Zápisky z MS "20": Osmifinále zarazilo, ale šokovat by nikoho nemělo

05.06.2019, 17:20
Názory a komentáře
Osmifinále MS do 20 let nebralo nejmenší ohledy na historické zvyklosti. Francii byl titul z roku 2013 proti parádnímu americkému comebacku k ničemu; a také šestinásobný mistr této kategorie z Argentiny senzačně zkolaboval, byť tentokrát na sklonku prodloužení a ve prospěch Mali. Překvapivé na pohled možná ano, ale když patřičně uvážíme, kdo že oba ty skalpy prováděl, šok opravdu není na místě...

Předloňské semifinalisty už takhle na tomto šampionátu reprezentuje akorát Itálie. A po selhání nabušeného Portugalska již ve skupině se už nyní v Polsku technicky neprezentují ani žádní bývalí šampioni — pokud tedy Ukrajině upřeme jakýkoliv zásadní podíl na sovětském triumfu z inaugurálního ročníku 1977, což by ovšem při účasti devíti Ukrajinců (vedle "pouhých" osmi Rusů) bylo přinejmenším nefér.

Vlastně, od navýšení počtu účastníků ze 16 na 24 pro rok 1995 se z letošní čtvrtfinálové party do medailových bojů v minulosti probojovaly všehovšudy čtyři národní týmy — vedle Itálie ještě Senegal, Kolumbie a Mali. Pouze Malijcům se takový kousek povedl dvakrát.

Takových perspektiv je, zdá se, nekonečně mnoho. Člověk se klidně může podivit též nad tím, že ve srovnání se všemi čtvrtfinalisty loňského "velkého" světového šampionátu letos na tom "malém" nenajdete ani jednu shodu. Co na tom, že se do Polska protlačily jenom dva "následovnické" výběry (Uruguay, Francie).

Faktem každopádně zůstává, že šampionáty dvacetiletých jsou docela typicky nevyzpytatelné. V předloňské nejlepší osmičce málokdo čekal Zambii a Venezuelu, o dva roky dříve podobně překvapily reprezentanti Uzbekistánu a Srbska, předtím to byl Irák a... počkat, znova Uzbekistán?! No, a tak dále...

Kdežto letos? Když se na to podíváte zblízka, tolik záhadných postupujících přece neidentifikujete, spíš dokonce namísto "obvyklých" dvou vůbec žádného. Ekvádor slaví první čtvrtfinálovou účast, nicméně do Polska se kvalifikoval jako letošní jihoamerický šampion. Američané v této kategorii už dvakrát za sebou ovládli zónu CONCACAF. Ukrajina loni na Euru "19" finišovala ve skupině před Francií i Anglií.

Nenechte se ošálit tradičním mocenským uspořádáním fotbalového světa; tohle je silné čtvrtfinálové uskupení.

Vzhledem k tomu, že Ukrajinci měli to štěstí, že se jim do cesty postavila slabá Panama, je Ekvádor asi tím nejsilnějším "popelkovským" příběhem. Vyřadil totiž Uruguay, se kterou dvakrát prohrál i při své letošní cestě za kontinentálním zlatem, během níž jinak remizoval s Brazílií a hned dvakrát porazil Argentinu. Ekvádorcům sice zabralo nějakou chvíli, než se do tohoto turnaje (stejně jako do zápasu s Uruguayí) jaksepatří dostali, nicméně větší část osmifinále už strávili na koni. Jejich fotbal je navíc mnohdy vyloženě krásný na pohled - hrají hodně přímočaře, ale takřka vždy po zemi — což se vymyká úplně všem předpokladům založeným na notně dřevorubeckých ekvádorských představeních na dospělých turnajích.

Ekvádorci píší pěkný příběh i proto, že na šampionátu vystřídali už tři exekutory pokutových kopů, aniž by se účastnili jediného rozstřelu, ovšem my se na příštích řádcích přesto zaměříme na jisté opaky Ekvádoru — dva často přehlížené příklady obdivuhodné konzistence v produkci schopných mládežnických výběrů...

Texas hlavním semeništěm amerického talentu? Čtete správně

Ne snad že by se kopaná Texasu dřív vůbec nedotkla, ale ve srovnání s americkým fotbalem, baseballem i basketbalem je to spojení věru zanedbatelné — asi jak by každý koneckonců očekával. Legendární zadák Jeff Agoos sice v Texasu vyrůstal, ale krom jednoho roku sálového fotbalu tam pak nikdy nepůsobil. Clint Dempsey se v Texasu narodil a do svých osmnácti se řemeslu učil pod křídly dallaských Texans, ale dál už s rodným státem neměl co dočinění. Dallas Burn, nyní jednoduše FC Dallas a jediný původní texaský zástupce v Major League Soccer (Dynamo Houston se přidalo až roku 2006 následkem přestěhování San Jose Earthquakes), od svého prvního ročníku 1996 jen jednou postoupil do finále MLS Cupu. A tam prohrál.

