Hlavní obsah

Hydratace a vitamin C: Co si žádá pleť v létě?

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Sluníčko, horko, klimatizace, chlór, sůl… vaše kůže je během léta vystavena zatěžkávacím zkouškám. Jak se o ni správně starat a užívat si tak akorát opálenou a zářivou pleť i bez make-upu?

Článek

Sluneční záření je jedním z největších faktorů stárnutí, nicméně váš organismus ho ke svému zdravému fungování potřebuje, a stejně tak vaše duše. Taky milujete, že v létě má pleť jednoduše hezčí barvu? Pokud dodržíte pár pravidel, nemusíte se bát, že by vám letní paprsky napáchaly na pleti škody. Co přesně dělat, abyste po létě neměly zbytečně vrásky a pigmentové skvrny navíc? Načtěte si manuál dvou odbornic přes pleť.

Peelingem k zářivé pokožce

Krok číslo jedna – zbavte pleť vrstvy odumřelých buněk. „Ještě než začne slunce ostře pálit, je potřeba pleť důkladně exfoliovat, tedy odstranit odumřelé buňky. To zajistí omlazení, rozzáření, a navíc bude pleť více nasávat výživu z používané kosmetiky,“ radí beauty coach a bloggerka (@beautybykatty) Kateřina Šarounová. Peelingovat byste měly jednou týdně, pokud máte pleť normální, mastnou nebo problematickou. U suché a citlivé se jemný peeling doporučuje jednou za 14 dní nebo tři týdny. Kromě vyhlazení pleti pomáhá čistit i póry a celkově pokožku projasnit.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Peeling pro vyhlazení a rozjasnění pleti Darphin, cena okolo 1500 Kč; Peelingová maska Lumene, 629 KčFoto: Archiv firem

Hydratujte víc

Použití hydratačního krému ráno a večer je základ, v létě se ale vyplatí trochu přitlačit. „Hydratace je před létem i v jeho průběhu přesně to, co pleť potřebuje nejvíce. Tu ale nezíská z krémů, ale kvalitních sér a masek,“ radí Kateřina Šarounová.

Masku si užijte minimálně jednou týdně a nechte ji působit hodinu, případně i přes noc. Ve dne pleť vysušuje hlavně klimatizace, proto se hodí doplňovat úroveň hydratace průběžně. „Na léto si doporučuji pořídit termální vodu ve spreji, kterou můžete osvěžovat pleť, kdykoli si vzpomenete,“ radí vizážistka Lucie Procházková.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hydratační maska Belathena, 1250 Kč (4 kusy plátýnkových masek); Zklidňující avokádová maska Nobilis Tilia, 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hydratační sprej L'Occitane, 365 Kč; Hydratující a zklidňující termální voda Uriage, 219 KčFoto: Archiv firem

Doplňte vitamin C

K hydrataci přidejte ještě ty správné antioxidanty, a budete mít vyhráno. „Důležité je před létem doplnit vitamin C. Je to silný antioxidant, jehož přítomnost v organismu je nezbytná pro tvorbu kolagenu,“ radí Lucie Procházková. A dostatek kolagenu je klíčem k vypnuté pleti bez vrásek! Aplikovat ho můžete na pleť v podobě gelů, kapslí a sér – a rozdíl uvidíte hned: pleť je rozzářená a sjednocená.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Pleťové sérum Vitamin C 100% Pure, 1220 Kč; Sérum s vitaminem C Natinuel Defend C 25, 1600 KčFoto: Archiv firem

SPF štít

K antioxidantovému štítu přidejte ještě ten druhý, v létě nepostradatelný – opalovací krém s UV faktorem. V létě je ochrana proti slunci nutností na pláž, ale nezapomínejte na ni ani v pracovním týdnu. „Pro ty dny, kdy se líčíte, doporučuji použít bázi nebo make-up s obsahem SPF 30 a v průběhu dne přestříkat pleť ochrannou mlhou na opalování,“ radí Kateřina Šarounová.

Pokud vyrážíte na pláž, aplikujte krém také s SPF minimálně 30, který je určen přímo na obličej, a vrstvu obnovujte každé dvě hodiny. Pokud trpíte pigmentovými skvrnami, na slunce bez opalovacího krému nevycházejte.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Ochranný sprej Vichy Ideál Soleil SPF 30, cena okolo 500 Kč, koupíte v lékárnách; Zmatňující krém na opalování Nivea OF 30, 200 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Báze pod make-up MAC Prep + Prime SPF 50, 830 Kč; Kompaktní zmatňující make-up SPF 30 Avène, cena okolo 500 Kč, koupíte v lékárnáchFoto: Archiv firem

Mrkev a spousty vody

Ani všechny krémy světa nespasí vaši pleť, když jí nebudete dávat to, co potřebuje, i zevnitř. Začít můžete s pitným režimem: „Doporučuji hned po probuzení vypít 3 deci čisté vody se šťávou z poloviny citronu. Tu druhou půlku použijte do dalších 3 deci, které vypijete cestou do práce,“ doporučuje Kateřina Šarounová. K čisté vodě zařaďte ještě zelený čaj, který je plný antioxidantů. Ty, jak je známo, dokážou ničit volné radikály, které mají na svědomí stárnutí pleti.

Nezapomínejte taky na sílu potravin: „Klasikou pro bronzovou barvu kůže zůstává konzumace mrkve, a to několik týdnů či měsíců před začátkem opalování. Je to zdroj beta-karotenu, který se v našem organismu mění na vitamin A, který zpomaluje stárnutí,“ dodává Lucie Procházková. Dávku antioxidantů najdete také v malinách, borůvkách a jahodách.

Kromě ovoce a zeleniny doporučuje Kateřina Šarounová každý den sníst hrst ořechů a klíčených semínek. Pak zařaďte alespoň dvakrát v týdnu rybu a vaše pleť dostane vše, co potřebuje. „Všimly jste si? Chybí tu cukr, laktóza a lepek. Napište si je na listinu vašich hlavních nepřátel,“ radí odbornice.

A jak se starat v létě o vlasy, pokud jste blondýnkou? Podívejte se na rady kadeřníka!

Reklama

Související témata:

Načítám