Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš slavil Den D, dostal místo hned za královnou. A promluvil si s Trumpem

Aktualizováno -
5. června 2019
18:05
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
5. června 2019
07:40

Po rušném úterý, kdy čelil český premiér Andrej Babiš (ANO) kritice kvůli auditní zprávě od Evropské komise, měl ve středu úplně jiné starosti. Odletěl z Česka za britskou královnou Alžbětou II. a dalšími světovými státníky. Společně si totiž připomněli 75. výročí vylodění spojenců v Normandii. První oslavy jsou na programu už ve středu v jihoanglickém přístavu Portsmouth. Český premiér se navíc setkal i americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

A Česko při ceremonii zastupuje právě premiér Babiš.

Je to aktuálně zřejmě jeden z nejvíce střežených přístavů na planetě. Do Porsmouthu dorazili státníci první kategorie. V přístavu bylo proto potřeba dohlédnout na bezpečnost britské královny Alžběty II., amerického prezidenta Donalda Trumpa, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, končící britskou premiérku Theresu Mayovou nebo německou kancléřku Angelu Merkelovou. Například ruský prezident Vladimir Putin na francouzskou část oslav tentokrát pozvánku na oslavy nedostal.

Slavnostní ceremonie, kterou mohli lidé sledovat také na velkoplošných obrazovkách v ulicích města, kde je také doprovodný program, začala hudebním vystoupením v pravé poledne našeho času - tedy v jedenáct hodin britského času. Přístavem zněla například i česká polka Škoda lásky. 

Amerického prezidenta doprovodilo do přístavu několik vrtulníků. Na tribunu čestných hostů přišli nejdříve pozvaní premiéři, včetně českého předsedy vlády Andreje Babiše, který sedí v druhé řadě. Spolu s Babišem obsadila své místo také německá kancléřka Angela Merkelová, nebo francouzský prezident Emmanuel Makron a především britský následník trůnu princ Charles.

Nepřehlédnutelné ženy

Jen pár okamžiků před příchodem královny Alžběty II. se objevil na královské tribuně americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania. Pro slavnostní okamžik zvolila světlý kostým s velkým kloboukem ve stejné barvě. Na tribuně je k nepřehlénutí stejně jako Její královská výsost Alžběta II, která zvolila pro dnešní slavnostní den růžový kabát a stejně barevný klobouk. Jakmile se královna objevila na tribuně, bylo do střeženého areálu, kde slavnost probíhá slyšet tleskot a jásot lidí, kteří ceremonii sledují v ulicích. 

Královna seděla mezi svým synem, princem Charlesem, který měl po boku britskou premiérku Theresu Mayovou. Dnes přišla v kabátu zelené barvy a bílém klobouku. Po královnině levé rucu sedí americký prezident Trump. V úvodu ceremonie se na velké světelné obrazovce objevil příběh veteránů, kteří se postavili nacistů. V samém závěru úvodu se pak dosud žijící veteráni objevili za velmi působivých melodiích na podiu. Čest jim vzdala i královna, když na tribuně povstala. Jako jediná dodržela své zvyklosti a netleskala. Úcta už je ale jen to, že povstala. 

Nejen politici tleskají veteránům

„Udělali jsme to, co jsme museli,“ řekl prostřednictvím videa promítaného vzápětí po nástupu čestné stráže kanadský válečný veterán Bob Roberts.

Poté se na pódiu začali střídat lidé předčítající texty věnované hrdinům 5. června 1944, kdy akce zahajující osvobození západní Evropy od nacismu začala. „Dnes jsou tady jako veteráni, ale tehdy to byl bezpočet otců, manželů, bratrů a synů, kteří vypluli z těchto břehů, aniž by věděli, zda ještě někdy spatří svůj domov,“ přečetla úvodní pasáž britská herečka Celia Imrieová.

S krátkými zdravicemi vystoupili postupně prezident Spojených států amerických Trump i prezident Francie Emmanuel Macron. Zřejmě naposledy před svým odchodem z funkce před všemi zmíněnými státníky a veřejně také před královnou, vystoupila i britská premiérka Theresa Mayová.  

Českého premiéra akce nadchla. Je důležité, že je Česká republika tady vidět, protože za druhé světové války jsme bojovali společně se spojenci proti nacismu, proti Hitlerovi a v Británii jsme měli 2500 našich pilotů a bohužel 500 z nich zahynulo i v rámci bitvy o Británii, i operace o vylodění v Normandii,“ řekl Babiš Blesk Zprávám.

Babiš se setkal s Trumpem

Český premiér Andrej v Normandii hovořil s americkým prezidentem Trumpem. Předseda vlády to oznámil na svém twitterovém účtu.  „Probrali jsme aktuální otázky našich vztahů, taky dopis, který jsem mu posílal. První dámu (Melanii) jsem pozdravoval od Moniky a bavili jsme se i o programu prezidentského páru v Evropě,“ napsal Babiš. O jakém dopise premiér v tweetu hovoří, nebylo ihned jasné.

V místě ceremonie přivítala českého premiéra britská předsedkyně vlády Theresa Mayová, která je hostitelkou. Babiš i se svou delegací čekal na postupný příjezd ostatních protějšků. Právě s Mayovou se český premiér potkal v říjnu loňského roku v sídle britských premiérů v Downing street 10. A letos v březnu si volali a Babiš pobízel Mayovou k druhému referendu o brexitu. Místo toho sama s pláčem na konci května oznámila rezignaci.

Trump je v Británii od pondělí

Americký prezident Donald Trump to na oslavy neměl daleko. Ve Velké Británii je od pondělí na oficiální státní návštěvě. S královnou Alžbětou II. i s ostatními členy královské rodiny už se přitom stihl potkat mimo jiné na slavnostním banketu, který na jeho počest nejdéle vládnoucí panovnice světa uspořádala.

Prezident USA Donald Trump a první dáma dorazili na oslavy 75. výročí Dne D, (5.06.2019). Prezident USA Donald Trump a první dáma dorazili na oslavy 75. výročí Dne D, (5.06.2019). | Reuters

Příjezd Trumpa do přístavu byl podle přísného diplomatického protokolu naplánovaný v 10:25 místního času (11:25 českého času). Její veličenstvo královna Alžběta II. dorazila přesně o pět minut později, tedy v půl dvanácté. Prvním ze slavnostních okamžiků bylo společné, takzvané „family photo“ všech státníků, kteří si slavností akt přiletěli na jih Británie připomenout. Ceremonii všichni společně přihlíží z královské tribuny.

Dojemný dopis odbojáře

Účastníci oslav 75. výročí vylodění spojenců si dnes vyslechli i drásavý dopis na rozloučenou, který svým rodičům napsal před popravou teprve šestnáctiletý francouzský odbojář Henri Fertet. Na ceremoniálu v jihoanglickém městě Portsmouth jej přečetl francouzský prezident Macron.

Syn učitele a žák druhého ročníku střední školy ve městě Besançon na východě země byl zatčen doma v roce 1943 a ve svém domovském městě byl popraven zastřelením 26. září 1943. Spolu s ním přišlo o život 15 spoluobviněných, kteří se podíleli na odbojové činnosti, mimo jiné na sabotážích na železnici. Mladík byl předtím ve vězení mučen.

Fertet v dopise napsal, že umírá za svou vlast. „Chci, aby byla Francie svobodná a Francouzi šťastní,“ uvedl. „Tati, snažně tě prosím, modli se. Mysli na to, že to, že umírám, je pro mé dobro. Jaká jiná smrt by pro mne byla větší poctou než tato? ... Sbohem, smrt volá. Nechci pásku přes oči ani být spoutaný... Je ale stejně těžké zemřít. Líbám vás. Ať žije Francie.“

Důležitá role prince Charlese

Důležitou roli svěřila královna také svému synovi, následníkovi britského trůnu princi Charlesovi, který má na starosti krátké občerstvení a také recepci se slavnostním přípitkem. Všichni státníci se také společně setkají s veterány a pamětníky bitvy, kteří se v rámci operace Overlord 6. června 1944 vylodili na plážích severofrancouzské Normandie. Státníci spolu také slavnostně poobědvají.

Během rychlé návštěvy Británie český premiér uctí také památku sedmi československých vojáků na vojenském hřbitově v Chichesteru. Zajímavostí je, že pět hrobů má společný náhrobní kámen a zbývající dva stojí samostatně.

Součástí oslav v Portsmouthu budou různá hudební představení, čtení vzpomínek přímých účastníků osvobozovacích bojů i několik vojenských přehlídek. V plánu je například přelet pětadvaceti historických i moderních letadel Královského letectva (RAF). Tři sta veteránů pak večer vypluje na lodi MV Boudicca z Portsmouthu do Normandie, kam se přesune i řada prezidentů a premiérů.

Oslavy budou pokračovat i ve čtvrtek

Přímo v den 75. výročí Dne D se ve Francii uskuteční několik menších pietních akcí, kde hlavy států a vlád uctí padlé z řad svých vojáků. Ráno se francouzský prezident Macron nejprve setká s britskou premiérkou Mayovou a společně s ní položí základní kámen budoucího britského památníku ve Ver-sur-Mer. Následně se šéf Elysejského paláce sejde s prezidentem USA Trumpem v Colleville-sur-Mer, kde se nachází americký vojenský hřbitov. Oba prezidenti spolu posléze poobědvají v Caen.

V poledne je na programu francouzsko-kanadská ceremonie, na které Paříž zastoupí předseda vlády Édouard Philippe a Ottawu premiér Justin Trudeau. Premiér Philippe bude Francii reprezentovat také na mezinárodní ceremonii, která se uskuteční v 18 hodin českého času v kanadském sektoru Juno Beach, jedné z pěti pláží určených pro vylodění.

Na mezinárodní akci bude chybět prezident Macron, za což si vysloužil kritiku opozice. Elysejský palác nicméně uvedl, že hlavy Francie předsedají mezinárodním připomínkám Dne D tradičně jen při kulatých výročích.

Největší vyloďovací operace ve vojenských dějinách z 6. června 1944 znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu. Během jediného dne bylo na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156 tisíc spojeneckých vojáků. V Den D podle odhadů zahynulo nejméně 10 000 vojáků protihitlerovské koalice a 4000 až 9000 vojáků německého wehrmachtu.

defakto ( 6. června 2019 11:03 )

... Babiš na Hrad !

priserka ( 6. června 2019 09:37 )

simeone:

sukin-sa-vracia ( 6. června 2019 09:13 )

Je až neuveritelné jaké vážnosti, respektu a úcty se ve světě těší pan předseda vlády inžinýr Babiš....

defakto ( 6. června 2019 08:22 )

... Andrej Babiš - to je šikovný kluk !

a-z- ( 6. června 2019 07:43 )

Pyčo, zastupuje Českou republiku a ne Slovenský štát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa