Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman: Kritici porovnali výkon Freddieho a Eltona v kině

  • Autor: Hana Langrová - 
    5. 6. 2019
    17:20

    Do kin vstoupil další biografický snímek o popové legendě. Po Freddiem Mercurym přišel na řadu jeho přítel, klavírista a skladatel Elton John. Životy obou geniálních muzikantů přinesly mnoho osobních i profesních zvratů, pádů i vítězství. Filmy spojuje jméno režiséra Dextera Fletchera. V čem se snímky liší a jestli bude Rocketman stejný trhák jako Bohemian Rhapsody, zjišťovaly Blesk Zprávy společně s filmovými kritiky Kamilem Filou a Františkem Fukou.

  • 1.Rami Malek vs. Taron Egerton

    Stěžejní je u obou filmů obsazení hlavního hrdiny. Rami Malek už za svůj výkon získal Oscara. Hlavní hvězdou Rocketmana je Taron Egerton, hvězda Kingsmanů. Zajímavostí je, že celou svou roli i odzpíval.

    „Elton John je rozhodně napodobitelnější než Freddie Mercury. Zahrát ho je opravdu těžké. Nezvládne to ani moc imitátorů. Naopak zahrát Eltona Johna dokáže herec, který má muzikálovou průpravu,“ zhodnotil filmový kritik Kamil Fila.

    To, že Taron Egerton odzpíval celou svou roli, zesiluje náročnost hereckého výkonu. Ale ocení to podle něj pouze ti diváci, kteří se na to přímo zaměří, ne široké publikum.

    „Egerton se snaží imitovat Eltonův fyzický vzhled. Vystačí si s ošacením, brýlemi, podobně plešatějící hlavou a extravagantním vystupováním. Všechny Eltonovy party zpívá on sám, zpívá je skvěle a opět: nesnaží se imitovat Eltonův hlas. Působilo to na mě mnohem lépe a přirozeněji než imitátorská snaha v Bohemian Rhapsody,“ vyzdvihl svého favorita kritik František Fuka.

    Taron Egerton v roli Eltona Johna vs. Rami Malek jako Freddie Mercury Taron Egerton v roli Eltona Johna vs. Rami Malek jako Freddie Mercury | CinemArt

  • 2.Pozměněná fakta a nepravdy

    I když se snímek Bohemian Rhapsody stal hitem i v českých kinech, kritici mu vyčítali pozměněná fakta. Začalo to formováním kapely přes sólové projekty až po hrozbu rozpadu. V poměrně zásadních scénách měnili filmaři pravdu, aby jim zapadala do děje a udržela dramatičnost.

    „Rocketman je výrazně imaginativnější. Přetváří svět v hudební číslo. Bohemian Rhapsody se snaží být realistický konvenční film, který zaznamenává výjevy a proces tvorby,“ popsal Kamil Fila.

    Přesto se Rocketman více drží faktů a historii nemění a nepřibarvuje. Zároveň je ale potřeba říci, že v celém filmu nezazní žádná data a vše je jen slet myšlenek a vzpomínek.

    „Elton John stále žije a je koproducentem tohoto filmu. Tudíž je zřejmé, že všechno, co vidíme na plátně, musel on nějakým způsobem schválit, a že se ‚jde na dřeň‘ jen tak hluboko, jak Elton dovolil. Ale dovolil překvapivě dost,“ připomíná František Fuka. To Queen se drželi mnohem více při zemi.

    Přesto se Rocketman více drží faktů a historii nemění a nepřibarvuje. Zároveň je ale potřeba říci, že v celém filmu nezazní žádná data a vše je jen slet myšlenek a vzpomínek. Přesto se Rocketman více drží faktů a historii nemění a nepřibarvuje. Zároveň je ale potřeba říci, že v celém filmu nezazní žádná data a vše je jen slet myšlenek a vzpomínek. | CinemArt

  • 3.Podléhaly filmy cenzuře?

    Na Bohemian Rhapsody se podíleli dva členové Queen – Roger Taylor a Brian May. Není tedy divu, že někdy snímek vyznívá více v jejich prospěch. Freddie Mercury už nežije a nemůže se bránit. Asi největší nepravdou je, že kapela se nerozpadla kvůli jeho sólovému projektu. Bubeník Roger Taylor měl dokonce sólovou desku mnohem dříve než Mercury.

    Bohemian Rhapsody je pietní snímek, který tvůrci nechtěli moc narušovat kontroverzí. Je to film o mrtvém člověku. Elton John se zná ke všem svým chybám a kauzám. Ale stále je zde vše vyobrazeno dost při zemi. Divokost života je zobrazená v hudebních číslech a v kocovinách než v té bujarosti,“ vysvětluje kritik Kamil Fila a dodává, že v Bohemian Rhapsody je divoký život hudební legendy ještě více upozaděný.

    Nejde o realistické zobrazení života. To dává filmařům úžasnou volnost oprostit se od reality a mixovat hudbu i vizuály téměř jakýmkoliv způsobem. Mohou skákat časem vpřed a vzad, jak se jim zachce. Kdykoliv může zaznít jakákoliv písnička, bez ohledu na to, zda už byla složena v roce, ve kterém se právě nacházíme,“ připomíná filmový recenzent František Fuka.

    Queen s manažerem Johnem Reidem v říjnu 1976 v britském Kempton Parku Queen s manažerem Johnem Reidem v říjnu 1976 v britském Kempton Parku | Profimedia

  • 4.Láska mezi homosexuály

    Oba hlavní hrdinové jsou homosexuálové. Pro diváka je to kontroverzní a zajímavé, ale stále ještě žijeme v době, kdy publikum nepřijme příliš konkrétní zobrazení homosexuální lásky, proto je v obou filmech potlačená. Zároveň ale oba filmy demonstrují, jak se společnost a její benevolence vůči odlišným sexuálním orientacím formovala.

    Téma homosexualita ve filmech je většinou neprůchozí. Nikdy to nejsou snímky, které mají rekordní návštěvnost. V obou případech je tedy homosexualita potlačená do té míry, aby nebyla pro diváky nepříjemná,“ vysvětluje Kamil Fila.

    V Bohemian Rhapsody je homosexualita velmi upozaděná. V Rocketmanovi ji tvůrci vložili do muzikálových čísel.

    U Mercuryho je také zajímavé, že s hudebním žánrem rock se vždy pojila přímočará mužnost. A přes to nejel vlak. Queen se to podařilo přestát,“ dodal Fila.

    Film Rocketman. Předposlední květnový den vstoupí do kin fantasy muzikál inspirovaný životem Eltona Johna. Film Rocketman. Předposlední květnový den vstoupí do kin fantasy muzikál inspirovaný životem Eltona Johna. | CinemArt

  • 5.Manažer John Reid

    Důležitou vedlejší postavou v obou filmech je manažer John Reid. Zatímco pro Queen to byl důležitý manažer, v životě Eltona hrál zásadní roli. Byl totiž i jeho milencem.

    S postavou Reida je v Bohemian spojená i jedna nepravda. Spolupráce nakonec skončila, ale nikoliv tak dramaticky jako ve filmu. Freddie ho nevyhodil z limuzíny, prostě se jejich cesty rozešly. A nebylo to ve zlém.

    Manažer John Reid je důležitou postavou v Bohemian Rhapsody i Rocketmanovi. Pokaždé ho ztvárnil jiný herec. Manažer John Reid je důležitou postavou v Bohemian Rhapsody i Rocketmanovi. Pokaždé ho ztvárnil jiný herec. | CinemArt, Gettyimagesgallery.com

  • 6.Komplikované dětství

    Jak už tomu tak bývá, každé komplikované osobnosti předcházelo náročné dětství s nefungujícími vztahy v rodině.

    Elton John se s rodiči smířil pomocí terapie, Freddie Mercury sice ve filmu urovnal komplikovaný vztah s otcem. Ve skutečnosti se tak ale nestalo.

    Film je v něčem trošku přibarvený, třeba vztah Freddieho a jeho otce má až příliš idylický vývoj, nikdy si to spolu nevyříkali,“ řekl na české premiéře Mercuryho osobní komorník Peter Freestone, který žije dlouhá léta v Česku.

    U obou zpěváků byl problém v homosexualitě a přijetím odlišné orientace jejich rodinami.

    Zpěvák Elton John a filmař David Furnish společně vychovávají dva syny – osmiletého Zacharyho a sedmiletého Elijaha. Na snímku jsou na dovolené v Portofinu. Zpěvák Elton John a filmař David Furnish společně vychovávají dva syny – osmiletého Zacharyho a sedmiletého Elijaha. Na snímku jsou na dovolené v Portofinu. | Profimedia

  • 7.Odlišné osudy

    Oba snímky tvoří kruhová struktura. Rocketman začíná na protialkoholní a protidrogové terapii, Bohemian Rhapsody na stadionu. Zatímco film o Mercurym končí fenomenálním závěrem, kdy je kapela na vrcholu a hraje svůj zásadní koncert, Rocketmanovi takové úderné finále chybí.

    Bohemian Rhapsody končí ve chvíli, kdy kapela zažívá ty nejhvězdnější okamžiky, a chybí tam dojezd – umírání Mercuryho. Může se stát, že to bude v dalším díle. Pro Eltona Johna je klíčová léčba ze závislostí. Není pro něj důležité být na vrcholu, ale chce být zdravý,“ shrnul Kamil Fila.

    Osudy obou hudebních legend, ač jsou si v něčem podobné, končí značně rozdílně. Na Eltona Johna to štěstí teprve čeká a divák se o něm dozvídá ze závěrečných fotografií a titulků. Proto je závěr Bohemian Rhapsody emotivnější a fenomenální. Navíc vše umocňuje fakt, že už Mercury nežije.

    Bohemian Rhapsody. Film o Freddiem Mercurym je v Česku nejúspěšnějším filmem od revoluce, překonal v návštěvnosti i Avatara. Bohemian Rhapsody. Film o Freddiem Mercurym je v Česku nejúspěšnějším filmem od revoluce, překonal v návštěvnosti i Avatara. | CinemArt

  • 8.Prostor pro pokračování

    Obě hudební biografie končí tak, že mají tvůrci prostor pro pokračování. U Bohemian Rhapsody už se o pokračování mluví. Ještě aby ne, když šlo o jeden z nejvýdělečnějších filmů na světě.

    Myslím si, že tvůrci nemohli předpokládat tak velký úspěch Bohemian Rhapsody. Ovšem je potřeba si uvědomit, že je to film, který má rekordní reklamní náklady. Existuje spousta hudebních filmů, které jsou kontroverzní nebo skandální, ale jde o menšinové věci. Oba tyto filmy jsou dělané jako masové hity,“ zhodnotil Fila a připomíná, že Bohemian Rhapsody je nejúspěšnější hudební film všech dob.

    Film o Freddiem Mercurym je dokonce v Česku nejúspěšnějším filmem od listopadové revoluce, překonal v návštěvnosti i Avatara.

    Bohemian Rhapsody. Film o Freddiem Mercurym je v Česku nejúspěšnějším filmem od revoluce, překonal v návštěvnosti i Avatara. Bohemian Rhapsody. Film o Freddiem Mercurym je v Česku nejúspěšnějším filmem od revoluce, překonal v návštěvnosti i Avatara. | CinemArt

zapletalikovi ( 5. září 2020 09:45 )

Každý byl jiný, každý zpíval jinak. Freddie byl na jevišti víc chlap, Elton si na nic nehrál. Svým způsobem jsou ale oba jedineční.
Přesto mám z ukázek pocit, že film o Eltonu Johnovi je trochu nuda.....

steelheart ( 5. června 2019 17:52 )

u mně jednoznačně Freddie! Eltona nemůžu ani vidět

Zobrazit celou diskusi