Hlavní obsah

Smetkův areál zůstává státu, ÚS verdikt nezvrátil

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Insolvenční správce odsouzeného zakladatele vytunelovaného H-Systemu Petra Smetky se neúspěšně pokusil dostat zpět ke Smetkovu někdejšímu majetku – rekreačnímu areálu na Slapech.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Smetka u soudu na archivním snímku

Článek

Městský soud v Praze počátkem roku definitivně rozhodl, že areál v Rabyni propadne státu. Insolvenční správce Emil Fischer se pravomocnému verdiktu bránil stížností u Ústavního soudu (ÚS). Ten ji ale minulý týden odmítl.

„Soud dospěl k závěru, že stížnost je podána osobou k tomu zjevně neoprávněnou,“ stojí v usnesení z 29. května, které má Právo k dispozici.

Smetka totiž nebyl podle soudu účastníkem v trestním řízení, v jehož rámci byl majetek zabrán, a to ani jako poškozený, ani jako obviněný. Na podání stížnosti proto neměl jeho insolvenční správce nárok.

Správce chtěl peníze pro věřitele

Smetka sice byl podle soudu v minulosti majitelem areálu, nikoli však v době zabrání majetku. Tím byl tehdy podnikatel Luděk Fabinger. Nemovitost, kterou Smetkovi zajistila policie, získal Fabinger v údajně podezřelé dražbě.

„Nemovitosti byly zabrány vlastníkovi podle stavu zápisu do katastru nemovitostí ke dni vydání napadeného usnesení obvodního soudu. Tímto vlastníkem byl tehdy sám obviněný (Fabinger) v dané trestní věci, nikoli samotný dlužník,“ zdůvodnil ÚS zamítnutí Fischerovy stížnosti. Smetkův správce tvrdí, že jeho cílem bylo uspokojit Smetkovy věřitele.

„Usiloval jsem o zrušení rozhodnutí o zabrání majetku tak, aby z něho mohli být odškodněni věřitelé pana Smetky,“ řekl Právu Fischer s tím, že další případné kroky zváží.

Předmětné nemovitosti jsou totiž podle Fischera dlouhodobě sepsány v majetkové podstatě, která je součástí Smetkova insolvenčního řízení. Lze tak prý očekávat další spor – areál nyní spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a ten by mohl u soudu žádat vyloučení nemovitosti ze Smetkovy majetkové podstaty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka před soudem

Areál v Rabyni Smetka koupil v 90. letech. Když ho policie obvinila z vytunelování H-Systemu, část areálu obstavila, aby z něj později mohli být odškodnění poškození klienti společnosti. Exekutor Daniel Týč ale tehdy i přes obstavení majetku část areálu prodal právě Fabingerovi. Ten za něj zaplatil 29 milionů, přičemž vyvolávací cena začínala na šesti milionech. Tyto peníze nyní leží na účtu insolvenčního správce Fischera.

Podle žalobce Borise Havla byla aukce zinscenovaná, Fabinger získal majetek nelegálně, a jde tedy o výnos z trestné činnosti. V souvislosti s touto transakcí byli Fabinger i Týč trestně stíháni. Kvůli promlčení však byla obě stíhání zastavena.

Třetí ve hře je Marvanová

Proti propadnutí rekreačního areálu státu se soudně brání i Fabinger, tentokrát u Nejvyššího soudu. Pokud by neuspěl, tak se chce soudit o peníze, které za areál zaplatil. Navíc bude žádat odškodnění.

O zpeněžení majetku za účelem odškodnění klientů zkrachovalého H-Systemu usiluje také advokátka Hana Marvanová, která část těchto lidí zastupuje. Podle ní se na případ vztahuje zákon o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí, podle něhož by měl zabraný majetek stát v roční zákonné lhůtě prodat a lidi odškodnit.

Ministerstvo spravedlnosti v současnosti analyzuje, zda se na tento případ zákon skutečně vztahuje. Do doby, než rozhodne, má majetek v rukou ÚZSVM. I přes prozatím nejasný postoj ministerstva lhůta pro zpeněžení již téměř půl roku běží. Pokud se prodej nestihne, je možné, že peníze nepoputují k poškozeným, ale do státního rozpočtu.

„Není možné, aby majetek zajištěný v trestním řízení a určený pro náhradu poškozených zmizel a oběti nedostaly nic,“ řekla již dříve Marvanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám