Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zapečená ryba s bramborovou kaší, dva recepty. Málo ryby, hodně lidí ke stolu? Existuje řešení. • Rybí filé zapečené s mladou cibulkou a vejci, k tomu pikantně dochucené zelené fazolky. Nuda? A co tak zkusit lososa s pórkem zapečeného v bramborové kaši? Z obdobných surovin dvě velice chutná rybí jídla.

Někdy stačí originální příloha – třeba pikantní fazolky dochucené citrusovou šťávou – a staré známé jídlo dostane hned nový „šmrnc“. Jindy je řešením trochu jiná technologie zpracování surovin – a na světě je nový a originální pokrm. Nabízené recepty nejsou nějaké právě vymyšlené nahodilé „pokusy“, ale jídla podle známých receptur.

Jako u Tiberiadského jezera

Pamatujete na tu situaci, kdy Ježíš na břehu jezera Tiberiadského nakrmil zástupy lidí dvěma rybami a pěti ječnými chleby? „Óoo, ale já nejsem Ježíš,“ kvílím mnohdy v duchu, když z rozmrazeného (a ne levného) balíčku rybího filé zbudou tenké „plátečky“, které se stydím kontrolně položit na kuchyňskou váhu.

Ne, nerouhám se, já nemám schopnost konat zázraky. Ale naučila jsem se „poradit si“, aby rodina nebyla ochuzena o inzerovanou rybu k večeři, všichni měli dost a pochutnali si. Je to ryba zapečená s vejci. V letním čase třeba s mladou naťovou cibulkou, bramborovou kaší a pikantními zelenými fazolkami.

Rybí filé zapečené s cibulovou natí

Suroviny na 6 porcí

1 svazek naťových cibulek nebo středně velký pórek

300 g ryby bez kosti (filé)

80 g oleje

6 syrových vajec

4 lžíce mléka nebo vody

1 polévková lžíce dětské krupice nebo hrubé mouky

sůl, mletý pepř

Cibule tak, pórek naopak

Naťové cibulky (v kupovaném svazku jich bývá asi tak pět) nebo jeden pórek zbavím kořínků a properu je ve studené vodě.Odříznu zelené části, pokrájím a na chvíli odložím. Bílé cibulky s krčkem nakrájím na kolečka a podusím na oleji, ale jen aby zavadly, nebyly syrové. Nesmažím do hněda, to si později zajistí samy. Osmažená kolečka i s tukem rozložím po dnu zapékací nádoby.

  • Když bych zapékala v kovovém nebo litinovém pekáči, udusím cibuli na oleji přímo v něm.
  • V případě použití pórku postupuji obráceně: Podusím tužší zelené části a nakrájím do misky měkké části bílé.
Čtěte také:  Retro: Arašídová kolečka s krystalky cukru. Přídavek: Arašídové věnečky

Jdeme do fi(ná)lé

Na cibuli položím rozmrazené plátky ryby. Kupuji „klasické“ filé, což je nejčastěji treska. Ale může to být jakákoliv ryba bez kostí. Vím, že mnozí naši rybáři jezdí na dovolenou do Skandinávie a jejich domácí mrazáky pak mořskými rybami oplývají. Ti samozřejmě sáhnou do svých zásob mrazených filet.

Plátky ryby osolím, opepřím čerstvě mletým pepřem a posypu dvěma třetinami odložené zelené cibulové natě (nebo bílého pórku). Přiklopím pokličkou a asi deset minut dusím v troubě při 220 °Celsia. To rybě stačí.

V hrnku rozšlehám vejce s mlékem/vodou, špetkou soli a lžicí krupice nebo hrubé mouky. Zaliji tím rybu s cibulí a již bez pokličky peču při 220 °C dalších asi deset minut – do zpevnění a zezlátnutí pokrmu.

  • Krupice nebo mouka ve vejcích do sebe jednak natáhne přebytečnou tekutinou, a také tím pokrm trochu nakypí. Vaječná zálivka je pak „nadýchaná“.

Pikantní dušené fazolky

80 g zelených fazolek na osobu

Lžička másla

Citron nebo pomeranč

sůl, pepř, případně trochu cukru

Fazolky zbavím vlákna, překrájím a v osolené vodě uvařím do poloměkka. Sliji, dám na pánev se lžicí másla, zakapu citronovou nebo pomerančovou šťávou a přidám strouhanou kůru z půlky citronu nebo z pomeranče (podle druhu šťávy). Postříknu vodou a rychle vydusím, aby v pánvi mezi lusky zbyl jen zahoustlý sos. Ochutnám a podle potřeby přidám malé množství soli, mletého pepře a při použití citronu někdy špetku cukru. Když fazolky dochucuji pomerančovou šťávou a kůrou, cukr není třeba.

