FM pásmo může pokračovat i po roce 2025, musí se však změnit zákon

Na letošní konferenci DIGIMEDIA 2019 se kromě televizních témat zajímavě diskutovalo i o budoucnosti rozhlasového trhu. Účastníci panelu se shodli, že rádio v FM pásmu může pokračovat i po roce 2025 a není důvod toto pásmo vypínat ani po plnohodnotném zavedení digitálního vysílání DAB+.

Ilustrační foto Shutterstock.com

Ilustrační foto Shutterstock.com

Český rozhlas zachová FM pásmo ze zákona

Původně se předpokládalo, že rozhlasové stanice budou v FM pásmu vysílat právě do roku 2025 a po určitém souběhu plynule přejdou do digitálních sítí DAB+. Ty by následně mohly analogové FM vysílání zcela nahradit.

Zatím však neexistuje konkrétní plán ani vládní strategie pro migraci z FM do DAB+. Účastníci debaty se shodli na tom, že vypnutí FM pásma v roce 2025 není nutné. Pokud se má prosadit digitální rádio, je potřeba dlouhodobý souběh obou technologií.

S vysíláním v pásmu FM po roce 2025 počítá i Český rozhlas. Technický ředitel Karel Zýka potvrdil, že zachování FM pásma v případě rozhlasu je nutné ze zákona.

Český rozhlas se bude chovat podle toho, co mu říká zákon. Ten zatím nehovoří o možnosti vypnout FM pásmo. Pokud to bude nutné ze zákona, budeme vysílat v FM i DAB+ souběžně,“ uvedl Zýka.

Radiokomunikace zkoumaly poslechovost rozhlasu v DVB-T2

České Radiokomunikace v posledních dnech informovaly o poslechovosti stanic Českého rozhlasu přes televizní terestrickou platformu DVB-T2. Počet posluchačů se pokusily rozklíčovat prostřednictvím příznaku služby HbbTV, kterým se identifikuje konkrétní TV přijímač u operátora.

....

Rozhlas posiluje pokrytí

Český rozhlas pracuje na výrazném posílení pokrytí své digitální sítě. Letos plánuje spustit 9 nových vysílačů a pokrýt až 80 procent populace signálem DAB+. I přesto však touto cestou osloví zatím jen minimum domácností, jelikož počet digitálních rozhlasových přijímačů se odhaduje v jednotkách tisíc.

Diskutující se však shodli, že rok 2025 rozhodně nebude znamenat konec FM vysílání. „FM a DAB+ potřebují dlouhodobý souběh. Chybí nám strategie přechodu, tuto situaci musí vyřešit stát,“ poznamenal Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací. Poukázal i na situaci ve Velké Británii, kde digitální rozhlas souběžně vysílá s analogovým FM rádiem už přibližně 10 let. Provozovatelé a regulátoři o vypnutí FM prozatím neuvažují.

Soukromé stanice v debatě zastupoval ředitel skupiny zahrnující Rádio Impuls Jiří Hrabák a šéf rozhlasové části Radio United/Media Club Martin Hroch. Zástupci soukromých rádií jsou ochotni diskutovat o digitální budoucnosti rozhlasového trhu, musí se však vyjasnit mnoho sporných otázek.

Neexistuje vládní strategie pro přechod na digitál, neexistují právní záruky pro soukromá rádia. Není jasné, kolik stanic může mít jeden provozovatel v DAB. Neznáme termín vypnutí FM pásma a je tam mnoho dalších otazníků,“ reagoval šéf nejposlouchanějšího rádia v zemi Jiří Hrabák.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .