Motýlí květnaté loučky uprostřed sídlišť nejsou levná záležitost. Ekology zaskočily finanční i byrokratické překážky

2. červen 2019

Motýlí květnatá loučka uprostřed sídliště. To si vzala do hlavy skupinka lidí z Olomouce. Pustila se proto do jednání s majitelem pozemku, s městem. Překvapila je jednak cena 140 tisíc korun a taky to, že na založení motýlí louky v zanedbaném koutu sídliště je potřeba projekt. Svůj sen, vytvořit vlídné prostředí pro děti, si ale vzít nedají.

„Mysleli jsme si, že se tady vypleje tráva, zasadí se kytky, zalijí a necháme to růst,“ svěřuje se mi z počátečními naivními myšlenkami Daniel Řezníček. Na magistrátu ale dostal studenou sprchu. „Bylo mi řečeno, že když se dělá nějaký takový zásah na veřejném prostranství, musí to být studie celého území, na kterém to je,“ vysvětluje Řezníček.

Motýlí loučka - místo, kde by měla vzniknout

A zatímco úředníci zadávají projekt motýlí louky i s úpravou nejbližšího okolí, počítají se náklady.  Předběžně 140 tisíc korun. Termín ale až příští rok. Založit motýlí loučku není tedy levné ani jednoduché, potvrzuje zahradní architektka Martina Gerhardová z olomouckého magistrátu. „Je potřeba oddrnovat původní trávník, připravit nějaký letničkový substrát, do toho vysít letničky, zaválcovat je a pak oplotit, aby se tam nedostali psi a děti,“ popisuje Gerhardová.

 Předseda dozorčí rady výstaviště Flora Stanislav Flek z hnutí Společně upozorňuje, že jejich zakládání zdražuje i cena osiva. „Poptávka v současné době převyšuje nabídku a ani to osivo není jednoduché získat. Tím pádem ten velký zájem zvyšuje cenu,“ přibližuje Flek.

Tím že Olomouc na rozdíl od ostatních měst se zakládáním květnatých luk teprve začíná, vyhýbá se prý prvotním chybám. Například při výběru vhodného místa a hlavně půdy.

„Málo se ví, že louka má poměrně chudou půdu. Ve městě máme úplně opačný problém. Jsou tady psí exkrementy, spousty odpadků. Potřebujeme čas na to, aby se to vyčerpalo. Aby se dařilo těm pěkným rostlinám, tak potřebujeme paradoxně méně živin. A to je ve městě velký problém,“ popisuje Flek. Podle Stanislava Fleka je současný trend jasný. Klesá popularita anglických trávníků a stoupá poptávka po květnatých loukách s motýly a dalším hmyzem. Další výhodou je i lepší zadržování dešťové vody ve vyprahlých městech. Letos zahradníci Výstaviště Flora založili prvních zhruba 400 metrů čtverečních takovýchto záhonů. A počítají s jejich dalším rozšiřováním.

autor: bam
Spustit audio

Související