těší výlučnému postavení. Někdy bývá trefně označována jako nejmenší velké divadlo v Praze. Nikdy neměla stálý herecký soubor, ale vždy zde vystupovaly velké herecké hvězdy. Útulný prostor nevelkého sálu přímo v centru metropole, na Národní třídě, je už 56. sezonu dějištěm intimních setkávání diváků s uměním. Od roku 1963, kdy se v tehdejší Poetické vinárně Viola konalo první představení, repertoár staví na myšlenkové, autorské, inscenační kvalitě a na výtečných hudebních a hereckých výkonech, které jsou pro diváky zdrojem intenzivních zážitků. Dramaturgický záběr sahá od scénických čtení přes komorní dramata až po rozverné kabarety. Soboty patří rodinám s dětmi – především pohádkovým představením. V předsálí divadla návštěvníci najdou každý měsíc novou výstavu.

Jedinečná atmosféra do Violy přitahuje nejen diváky, ale také velké osobnosti uměleckého světa. K legendám, které se sem rády vracely, patřili Radovan Lukavský, Zdeněk Štěpánek, Eduard Kohout, Karel Höger, Rudolf Hrušínský, Dana Medřická, později Jan Kačer, Jana Hlaváčová, Hana Maciuchová, Boris Rösner či Eliška Balzerová. V současné době na jevišti Divadla Viola excelují Bára Hrzánová, Taťjana Medvecká, David Prachař, Luděk Munzar, Marek Eben, Tereza Kostková, Petr Kostka, Josef Somr, Tatiana Vilhelmová a další, včetně členů nejmladší herecké generace, jako jsou Berenika Kohoutová nebo Máša Málková

www.divadloviola.cz

Foto: Divadlo Viola

V Divadle Viola vyvrcholí sezona premiérou Rozmarného léta

Inscenace

25.04.2024

Východočeské divadlo Pardubice pokřtí CD muzikálu Makropulos musical

Východočeské divadlo před téměř dvěma lety uvedlo světovou premiéru muzikálu Makropulos musical z autorské dílny Petra Abrahama, Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové. Novou adaptaci známého dramatu o touze po věčném mládí režíroval Petr Novotný, jenž se současně skrývá i pod pseudonymem tvůrce libreta Petra Abrahama. Čapkova Věc Makropulos v muzikálovém hávu slaví úspěchy nejen u diváků, kteří ji v anketě o nejoblíbenější inscenace VČD roku 2023 vynesli až na první příčku, oceňuje ji rovněž odborná kritika – muzikálová porota Cen Thálie zařadila Petru Janečkovou, představitelku hlavní role Emile Marty, do užší nominace na Cenu Thálie 2023 v oboru muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr.

25.04.2024

Květnové tipy z Divadla Viola: Vděk, Hodina diplomacie, Vyžeňte lvy!, Skorpios na obzoru, Hugo Haas a Adina Mandlová

Aktuální divadelní sezóna zvolna spěje k závěru, takže je ta správná chvíle vydat se ještě před prázdninami na některou z repríz úspěšných inscenací v Divadle Viola na Národní třídě. Úsměvný i dojemný příběh Michelle, pro níž se řeč stává stále větším bludištěm, je na programu 7. a 10. května od 20 hodin. V hlavních rolích divadelní adaptace novely proslulé francouzské prozaičky Delphine de Vigan Vděk excelují Klára Cibulková, Anna Kameníková a Ladislav Hampl.

25.04.2024

Slovácké divadlo uvede v premiéře napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců

Slovácké divadlo v sobotu čeká další premiéra. Tentokrát se do čela inscenačního týmu postavil emeritní ředitel slovácké scény a režisérská legenda Igor Stránský. Divákům představí napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců, kterou napsali francouzští autoři Vaché Katcha a Julien Sibre.