Tímto historické napojení kopané na Texas zdánlivě končí. Nic moc vizitka pro druhý největší i nejlidnatější stát. Když se řekne konkrétně Severní Texas, většina si vybaví nanejvýš barbecue, Fort Worth Stockyards či autora "Oh, Pretty Woman" Roye Orbisona. Fotbal nemá nejmenší šanci se do této top3 protlačit, a to ani při zvážení existence nejstaršího mládežnického turnaje ve Státech, Dr. Pepper Dallas Cup, kterého se kdysi zúčastnili i Wayne Rooney či Rafael Márquez, a na nějž se letos sjelo 12 týmů ze čtyř kontinentů.

V posledních měsících se každopádně situace mění k nepoznání. FC Dallas v letech 2015 a 2016 ovládl svou západní konferenci a byť v příštích letech žádnou díru do světa neudělal, vše nasvědčuje tomu, že by mu v MLS měla patřit budoucnost. Klub pro tuto sezonu do role hlavního trenéra povýšil Luchiho Gonzáleze, který v předešlých šesti letech v Dallasu coby ředitel dohlížel na mládežnickou akademii, což samo o sobě není zrovna ortodoxní krok (minimálně v USA se to dřív nikdy nestalo), ale počkejte, až uslyšíte, co že je ona akademie vůbec zač.

Právě odtud totiž vzešli Emerson Hyndman (Anglie/Skotsko), Weston McKennie (Schalke) a Kellyn Acosta (Colorado, už stálice seniorské reprezentace), přičemž nedávná posila Bayernu Chris Richards se teď řadí k nejlepším stoperům na "dvacítkách". Jeho bravurní čtení hry, čisté rozrážení útoků soupeře a klid i vyzpytatelnost v zadní linii už nyní působí jako atributy, které by ho okamžitě měly pasovat na startéra v seniorském nároďáku, jenž po nedávných propadácích vskutku potřebuje vzpruhu jako prase drbání.

V Dallasu už dlouhodobě do áčka pumpují neuvěřitelné množství vlastnoručně vychovaného talentu (letos v jeho základu běžně nastupuje pět odchovanců, mezitímco 17letý Thomas Roberts se teprve zahřívá), doposud však nadaní mladíci často dojížděli na příliš strmý přechod z mládežnické úrovně na tu dospělou, a v důsledku tak do letoška sice tvořili širší soupisku A-týmu, avšak reálné minuty sbírali poskrovnu. To už by dál realitou být nemělo, když letos došlo k zařazení North Texas SC do nově ustavené USL League One (de facto třetí ligy), a faktem je, že FC Dallas může rezervu takřka úplně naplnit hráči do 19 let.

Začátkem této sezony se posun v kvalitě odchovanců projevuje; nejmladší tým v lize obsazuje solidní páté místo v západní konferenci (do play-off jde sedm týmů). Paxton Pomykal, další tvář letošní dvacítky a ideální box-to-box záložník pro Gonzálezovu záložní trojici, se na konci března stal prvním dallaským odchovancem v dějinách, který v jediném utkání MLS vstřelil dva góly (jeho zatím jediné letos). V témže utkání s Real Salt Lake City se prosadil ještě jeden vzývaný produkt dallaské akademie, Jesús Ferreira. Odchovanci dále tradičně obsazují také posty pravého beka a brankáře, přičemž třetí ligu za North Texas SC už teď, v šestnácti letech, drtí útočník Ricardo Pepi — další adept na stoupání celou dallaskou hierarchií.

V Dallasu se růstu akademie začali pořádně věnovat až roku 2008 s nástupem bývalého hráče Óscara Pareji do ředitelské role. Již za tři roky ji potom U.S. Soccer pasoval na nejlepší ze sedmi desítek akademií v zemi. Kolumbijského internacionála Pareju do akademie následovali mnozí jeho krajané (včetně Jesúse Ferreiry) a obecně majitelé roztodivných etnických vazeb. Zmíněný Kellyn Acosta se třeba narodil japonskému otci a grenadské matce. A s rostoucí hispánskou populací v Dallasu (do roku 2022 už mají tvořit většinu) tenhle trend jistě bude pokračovat, což vzhledem ke známé latinskoamerické lásce ke kopané slibuje světlé zítřky.

Jak Dempsey, tak Landon Donovan — dva patrně nejslavnější američtí fotbalisté moderní éry — v mládí nezávazně kopali latinskoamerické amatérské soutěže proti dospělým, což jejich fotbalovému vzdělání dodalo notně odlišné, rozdílové prvky oproti tradiční výchově. FC Dallas má v tomto ohledu nejvýhodnější postavení ze všech klubů MLS, a tak není důvod, aby v budoucnu nenásledoval hokejové Stars, fotbalové Cowboys a basketbalové Mavericks, kteří už své celonárodní soutěže alespoň jednou dobyli (Cowboys dokonce měli až do roku 2010 na kontě nejvíc vyhraných Super Bowlů ze všech účastníků NFL).

