Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Noční můra záchranářů. Lehátko se 75letou ženou začalo ve vzduchu divoce rotovat

Svět

  11:31
PHOENIX/PRAHA - Pětasedmdesátiletá turistka se v úterý na procházce v horách americké Arizony zranila a na pomoc ji musela přiletět helikoptéra se záchranáři. Poté, co zajistili první pomoc a upevnili ji na lehátko, začali ženu záchranáři vytahovat nahoru. Turbulence způsobené vrtulníkem ale turistku divoce roztočily.

Divoce rotující lehátko při záchranné operaci. foto: youtube.com/ABC15 Arizona

„Občas, když zvedneme vrtulník výš nad zem, lidé začnou rotovat,“ uvedl pro média pilot záchranné služby Paul Apolinar. „Proto máme k záchrannému koši přidělané jistící lanko, které většinou tomuto jevu zabrání. Dnes se tak bohužel nestalo,“ dodal s tím, že jde o sice vzácný, ale známý fenomén při záchranných operacích. Při posledních 210 záchranných operacích tohoto týmu došlo k rotaci lehátka dvakrát.

„Existuje několik technik, jak tomu zabránit, které ostatně můžete na videu vidět,“ uvedl další pilot Derek Giesel. „Náklad vrátíte zpět a pomalu jej vytahujete nahoru. Zde opět ale začal náklad rotovat.“

Podle kapitána phoenixských záchranných služeb Bobbyho Dubnowa se ženě z točení „neudělalo špatně“. Na procházce utrpěla po pádu několik zranění, především na hlavě a obličeji. Záchranářům se nakonec podařilo rotaci lehátka zastavit a naložit ženu do vrtulníku.

Autor:
Témata: USA, Arizona, YouTube

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!