Bramborovou kaši připravím obvyklým způsoben, jen do ní zamíchám třetí třetinu pokrájených cibulových natí.

Zapečené rybí filé. To ještě není všechno

Nechcete nebo nemůžete jíst vejce? Připadá vám recept na zapečenou rybu takový obyčejný? Staromódní? Přebývají vám lososi? Anebo máte doma sotva dvě porce lososa, ale ke stolu očekáváte víc lidí, které byste lososem chtěli uctít? Nabízí se jiná verze ryby zapečené s naťovou cibulkou nebo s pórkem.

Čtěte také:  Studené rybí speciality, které nenabourají rozpočet: domácí saláty z kapra i makrely, pomazánka a rybí aspik

Předem se omlouvám těm, kteří chtějí následující stručný popis přípravy jídla označit za „kažení lososa“. Ne, není to žádná „momentální vařilkovská kreace“. V zemích, kde je losos pouze „červeným“ druhem běžně konzumovaných ryb, patří losos s pórkem zapečený v bramborové kaši k oficiálním úpravám. Ostatně, pokrm lze připravit i z rybího filé.

Losos s pórkem v bramborové kaši

Losos s pórkem, suroviny

300 g lososa nebo jiné ryby bez kostí

120 g bramborové kaše

hrst zelené petržele

1 středně velký pórek

80 g oleje

100 g strouhaného chutného sýra

Jak na lososa s pórkem zapečeného v bramborové kaši

  • Nejdřív dáme vařit brambory k přípravě bramborové kaše.
  • Rybu pokrájíme na menší kousky a jemně posolíme a opepříme.
  • Petrželku drobně nasekáme.
  • Na oleji podusíme naťové cibulky nebo na kolečka nakrájenou světlou část pórku.
  • Z brambor umícháme hustší kaši. Aby byla chutnější, můžeme k obvyklému mléku a máslu přidat trochu sladké smetany.
  • Do kaše zamícháme petrželku, podušený pórek (nebo naťovou cibulku).
  • Ochutnáme a případně dosolíme.
  • Pak do kaše zamícháme pokrájeného lososa (nebo jinou rybu).
  • Směs vložíme do máslem vymazané zapékací mísy.
  • Povrch posypeme sýrem podle vlastní volby.
  • Vložíme do trouby zapnuté na 180 °Celsia.
  • Zvolna zapékáme alespoň 20 minut (ryba je syrová, tak ať dostane „své“ potřebné) do zezlátnutí povrchu.
  • Podáváme horké a s dílkem citronu.

Zalíbil se vám…

… nápad se zapečenou bramborovou kaší? Třeba by zaujal i originální recept na ovčácký páj nebo chalupářský páj, v Česku zvaný pastýřský koláč.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/06/zapecene-rybi-file-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/06/zapecene-rybi-file-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco se zbylým lososem,jak na lososa,losos recepty,losos s porkem,mražené rybí filé recepty,pečená treska recepty,pečený losos,pečený losos v troubě,pikantní fazolky,pikantní fazolky s citronem,přírodní rybí filé recept,recept na rybí filé v troubě,recepty losos na másle,recepty na pečené rybí filé,recepty na rybí filé,recepty na rybí filé v troubě,recepty z ryb,recepty z rybího filé,ryba zapečená s cibulkou,ryba zapečená s porkem,rybí filé,rybí filé pečené v troubě,rybí filé recept,rybí filé recepty,rybí recepty,ryby,treska recepty,zapečená ryba s porkem,zapečená treska,zapečené filé,zapečené rybí filé recepty,zapečené rybí filé s brambory,zapečené rybí filé se smetanou,zapečené rybí filé se sýrem,zapečené rybí filé se zeleninou,zapečený losos,zelené fazolky,zelené fazolky jako příloha,zelené fazolky s pomerančemZapečená ryba s bramborovou kaší, dva recepty. • Málo ryby, hodně lidí ke stolu? Existuje řešení. • Rybí filé zapečené s mladou cibulkou a vejci, k tomu pikantně dochucené zelené fazolky. • Nuda? • A co tak zkusit lososa s pórkem zapečeného v bramborové kaši? • Z obdobných surovin...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.