A to je dobrá zpráva pro celou americkou kopanou, jejíž současný trend, jehož je FCD tak vzorným příkladem, svým způsobem diktuje druhá nejvyšší soutěž, United Soccer League. V MLS mezitím za Dallasem ve využívání odchovanců tolik nezaostávají ani Real Salt Lake a New York Red Bulls, všechno kluby na příčkách zajišťujících účast v play-off, a sociální sítě už dávno znají drzý hashtag #PlayYourKids.

Ve Spojených státech zkrátka přihlíží menší revoluci, které je letošní tým náležitou kulminací. Američané poprvé v historii postoupili do čtvrtfinále MS "20" už třikrát za sebou (taky jako jediná země). Předloni tak činili bez Christiana Pulisice a Westona McKennieho, letos tak činí bez Tylera Adamse, Joshe Sargenta a Jonathana Amona, z nichž snad aspoň jeden za pár týdnů vystoupí na dospělém Gold Cupu, kde USA obhajuje. Místo z hvězd, které se už etablují v Evropě (Německo, Dánsko, brzy Anglie v případě výše zmíněných), je tenhle tým složený z vyslanců doslova všech koutů federace, což je opět velmi dobré znamení.

Což o to, Američané si už za ta léta navykli být vůči "dvacítkám" střízliví. Altidorem a Aduem tažený tým ostatně porážel Brazílii i Uruguay na turnaji (2007), který se ve Státech dodnes připomíná jako ten nejpamátnější, a nic závratného z toho posléze nebylo. Jenže tohle americké tažení má notně odlišný feeling.

Trenér Tab Ramos má sice vrtkavou pověst a jeho strategii se často s úšklebkem přezdívá Tab-tics, ale taky je to kouč, který se v první řadě soustředí na odhalení soupeřových slabin, nikoliv na zakrytí těch vlastních. O duelu s Francií prohlásil, že nejlepším receptem na zamezení útoků po americké levé straně je pořádání soustavných výpadů po francouzské pravé straně. To se beze zbytku vyplnilo a Američané tam favorita za přispění Chrise Glostera či Ulyssese Llaneze zdárně přečíslovali. K tomu přidejte hordu nasazení a energie, nejlépe zosobněné právě dallaským Pomykalem, a vyjde vám potenciální černý kůň na celkový triumf, který má snad jedinou očividnou slabinu ve stoperovi Aboubacarovi Keitovi.

Seniorský nároďák možná v tragické kvalifikaci na minulé mistrovství světa neporazil ani Trinidad a Tobago, ale skrze soustavné úspěchy na úrovni dvacetiletých by se mu měla rýsovat cesta k vysvobození. Tažení zpřed 12 let bylo bleskem z čistého nebe. Tomuhle se už říká koncepce, jejíž plody by neměl otrávit ani další nevyhnutelný krach ve čtvrtfinále (už pátý od roku 2003) na letošním šampionátu dvacetiletých...



Zázračné děti z Mali, které se již mění ve všední

Vzato kolem dokola se Mali ani na svém vlastním kontinentně netěší žádnému význačnému postavení. Do finále Afrického poháru se probojovalo všehovšudy jednou, dávného roku 1972, a v posledních třech dekádách se stalo tak maximálně vyhlášenými specialisty na prohraná semifinále — o bronz se od roku 1994 Malijci utkali rovnou pětkrát a po třech nezdarech dvakrát konečně cenný kov klovli v letech 2012 a 2013. Co je zajímavé: na všech nezmíněných APN (celkem čtyřech) se Malijci ani nekvalifikovali ze skupiny.

Pokud se kohokoliv zeptáte na jejich dojmy z Mali na posledních Afrických pohárech, jejich oči se ani omylem nerozzáří. Tohle je tým, který oba bronzy pod dohledem Seydoua Keity (kterému je už mimochodem 39 let...) vyloženě umlátil, a na posledních dvou ročnících ze šesti zápasů hned pět zremizoval. Pokud nedávná minulost APN nabídla nějaký konstantní symbol nezáživnosti, je to určitě Mali.

Ne tak na juniorské a dorostenecké úrovni. Výběry do 17 a 20 let už delší dobu de facto sdílí jednu identitu, když vyznávají hbitý, živelný, technický styl fotbalu bez nejmenší chuti nakopávat balon na útočníky (tedy přesný opak třeba letošní Jižní Koreje, a přesný opak většiny malijských seniorských týmů). Jejich psychickou sílu už nyní též nelze podceňovat: letošní "20" generace od vstupu mezi sedmnáctileté vyhrála již neuvěřitelných šest penaltových rozstřelů včetně toho včerejšího s Argentinou, kdy navíc všech pět penalt napnulo síť, a žádná z nich přitom nenesla ani špetku pochybností.

Tady se nebavíme o žádné náhodě. Tenhle soubor mládežníků, a vskutku nejen on, je zkrátka pro vítězení jako stvořený.

Sedmnáctka se roku 2015 na světový šampionát kvalifikovala po dlouhých 14 letech a hned došla až do finále, přičemž v sedmi zápasech jen čtyřikrát inkasovala. Před dvěma roky z toho pak bylo semifinále a "bramborová" placka. O malijských úspěších na MS dvacítek pak už byla řeč, ale jenom v zájmu nastínění kontextu: Mali se od roku 2011 na největší sraz této kategorie kvalifikovalo celkem čtyřikrát, což se z Afriky povedlo už akorát Nigérii. Pouze předloni Mali chybělo. Zato v letech 1999 a 2015 slavilo rovnou bronz.

Nejlepší na tom všem přitom je, že hlavní tváře oněch úspěšných týmů se ani tolik nepřekrývají. Jistou kolektivní výjimkou jsou roky 1997 a 1999, kdy trojlístek pozdějších vyhlášených internacionálů ve složení Seydou Keita, Mahamadou Diarra a Adama Coulibaly nejprve udělal čtvrtfinále mezi sedmnáctiletými a následně dobyl historické třetí místo mezi dvacetiletými. Ovšem vzápětí? Doslova co turnaj, to nový objev.

"Sedmnáctky" roku 2015 patřily zejména čerstvé posile RB Lipsko Amadouovi Haidarovi; o dva roky později své kategorii kraloval Mohamed Camara, nadějný středopolař salzburgské farmy v Lieferingu, a poprvé nám (ještě převážně z lavičky) zamával také Cheick Doukouré, nyní devatenáctiletý lídr RC Lens a další adept na skok z Ligue 2 do první francouzské ligy. "Dvacítky" roku 2015 zase celému světu představovaly Adamu Traorého, vítěze ceny pro nejlepšího hráče turnaje, a Diadieho Samassékoua, současný nejžhavější artikl RB Salzburg (čili veskrze jistou sázku na brzký přesun do německé Bundesligy).

Tentokrát si pro sebe závratnou porci pozornosti krade jistý Sékou Koita, který pozoruhodně představuje ojedinělé malijské pojítko mezi dvěma mládežnickými turnaji v tomto tisíciletí. Ani on totiž v pouhých 15 letech nechyběl na MS "17" před čtyřmi lety, kde zápasy pravidelně načínal a stal se (o den!) druhým nejmladším střelcem šampionátu. Už tenkrát poutal zájem v Rakousku, když se o pár měsíců později poprvé spojoval s přesunem do Salzburgu, kde pro "velký fotbal" vychovávali i Sadia Maného či Nabyho Keitu; letos se píše rovnou o blížícím se přestupu do elitní ligy, aniž by ještě za RB Salzburg debutoval.

Není divu. Sékou Koita je neobyčejný talent; silový driblér s parádním kladivem v levačce. Běžně se sice řadí mezi střední útočníky, často ho ale naleznete číhat na pravém i levém křídle. Saúdskou Arábii, asijské šampiony ve své kategorii, zde v Polsku znemožnil gólem a dvěma nahrávkami. Za brankami svého týmu potom stál i v duelech s Francií a Argentinou, dvěma z nejnabitějších týmů na letošním mistrovství. Právě jeho brilantní, rychle zahraný přímý kop zaskočil Argentince na samém sklonku prodloužení osmifinále.

Nyní ale považte následující: Sékou Koita vzešel z malijského klubu USC Kita; Diadie Samassékou, Cheick Doucouré a Mohamed Camara z AS Real Bamako; Mahamadou Diarra a Seydou Keita se těsně minuli v Centre Salif Keita, založeném největší legendou malijské kopané, jež začínala pro změnu ve Stade Malien.

Všechny čtyři jmenované kluby mají jedno společné: téměř jistě jste o nich jakživ neslyšeli, a popravdě pro to ani není pádný důvod. Malijské kluby se za celé dějiny složily na jediný triumf ve dvou kontinentálních soutěžích, když Stade Malien ovládl druhořadý Konfederační pohár roku 2009. Jinak pusto prázdno. Centre Salif Keita si jen jednou zahrálo 1. předkolo téhož Konfederačního poháru, AS Real Bamako totéž zvládl alespoň dvakrát. USC Kita není ani předním prvoligovým mančaftem v samotném Mali, natož v Africe.

Základ malijské konkurenceschopnosti na mezinárodní úrovni (a že se Mali na APN kvalifikuje s železnou pravidelností, což bychom taky neměli brát jako úplnou samozřejmost) tedy dlouhodobě kvalitní výchovou mladíků pokládají především tři prvoligové kluby: Stade Malien, AS Real Bamako a dále ještě jiný častý mistr, Djoliba AC. Výrazný krok dopředu, a teprve vstříc produkci tak výjimečných talentů dneška, nicméně Mali ušlo až se založením JMG Academy v hlavním městě Bamaku v listopadu 2006.

Pokud jste někdy slyšeli o ASEC Mimosas a podílu tamní akademie v Abidjanu na výchově Gervinha, bratrů Touré, Didiera Zokory, Salomona Kaloua... no v podstatě celé základní jedenáctky Pobřeží Slonoviny uplynulé dekády... potom vězte, že tentýž člověk — Jean-Marc Guillou — stojí také za podporou rozvoje talentů v Mali. V bamacké JMG Academy se do roku 2013 učil Adama Traoré, kterého do roku 2016 následovali Amadou Haidara či tahoun posledních seniorských týmů Yves Bissouma (nejprve Lille, nyní anglický Brighton & Hove). Malijský bronzový výběr do 20 let z roku 2015 čítal hned pět absolventů JMG. V akademii nějaký čas strávili rovněž Mohamed Camara a Cheick Doucouré, kteří společně přišli z AS Real.

Malijské centrum mládeže nabírá na prominenci opravdu závratnou rychlostí. Loni v létě se odtamtud hráči stěhovali do Monaka, Lutychu či Poltavy. Bamacká JMG Academy má nyní ustavený systém stáží v Red Bull Salzburg, a těchto konexí bezesporu využil i Sékou Koita, třebaže se jeho jméno v kronice akademie nevyskytuje.

Ba ne, Koitou to na "velké malé" scéně vážně nekončí; je radno se připravit na pokračující záplavy malijského talentu...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (83)

Přidat komentář
stas87

Nevidel som prvy polcas, ale az druhy a predlzko a penalty. A ti malijci postavili na hlavu tu zazitu predstavu o tom, ze len odkopavaju lopty a smerom dopredu su zavisli na individualitach. To je taky casty stereotyp o africkych timoch a vcera to rozhodne neplatio. Timova suhra, narazacky, hra plna nabehov...to vsetko tam bolo. A striedalo sa to s castami zapasu, kde ubrali na tempe a nutili argentincanov k tomu, aby nepresne prihravali a stracali lopty.

Profituju dalej tie kluby z Mali na tom, ak hrac prestupi zo Salzburgu niekam inam nejakymi percentami z prestupnej ciastky?

Reagovat
uff

Cez co pozeras?

Reagovat
stas87

CT sport vcera davala tento zapas. A pre mna to bol prvy zapas, ktory som videl, inak len vysledky. Nie je tam Nemecko, tak ma to az tolko nezaujima.

Reagovat
uff

dík. Nevedel som, ze to dávajú. OT Prosím ťa vieš mi povedať ako to to vyzerá s HSV?

Reagovat
stas87

Nepredlzili s Holtbym, na odchode ma byt Lasogga a niektori dalsi hraci. Odide aj mlady Arp do Bayernu, takze budu zhanat utocnika. Podpisali myslim zatial len Kinsombiho, to je ale dobra posila. Cudujem sa, ze si vybral HSV. Skoncil trener Eolf, zobral to Hecking. Prezident je tiez prec. Maju noveho sportoveho riaditela, takze celkom vyrazny zasah. Neviem ako na tom budu po financnej stranke, kedze sa vravelo, ze ten neuspech by ich mal vyeazne poznamenat. Ale maju Heckinga a u neho netusim, ci siel dole s platom tak, aby si ho mohli dovolit alebo to zasa niekto zadotoval a on dostal adekvatny plat vzhladom k tomu, ake ma meno a co uz dokazal. Snad som na nieco vyrazne nezabudol. Musi okamzite spät, inak strati vyrazne podporu od väcsich sponzorov.

Reagovat
Rudnevs

Hecking a Boldt sú podľa mňa ľudia bundesligovej úrovne a okamžitý obrovský upgrade pre HSV. S tým prezidentom neviem čo myslíš, Meier tam neni už nejaku dobu a Hoffmann sa len presunul na inú pozíciu.

Inak na útočníka prišiel Hinterseer. A Lasogga je už istý do Kataru.

Reagovat
stas87

Aha, tak moja chyba. Myslel som si, ze prichod Heckinga bol podmieneny odchodom prezidenta. No, Hinterseer je fajn na druhu ligu. Ale ak postupi, musi utocnika hladat zasa. Lasoggovi koncila zmluva alebo za neho aj nieco dostanu?

Reagovat
Rudnevs

S Hinterseerom súhlas, ale to nevidím ako problém, potom sa prípadne dokúpi niekto ďalší a minimálne na druhú ligu to bude zabiják. Lasogga si počkal s tým svojím luxusným platom až do konca zmluvy, preto neni žiadne prekvapenie ani jeho budúce pôsobisko.

Reagovat
uff

Takže to začína vypadať konečne s HSV dobre?

Reagovat
uff

Ďakujem

Reagovat
uff

Ďakujem

Reagovat
smazaný uživatel

Od stvrtfinale to bude cez web vysielat aj RTVS.

Reagovat
uff

Ďakujem

Reagovat
ttopi

Jenže v těchto kategoriích jsou ty Africké týmy vždycky dobré, protože se tam projevuje ta jejich černošská fyzická výhoda. V dospělé kategorii tihle hráči vyšumí. Takže ta zažitá představa, že tyhle týmy většinou spoléhají jen na individuality, platí i nadále

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Ale to sou zas rasistický nesmysly. Senegal je asi nejorganizovanějšim týmem na turnaji. Mali má evidentní vzorce v kombinaci, souhře. Problém je daleko spíš v tom, že Mali v poslední cca dekádě zabilo celkem šest let s (bílýma) trenérskýma dinosaurama jako Kasperczak a Giresse.

Reagovat
ttopi

A co jsem napsal přesně rasistického? Že mají geneticky danou fyzickou připravenost lepší, než běloši? To je fakt.

Ty jsi jeden z těch příkladů, kterej mává rasismem i tam, kde není.

Reagovat
fantomas

Mali i Senegal maj v kádru malý, hbitý i mohutný, silný borce... jak přesně tohle rozložení sestavy souvisí s rasou, respektive jak je to specifický pro Afriku, to mi pověz? Tohle je fakt strašně koloniální rétorika, a cokoliv, co se snažíš vysvětlit (že africký hráči v dospělých kategoriích vyšumí...? oukej), se tim vysvětlit rozhodně nedá. Může to platit pro určitý individuality, který rychle dorostly a v mládí vše drtily díky fyzickym dispozicim, ale to platí i pro miliardu bílých fotbalistů, hokejistů apod... to neni žádná "africká" záležitost.

Reagovat
ttopi

To, že mají černoši lepší fyzičku je obecně prostě holý fakt, o tom se nedá moc diskutovat. A jelikož ve fotbale se "dospívá" až později, je v mládežnických kategoriích ta fyzická připravenost znát více, než v dospělém fotbale.

Reagovat
fantomas

Ale jistěže se o tom dá diskutovat, imperialisto

Tak ještě jednou opakuju: Senegal ani Mali na tomto turnaji nevyhrávají díky nějaký lepší fyzický připravenosti, to sou jen bláboly, co si namlouváš, aby pasovaly do tvých stereotypních vysvětlení.

Reagovat
ttopi

Já ale nepsal nic o Senegalu ani Mali. Psal jsem pouze obecnou informaci, že v mládežnických kategoriích se Africkým týmům daří více, protože tam ta fyzička hraje větší roli, než v pozdějších letech.

Stačí se podívat na posledních třeba 5 MS U20, jak daleko se Africké týmy dostávaly.

Reagovat
fantomas

No, a napsal si blbost, protože to empiricky prostě neni pravda.

Jo, dostávaly se daleko, a taky řada z těch kluků teďka dělá dobrý kariéry v předních evropských ligách.

Reagovat
ttopi

Dobře. Tak se podívej na MS U17. Je evidentní, že tam ty Africké týmy nevyhrávají proto, že by byli takticky vyspělejší.

Reagovat
fantomas

Aha, a já měl dojem, že se bavíme o dvacítkách celou dobu. Článek o nich je, stas o nich psal, ale ok, dělej, co potřebuješ, aby ti to sedělo na to, co chceš hlásat. Já ti to rozmlouvat dál nebudu. :)

Reagovat
ttopi

Tady nejde přece o mě. Jsou tu nějaká data a ta hovoří za vše :-)

Reagovat
fantomas

No... nehovoří. Záleží na jejich interpretaci. Samotný data hovoří docela jasně: v Africe rodí plno talentovaných fotbalistů, kteří se prosazují na mládežnických turnajích a následně i ve větších klubech v Evropě, jeden by dokonce řekl, že víc teď než kdy dřív.

Tvoje vysvětlivky sou už navíc, a směšný. Sorry

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
ttopi

Dobře. Tak mi tedy vysvětli, jaktože v U17 vyhrávají týmy z Afriky a další jsou buď ve finále, nebo v SF. A ty samé týmy pak v dospělé kategorii buď na MS ani nejsou, nebo končí většinou brzy.

Opravdu nevěříš tomu, že tyhle země mají v těch mladších kategoriích fyzickou výhodu a proto jsou tam úspěšnější, než v dospělé kategorii, kde je pak více klíčové, jak je hráč vybaven takticky a technicky? Je faktem, že fotbalista v těchto parametrech dospívá později, určitě ne v 17, nebo ve 20.

Jestli si fakt myslíš, že je to náhoda, že v mladších kategoriích vyhrávají tyto týmy a pak už ne, tak můžeme diskusi ukončit

Reagovat
stas87

A cesi v roku 2007 nevysumeli? Celkom zaujimave, ze nedokazes akceptovat tu zmenu, ze konkretne tento tim Mali sa prezentuje odlisne od zaziteho stereotypu. A africky futbal ako celok sa zbavil alebo zbavuje trenerov z europy, ktori do nich dlhe roky tlacili defenzivu, pretoze takticka pripravenost bola vec, ktoru nezvladali. Futbal sa vyvija stale a preco by africke mancafty nemohli hrat kombinacny futbal? Napriklad Senegal hral na Mundiale minuly rok pekny futbal a nehral defenzivnu hru, aka sa od africanov cakala.

Reagovat
fantomas

Dobrej burn s těma Čechama tomuhle se řiká ukázkovej confirmation bias no.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak,u nás je to různé,v kopané se nám daří víc v mládežnických kategoriích,ale v ledním hokeji to bývá mnohdy naopak,že se nám daří více v dospělých

Reagovat
ttopi

To je hezký burn no, když se bavím o Afrických zemích a dostanu odpověď na tým ČR

Reagovat
fantomas

No dostal si odpověď na to, jak moc tvoje rasový vysvětlení pokulhává

Reagovat
ttopi

Reagovat
ttopi

Proč mi tu furt tlačíte, že někdo může hrát kombinační fotbal? Já jsem nikde nenapsal, že nemůžou. Tohle je klasická destrukce diskuse, kdy místo abych mohl odpovídat na téma, tak musím psát odpovědi na něco, co jsem ani nenapsal. Jediné, co jsem ve svém prvním komentáři napsal je, že v mládežnických kategoriích se více projeví lepší fyzická připravenost černochů a za tím si stojím. To je dokázané a každý to snad vidí, když se na ty kluky podívá, o tom se tu s nikým hádat nebudu.

Reagovat
stas87

No a prave tohtorocne Mali na tomto turnaji ukazuje, ze sa nespolieha len na fyzicku prevahu. A to ty svojim komentarom naznacujes. A uz vopred si tych hracov odpisal, pretoze podla teba sa acko Mali bude spoliehat na individuality aj v buducnu. Co samozrejme pravda byt nemusi. Ja si tipnem, ze minimalne ti hraci co hraju v Rakusku, tak sa presunu do dobrych timov v top ligach a v buducnu potiahnu acko.

Ja nemam problem suhlasit s tym, ze africke timy su lepsie silovo vybavene ako europske ci juhoamericke. Ale vadi mi to, ze ty a mnohi dalsi ludia si mysli, ze je to zakladny stavebny kamen ich pripadnych uspechov. No a prave Mali ukazuje, ze im nie je cudzia ani kombinacna a technicka hra a ze prave vdaka tymto atributom mozu prejst aj cez QF. Tento vas pohlad zacina byt zastaraly a som zvedavy, ci opustite casom tento stereotyp. Prepac, ze som to vztiahol na tom konci na väcsinu.

Reagovat
ttopi

Hele, já jsem psal pouze obecný pohled na věc. Zápas Argentiny s Mali jsem viděl asi 5 minut. A přesto si troufám tvrdit, že do 10 let se tento tým Mali na MS daleko nedostane, ani když zůstane takto pohromadě.

Je teda pravda, že i v dospělém fotbale se na MS občas Africký tým dostane dále, než třeba jen ze skupiny, ale opět to bylo většinou dáno silnější generací. A že by to někdy Africký tým vyhrál, o tom při vší úctě k nim pochybuji. A jelikož se jim to v mládežnických kategoriích daří celkem pravidelně, nějakou souvislost s tím dřívějším fyzickým vyspěním lidí z těchto zemí mít musí.

Díky a čau

Reagovat
Benfica

tak snáď tá Južná Kórea..

Reagovat
Benfica

alebo USA

Reagovat
Stannis Baratheon

Viděl jsem až prodlužko a pentle, ale ty kopaly oba týmy fakt libově.

Reagovat
stas87

Ked uz je v clanku spomenuty Sargent...tak po odchode Kruseho by mohol dostat viac priestoru. V utoku je aktualne Claudio, Fülkrug, Harnik, Eggestein, zahra tam Osako a prave Sargent. Ale Kohfeldt by mohol byt trenerom s trpezlivostou co sa tyka sanci pre mladisch hracov. Eggestein hral celkom dost, ten cas dostal. Sargent sa len zoznamoval s BL, akurat je mozno skoda, ze ak pojde na Gold Cup, tak nebude v priprave s klubom. Ozaj, je uz nominacia USA vonku? Myslim, ze by hrac jeho kvalit nemal chybat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina,Mali a Kolumbie jsou nováčci oproti minulému MS,ostatních 5 tam bylo i minule

Reagovat
Gajdy38

Ako to vyzerá zo štvrťfinále, ktorý zápas by mohol byť herne najatraktívnejší, podľa článku to asi vyzerá na USA - Ekvádor. Taky zápas Senegalu alebo Ukrajiny by mohli byť tiež zaujímavé, viete mi niečo odporučiť?

Reagovat
fantomas

Itálie - Mali a USA - Ekvádor bych upřednostnil já.

Reagovat
Gajdy38

Reagovat
Kucka

Super článek

Reagovat
monty25

V pátek začíná MS žen, budou taky zápisky?

Reagovat
fantomas

Nope. Je toho tohle léto příliš.

Reagovat
monty25

Chápu. Tak snad aspoň sem tam článek od ČTK.

Reagovat
fantomas

No jako takle, aktuality z toho psát budu, to nedá moc práce.

Reagovat
uff

Však by si mu mohol pomôcť. Veď teba dosť zaujíma ženský futbal. Na EF si naň najväčší odborník.

Reagovat
Euphael

Co je jeste v lete krome eura u21?

Reagovat
smazaný uživatel

Copa America 14.6-7.7.2019 v Brazílii (12 týmů 3 skupiny po 4 týmech)

Africa Nation Cup 21.6.-19.7.2019 v Egyptě (24 týmů 6 skupin po 4 týmech)

EURO U-21 v Itálii a San Marinu 16.6.-30.6.2019 (12 týmů 3 skupiny po 4 týmech)

Gold Cup v USA, Kostarice a na Jamajce 15.6.-7.7.2019 (16 týmů, 4 skupiny po 4 týmech)

FIFA WOMEN WORLD CUP ve Francii 7.6.-7.7.2019 (24 týmů 6 skupin po 4 týmech)

EURO U-17 v Arménii 14.7.-27.7.2019 (8 týmů 2 skupiny po 4 týmech, s naší účastí - skupina B: ČESKO, Francie, Irsko, Norsko)

Reagovat
Euphael

diky za prehled

Reagovat
Y.N.W.A

skvělý... prostě lichej rok, kdy není žádný MS ani Euro :)

Reagovat
Kily

ME sedmnáctek už bylo, v červenci jsou devatenáctky

Reagovat
smazaný uživatel

ME do 19 let bude

Reagovat
smazaný uživatel

A nyní se hraje ME ConIFA v Náhorním Karabachu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě bude lékařské MS v kopané http://www.wmfc2019.com

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ttopi

Tour de France, Wimbledon

Reagovat
Euphael

Reagovat
smazaný uživatel

Tady není eurotenis.cz ani eurocyklistika.cz.Jinak,z jiných sportů je toho hromada,např. MS ISBHF v hokejbalu v Košicích nebo v softballu u nás

Reagovat
cetto

Tak pozor, zrovna softball je u nás v práci nejpopulárnější sport. Šéf je bývalý reprezentant a jako bokovku dělá manažera softballové reprezentace, takže se povinně jezdí v rámci pracovní doby koukat a fandit.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak už se těší od 13.6. do Prahy a Havlíčkova Brodu

Reagovat
Kang & Kodos

To bys měl dělat ty

Reagovat
monty25

Já právě budu psát komenty pod ty články od ČTK.

Reagovat
Whitemedia

Kolik nasypou Brazilky Jamajce v prvním poločase?

Reagovat
Whitemedia

No moc jsi mi neporadil

Reagovat
monty25

Nevím, podle mě to až takovej náklep nebude...

Reagovat
Whitemedia

No já právě viděl, že je na výhru Brazílie brutálně nízký kurz, jenže pak jsem četl něco o tom, že na tom nejsou tak dobře a navíc je to začátek turnaje.. a v jedné hře mám právě odpovědět na otázku, kolik Brazilky nasází Jamajce v první půli.. zatím teda mám odpověď, že jeden fík, ale vím o tom prd

Reagovat
monty25

Brazilky už opravdu nepatří k top favoritkám. Jeden nebo dva, víc ne.

Reagovat
sk333

Super článok. USA som videl v zápase s Nigériou a hrali fakt dobre, hoci som fandil africkému tímu. Nigéria ma naopak najviac sklamala. Aj na ich fórach píšu o najhoršom mužstve Nigérie, ktoré sa kedy predstavilo na mládežníckom šampionáte.Možno chýbala hviezdička z Villarealu Samuel Chukwueze, ktorý sa pripravuje na seniorský africký pohár.Stredu zálohy možno chýbal taký talent ako je Alhassan Yusuf z IFK Goteborg. Prednedávnom tohto 18 ročného chalana vyhlásili za najväčši talent vo Švédsku a už sa o neho zaujíma Barcelona, alebo Ajax.

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Tak Gold Cup bez Sargenta, boha

Reagovat
stas87

Chybajuce skusenosti? Predpokladam.

Reagovat
fantomas

To nevim, Adams ještě nenastoupil a Lewis je taky uplně nemá.

Reagovat
fantomas

After 6 months of watching club and country, Ggguardiola still makes remarkable selections:

- Zardes (terrible w Crew) over Sargent

- Lima (not playing in SJ)

- Bradley, Trapp (both having crap MLS seasons)

- Listing Adams as a defender

- Omar, Ream (just ugh)

Reagovat
Modroočko

Pýtam sa len jedno: kedy konečne Mali pretaví talent aj do seniorského výberu a postúpi na MS? Potrebujú recept a la Aliou Cissè? Naozaj ma udivuje, ako hrajú mládežnícke výbery a akú partiu drevorubačov potom sledujem na turnajoch seniorov.

Reagovat
fantomas

Až přestanou zaměstnávat bílý dinosaury jako Giresse. Cissé a Ibengé docela ukazujou cestu, ale ani afričtí trenéři by se nutně neměli tlačit do těhlech pozic za každou cenu (vic dříve Zahoui, v Ghaně Appiah...). Evropani jako Micho dokazujou, že se dá v Africe uchytit, zůstat, pozorumět jí, a mít tam konzistentní úspěchy. Takoví trenéři se musí zaměstnávat, ne Kasperczakové.

Reagovat
sk333

Bude zaujímavé sledovať nadchádzajúci Africký pohár. Snáď aj Mali bude hrať krajší futbal. Inak poznáte hráča menom Hamed Junior Traoré?. Je to mladik z Pobrežia Slonoviny a hráč Empoli a mňa prekvapilo, že sa nedostal do širšej nominácie na pohár. Taktiež ma zaujíma, ako sa ukáže Kamerun s trénerom Seedorfom a asistentom Kluivertom.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele